Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co je to griliáš a jak ho připravit?

Domácí griliáš
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Bez griliáše, tedy hmoty sestávající ze zlatavého karamelu a oříšků, se neobejde žádný cukrář. Je totiž nedílnou součástí řady klasických dezertů, jako jsou laskonky či Dobošův dort. S našimi radami snadno zvládnete připravit doma griliášový krém jako profík.

Jakmile jednou ovládnete přípravu griliáše, ručíme vám za to, že jím nebudete šetřit. Kombinace karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových, je totiž prudce návyková. Griliáš pozvedne každý dezert na úplně jinou úroveň.

  • Griliáš totiž vašemu dezertu přidá nejen nový chuťový rozměr, ale také další element – křupavost. A je to právě spojení a vyvážení chutí, vůní a textur, které utvoří celkový požitek z dezertu.
  • K přípravě griliáše přitom stačí jenom dvě suroviny, tedy krupicový cukr a ořechy, pánev s těžkým dnem a trochu trpělivosti. Ještě je potřeba uvést, že náš článek pojednává o tvrdém griliáši, který se následně mele či drtí a používá se do krémů či na posypky. 
  • Jaké ořechy použít na griliáš? Tradiční volbou jsou lískové oříšky či mandle, ovšem griliáš je skvělý i z vlašáků, pistácií nebo pekanových ořechů.

Zvolené ořechy je nutné nejdříve zbavit skořápek a slupek. Jak na loupání lískových oříšků se můžete podívat v našem videu. 

  1. Na pánvi nebo v troubě při 140°C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek.
  2. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě.
  3. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte.

Do čeho se griliáš hodí?

Griliáš je neodmyslitelnou součástí laskonek či slavného Dobošova dortu. Ovšem v luxusní záležitost promění každý pokrm, který jím vylepšíte. Zkuste jím příště posypat třeba ovesnou kaši nebo odpalované ovocné knedlíky

Související články

Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín