Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

6 nápadů, čím naplnit koblihy

6 nápadů, čím naplnit koblihy
sdílet:

Nadýchané smažené koblihy nemusí skrývat jen ovocnou zavařeninu. Máme pro vás inspiraci na náplně, kterým neodoláte.

 

1 Tradiční zavařenina

Takto si koblihy asi představí většina z nás. Smažené koblihy plněné zavařeninou jsou naprostá klasika. Ať už zvolíte kontrastní rudou jahodovou nebo jemnou meruňkovou, pochutnáte si. Na koblihy z půl kila mouky budete potřebovat přibližně 250 g zavařeniny.

Koblihy můžete plnit před smažením nebo už hotové, usmažené. Tak budete mít jistotu, že zavařenina nevyteče. I malé množství džemu v horkém oleji může koblihy nenávratně pokazit. Kvůli vysoké teplotě tuku rychle zkaramelizuje a smažené pečivo poznamená nehezkými černými tečkami. Proto doporučujeme koblihy plnit už usmažené. Přesný návod najdete v tomto článku.

2 Ovocné pyré

Další variantou nekrémové náplně do koblihů je ovocné pyré. Smažené pečivo díky němu nebude tak sladké jako s džemem, navíc si kdykoliv můžete vyrobit své vlastní. Stačí vám k tomu jen rozvařit, rozmixovat a ochutit pár jablek nebo hrušek. To se hodí, když zapomenete koupit zavařeninu. Hotové koblížky můžete nakonec pro úplnou dokonalost obalit ve skořicovém cukru.

3 Sametový krém

Nadýchané koblížky s jemným krémem vonícím vanilkou jsou prostě božské. Plnit je můžete buď podélně rozkrojené jako v receptu dole, nebo pomocí cukrářské plničky, kdy náplň zůstane uzavřená uvnitř. Takto naplněné koblihy podávejte pěkně vyrovnané v řadě vedle sebe. A jaký krém zvolit? Inspirujte se naším receptem nebo vyzkoušejte smetanový krém z bílé čokolády podle Maškrtnice. 

4 Překvapivá ricotta

Tvarohová buchta, nebo kobliha? Podobně jako u jablečného pyré i u ricottové náplně vás příjemně překvapí menší sladkost, kterou příjemně osvěžuje strouhaná citronová kůra.

5 Hříšná čokoláda 

Čokoládová pomazánka nebo krém udělají koblihám stejně chutnou společnost jako jiné náplně. Při plnění postupujte stejně jako u koblih s krémem. Vyzkoušet můžete také variantu, kdy do koblih před smažením vložíte čtvereček mléčné čokolády a pevně uzavřete. 

6 Cukrový poprašek

Že je náplň v koblihách to nejlepší? Souhlasíme, ale pokud máte chuť vyzkoušet minimalistické koblihy, stačí je krátce po usmažení, ještě horké obalit v cukru ovoněném vanilkovým luskem nebo skořicí. Jak si takový připravit doma, najdete v článku tady.

Inspirace ze světa

Smažené pečivo z kynutého těsta najdete v různých koutech světa. Ať už jsou to americké donuty s pestrobarevnou polevou, mexické churros s horkou čokoládou nebo malé koblížky buňuelos, které pocházejí ze Španělska a zalíbení v nich našla celá Latinská Amerika. V jejích zemích se traduje, že smažené koblížky nosí a symbolizují štěstí. Pečivo neplní, ale polévají sladkými a voňavými sirupy.

Každá země jim dala jinou úpravu. Na Kubě si buňuelos dáte s karamelem ochuceným anýzem, jinde je podávají s medem či karamelovým sirupem, který je v zemích latinské Ameriky velmi oblíbený. A jak vám nabídnou buňuelos v Mexiku? Klasické kynuté těsto smaží po malých kouscích v horkém tuku a polévají je sirupem z třtinového cukru ochuceným guavou (ovoce s vysokým obsahem vitaminu C) a skořicí

Chcete ještě více koblížkové inspirace? Mrkněte do následujících receptů.

Související články

Apetit magazín