Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejvýživnější svačinka na nedělní výlet i horskou túru. Jerky si můžete připravit sami v domácích podmínkách

Jerky hovězí
ZDROJ: Evilowl, Pixabay
sdílet:

Sušené maso neboli jerky je záchrana každého výletníka. Zabere minimum místa, poskytne maximum chuti, navíc ve chvilce zažene hlad a dodá energii. Nechcete utrácet spousty peněz za malé balíčky? Připravte si doma své vlastní.

Jerky jsou velmi tenké plátky sušeného masa vhodné do každé kabelky a batohu. Oblíbili si ho především sportovci a milovníci outdoorových aktivit.

  • Procesem sušení maso výrazně zmenší svůj objem i hmotnost – voda totiž tvoří až 70 % masa. Vysušené maso pak zabere tak velmi málo místa a nezatíží batoh, což oceníte nejen při dlouhých výpravách do přírody.
  • Sušené maso obsahuje spoustu bílkovin, tělu dodá energii a zasytí.
  • Pokud je správně usušené, nekazí se a nepotřebuje chlazení ani žádné zvláštní skladování.
  • Můžete ho tak mít kdykoliv po ruce jako rychlou svačinku.

Jak si jerky připravit doma

I když v běžné obchodní síti najdete širokou nabídku sušeného masa, snadno ho připravíte také doma.

  • Na jerky se hodí jakékoliv libové maso. Nejčastěji se připravuje z hovězího, ale za vyzkoušení stojí také drůbeží, zvěřina či vepřové.
  • Pro co nejchutnější výsledek potřebujete maso nakrájet na opravdu tenké proužky. Krátké zamrazení maso zpevní a usnadní vám práci.
  • Z masa před krájením odstraňte veškerý tuk – rychle žlukne a chuť sušeného masa by kazil. Proto se na jerky používá maso co nejlibovější.
  • Před sušením zbývá už jen maso ochutit. Můžete zvolit jednoduché nasolení mořskou solí, nebo si namíchat výraznou marinádu, které maso dochutí a zjemní. V receptech obvykle najdete koření, ocet, víno, teriyaki nebo sójovou omáčku a další přísady.
  • Ochucené proužky masa pak už zbývá jen pozvolna usušit v troubě. Hotové jerky je suché, ale ne tvrdé jako kámen – i po usušení si zachovává pružnost. Zuby si na něm nevylámete.

My jsme naši marinádu umíchali z coly a přiostřili chilli papričkou a uzenou paprikou. Vyzkoušíte ji také?

Je bezpečné jíst sušené maso?

Kvalita domácího jerky se odvíjí od kvality použitého masa. Kupujte jen od ověřeného řezníka, u kterého se můžete na maso spolehnout. Při přípravě se důsledně držte všech hygienických doporučení:

  • udržujte čisté ruce i pracovní plochu,
  • udržujte maso až do sušení v chladu
  • nepoužívejte znovu stejnou marinádu, ve které jste maso už jednou marinovali

Uvařte si v přírodě polévku z kotlíku

Sušené maso se hodí nejen jako skvělá svačinka do ruky. Snadno z něj připravíte i plnohodnotné jídlo, které zasytí.

  • Stačí voda, jerky, trocha zeleniny a nudlí. Jerky a zeleninu nakrájejte na drobné kousky, vše společně povařte. Maso nasákne, změkne a vodu ochutí. Solit nemusíte, sůl z masa obvykle stačí.
  • Pokud máte po ruce i bylinky, přihoďte je do polévky také, bude ještě voňavější. Poctivý vývar z kostí to není, ale pokud jste v přírodě a máte chuť na něco výživnějšího než polévku z pytlíku, tohle vůbec není špatná volba.

Letem světem za sušeným masem

Původ jerky můžeme vystopovat u původních obyvatel Jižní Ameriky, sušení masa však patří k běžným způsobům konzervace masa už po staletí napříč všemi kontinenty. V jihoamerických zemích nese sušené maso nazev biltong.

Pro inspiraci můžeme zamířit také do Evropy.

  • Portugalským národním jídlem je sušená nasolená treska bacalhau, ze které Portugalci umí uvařit stovky různých jídel, od salátu až po nákyp se smetanovým bešamelem.
  • Sušené ryby patří také k oblíbeným delikatesám v Rusku, kde je při popíjení alkoholu křoupou místo chipsů.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín