Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček Olivie Newton-John: S rakovinou bojovala rostlinnou stravou

Olivia Newton-John
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Přestože tři desetiletí sváděla boj s rakovinou prsu, který minulý měsíc ve věku třiasedmdesáti let prohrála, britsko-australská zpěvačka a herečka Olivia Newton-John nikdy neztratila svůj jiskřivý úsměv, krásu a pozitivní energii. Jak tato diagnóza ovlivnila jídelníček hvězdy filmu Pomáda?

Dvojí vítězství nad rakovinou

Olivii diagnostikovali rakovinu už v roce 1992, kdy podstoupila částečnou mastektomii a chemoterapii, jenže v roce 2013 se jí ve věku padesáti let nemoc opět vrátila.

  • Tehdy se herečka rozhodla kombinovat chemoterapii s alternativní medicínou.
  • Začala meditovat, využívat akupunkturu a nejrůznějších bylinek včetně lékařské marihuany, obrátila se na konzumaci převážně rostlinné stravy a nemoc podruhé porazila.

Zdravé stravovací návyky od dětství

Olivia vždy milovala zeleninu – od špenátu přes saláty až po řepu. Tuto lásku ke zdravé stravě v ní údajně vypěstovala její matka Irene.

  • V době, kdy se ještě příliš zdravá strava neřešila, kupovala maminka Irene namísto bílého chleba celozrnný a jako dezert připravovala malé Olivii pečené ovoce s kopečkem domácího jogurtu.
  • Herečka přiznala, že v dětství ji zdravé stravování příliš nebavilo, ale v pozdějším věku začala být mamince nesmírně vděčná.

Snadné recepty pro zdravý a šťastný život

Tak se jmenuje kuchařka (v originále Livwise: Easy Recipes For a Healthy, Happy Life), kterou Olivia v roce 2012 napsala, protože se jí všichni ptali, jaké je tajemství její životní síly a nezdolného elánu k překonávání tak náročné překážky, kterou rakovina bezpochyby je.

  • Herečka v knize vysvětluje, že za tím nestojí žádné tajemství, ale zdravý životní styl a pozitivní přístup.
  • Podle ní se vše odvíjí od toho, čím krmíme své tělo i duši a zda se věnujeme pravidelnému cvičení.
  • Výtěžek z knihy putuje do Olivia Newton-John Foundation. Tento fond, který herečka založila společně se svým manželem, podporuje výzkum rostlinné léčby pro pacienty s rakovinou.
  • V kuchařce najdete spoustu vegetariánských receptů pro celou rodinu, včetně sázených vajec s koriandrovým pestem, osvěžující melounové polévky gazpacho a široké škály salátů, které vytvořila ve spolupráci s kuchaři a výživovými odborníky.

Mrkvová polévka s kešu podle Olivie Newton-John

Připravte si hereččinu zdravou a lahodnou polévku, ve které se snoubí sladká a pikantní chuť.

Ingredience:

  • 1 šálek kešú ořechů
  • 2½ lžíce makadamového oleje
  • 2 nahrubo nakrájené cibule
  • najemno nasekaný kousek čerstvého zázvoru o velikosti cca 4 cm
  • 1 kg nahrubo nakrájené mrkve (Mrkev neloupejte, ale pouze důkladně vydrhněte – snížíte tím množství odpadu a zachováte více vitamínů.)
  • špetka kajenského pepře
  • čerstvý koriandr k podávání

Postup:

  1. Kešu ořechy propláchněte pod studenou vodou. Pak je vložte do misky s vodou tak, aby byly ponořené a nechte je namočené přes noc. Poté důkladně sceďte.
  2. Zahřejte makadamový olej ve velkém hrnci na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli a zázvor a opékejte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. 
  3. Přidejte kešú, mrkev a 6 šálků vody. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte bez poklice asi 15 minut, dokud mrkev nezměkne. 
  4. Nakonec dochuťte kajenským pepřem, stáhněte hrnec z plotny a nechte chvilku vychladnout.
  5. Polévku rozmixujte pomocí tyčového nebo klasického mixéru, dokud nebude polévka zcela hladká.
  6. Pokud je potřeba, polévku před podáváním ohřejte a ozdobte lístky koriandru.

Veganství jako zbraň proti rakovině

Zdravé stravovací návyky herečka předala i své dceři Chloe Lattanzi, která jí později pomohla s přechodem na veganství. Podle svých slov se díky veganské stravě Olivia cítila velmi dobře i v posledních letech života.

  • Olivia se tak přidala k mnoha celebritám, které přešly na rostlinnou stravu ze zdravotních důvodů.
  • Toto rozhodnutí je podloženo výzkumy, které ukazují souvislost mezi konzumací masa a mléčných výrobků s vyšším rizikem vzniku rakoviny prsu.
  • Ačkoliv třetí návrat rakoviny herečka 8. srpna 2022 prohrála, navždy zůstane symbolem a průkopnicí pozitivního a holistického přístupu k léčbě této těžké nemoci a zastánkyní legalizace užívání marihuany k léčebným účelům.

Zdroje informací: Dear Doctor, Foodwise, Vegan Food and Living magazine, Mashed, The Guardian

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín