0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo pro mozek. Co prospívá soustředění?

Jídlo a soustředění
ZDROJ: Pablo Mechan Montes/Unsplash
sdílet:

Nezaručíme, že vám po následujících potravinách mozek poběží na vyšší obrátky. Zaručeně si ale pochutnáte a hůř na tom s myšlením rozhodně nebudete!

Ať už řešíte, jak jídlem vylepšit studijní výsledky nebo chcete zůstat pozorní během kolotoče pracovních schůzek, začít u jídelníčku pro mozek nemůže uškodit. Vhodnými surovinami zvýšíte šanci na získání potřebných živin, které potřebujete pro soustředění, pozornost i dobrou paměť. A v neposlední řadě podpoříte i skvělou náladu.

Celá zrna, můžou zlepšit soustředění a pozornost

Stejně jako vše ostatní ve vašem těle, mozek nemůže pracovat bez energie. Abyste zůstali pozorní a zvládli i delší soustředění, potřebujete tělu průběžně dodávat přiměřené množství energie ve formě glukózy, která krví doputuje až do mozku. Duševní bdělost skvěle podpoří celozrnné suroviny.

  • Začněte s těmi nejjednoduššími: celá zrna i obilné vločky jsou perfektní základ pro jídla po celý den.
  • Přidejte je do vtipné kaše k snídani nebo do polévky k obědu.
  • A pokud si rádi pochutnáváte na bílém pečivu, zkuste ho alespoň občas vyměnit za celozrnný kváskový chléb.

Tučné ryby, semínka a ořechy

Ty správné tuky s obsahem omega-3 vhodných pro správnou funkci mozku se nacházejí například v sardinkách, lososu, pstruhovi, makrele, sledích nebo ančovičkách. Navíc představují i skvělý zdroj kvalitní živočišné bílkoviny. Tak šup do spíže pro konzervu!

  • Rybí pomazánka ze sardinek působí sice možná až příliš obyčejně, je to ale perfektní snídaně, svačina i večeře.
  • Pokud vás rybí maso neláká, podívejte se na bohatou nabídku rostlinných zdrojů. Mezi ně patří lněné a dýňové semínko či vlašské ořechy. Stejně jako ryby obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Pro tělo jsou však lépe využitelné omega-3 z žicočišných zdrojů.

Bobule – čím barevnější, tím lepší

Konzumace borůvek prý zlepšuje krátkodobou paměť. Nevíme, co je na tom pravdy, ale borůvky milujeme, což dokazuje následujících třicet receptů. Drobné fialové bobulky nyní nejde v obchodech přehlédnout.

  • Borůvky, stejně jako ostružiny a další tmavě červené a fialové plody, obsahují ochranné látky antokyany, které v našem těle působí jako antioxidanty.
  • Pokud vás na sladké nezlákáme, můžete si místo borůvek dát červené zelí

Rozhýbej to!

Když už víte, jak tělu dodat energii, využijte ji také pro pravidelné fyzické cvičení. Pohyb udržuje mozek svěží. Některé výzkumy ukazují, že časté a opakované cvičení zlepšuje kognitivní funkce, zpomaluje mentální stárnutí a pomáhá nám zpracovávat informace efektivněji. Využijete pohyb na čerstvém vzduchu, nakopává totiž víc než šálek kávy.

  • Nezapomínejte prosím, že sebelepší jídlo a doplňky stravy nenahradí kvalitní spánek a odpočinek. Během toho totiž vaše tělo i mozek načerpají energie nejvíce.

Související články

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit