Štědrý pohár s voňavými medovými perníčky bude vynikající sladkou tečkou za sváteční večeří.
Suroviny
Postup
Předem si upečte perníčky. V míse promíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, kakaem, perníkovým kořením a cukrem. Přidejte tekutý med, 2 vejce, žloutek, citronovou kůru a vše zpracujte v soudržnou hmotu (vytrvejte, hmota se začne spojovat až po delší době hnětení). Zpracujte hladké nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte odležet do druhého dne. Pak postupně vyválejte pláty silné 3–5 mm a tvořítky z nich vykrájejte různé tvary. Klaďte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 minut. Po vyjmutí je hned potřete rozšlehaným vejcem, stáhněte z plechu a nechte vychladnout. Ozdobte bílkovou polevou připravenou z bílku, prosátého moučkového cukru a trochy citronové šťávy.
Na omáčku: Do kastrůlku se silným dnem vložte švestky, povidla, koření a špetku soli a vše zalijte vínem. Vařte na mírném ohni, dokud se švestky částečně nerozvaří a omáčka nezhoustne. Dochuťte a stáhněte z ohně. Zmrzlinu rozdělte do misek, přelijte omáčkou a podávejte s perníčky.
NĚCO NAVÍC
Perníčky pečte ideálně 14 dní předem a skladujte je v dobře těsnící krabici s víkem, aby se rozležely a změkly.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Klasické štědrovečerní menu(4 recepty )
- Výstřední poháry(8 receptů )
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů )
- 15 receptů na voňavé perníčky podle Apetitu(15 receptů )