Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8071 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 1079 g
Tuky 274 g
Vláknina 147 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štědrý pohár s voňavými medovými perníčky bude vynikající sladkou tečkou za sváteční večeří.

Suroviny

vanilková zmrzlina 2 l
sušené švestky 250 g
švestková povidla 3 PL
suché
skořice 1 svitek
zázvor (mletý) 1 špetka
sůl 1 špetka
šťáva a kůra na dochucení
Na perníčky
kypřicí prášek do perníku 1 bal
med 50 g
tekutý
vejce 3 ks
plus žloutek navíc
nejlépe z bio citronu
Na bílkovou polevu

Postup

1

Předem si upečte perníčky. V míse promíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, kakaem, perníkovým kořením a cukrem. Přidejte tekutý med, 2 vejce, žloutek, citronovou kůru a vše zpracujte v soudržnou hmotu (vytrvejte, hmota se začne spojovat až po delší době hnětení). Zpracujte hladké nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte odležet do druhého dne. Pak postupně vyválejte pláty silné 3–5 mm a tvořítky z nich vykrájejte různé tvary. Klaďte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 minut. Po vyjmutí je hned potřete rozšlehaným vejcem, stáhněte z plechu a nechte vychladnout. Ozdobte bílkovou polevou připravenou z bílku, prosátého moučkového cukru a trochy citronové šťávy.

2

Na omáčku: Do kastrůlku se silným dnem vložte švestky, povidla, koření a špetku soli a vše zalijte vínem. Vařte na mírném ohni, dokud se švestky částečně nerozvaří a omáčka nezhoustne. Dochuťte a stáhněte z ohně. Zmrzlinu rozdělte do misek, přelijte omáčkou a podávejte s perníčky.

NĚCO NAVÍC
Perníčky pečte ideálně 14 dní předem a skladujte je v dobře těsnící krabici s víkem, aby se rozležely a změkly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín