Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky

Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6045 kcal
Bílkoviny 149 g
Cukr 912 g
Tuky 163 g
Vláknina 157 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Śtědrý pohár s voňavými medovými perníčky

Suroviny

vanilková zmrzlina 1 l
sušené švestky 200 g
švestková povidla 2 PL
víno červené 150 ml
červené
skořice svitek
hřebíček 2 ks
zázvor (mletý) špetka
sůl špetka
citronová štáva
plus kůra na dochucení
Na perníčky
mouka pšeničná hladká 350 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
kakao 4 PL
holandský typ
perníkové koření 4 PL
moučkový cukr 160 g
med 50 g
tekutý
vejce 3 ks
plus žloutek navíc
citronová kůra 1 ČL
z bio citronu nejlépe
bílková poleva na ozdobení (1 bílek, prosátý moučkový cukr a trochu citronové šťávy)

1 Předem si upečte perníčky. V míse promíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, kakaem, perníkovým kořením a cukrem. Přidejte tekutý med, 2 vejce, žloutek, citronovou kůru a vše zpracujte v soudržnou hmotu (vytrvejte, hmota se začne spojovat až po delší době hnětení). Zpracujte hladké nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte odležet do druhého dne. Pak postupně vyválejte pláty silné 3–5 mm a tvořítky z nich vykrájejte různé tvary. Klaďte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 minut. Po vyjmutí je hned potřete rozšlehaným vejcem, stáhněte z plechu a nechte vychladnout. Ozdobte cukrovou polevou.

2 Na omáčku: Do kastrůlku se silným dnem vložte švestky, povidla, koření a špetku soli a vše zalijte vínem. Vařte na mírném ohni, dokud se švestky částečně nerozvaří a omáčka nezhoustne. Dochuťte a stáhněte z ohně. Zmrzlinu rozdělte do misek, přelijte omáčkou a podávejte s perníčky.

NĚCO NAVÍC
Perníčky pečte ideálně 14 dní předem a skladujte je v dobře těsnící krabici s víkem, aby se rozležely a změkly.

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.   ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Rostlinná alternativa másla? Odpovědná volba!

Stále více lidí přechází z různých důvodů na veganskou, vegetariánskou nebo flexitariánskou stravu. Například proto, že trpí potravinovou alergií nebo chtějí využívat nutriční výhody rostlinné stravy. Někteří při vývoji svého jídelníčku...
  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...

Obchod Apetit