Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky

Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8071 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 1079 g
Tuky 274 g
Vláknina 147 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štědrý pohár s voňavými medovými perníčky bude vynikající sladkou tečkou za sváteční večeří.

Suroviny

vanilková zmrzlina 2 l
sušené švestky 250 g
švestková povidla 3 PL
víno červené 200 ml
suché
skořice 1 svitek
hřebíček 2 ks
zázvor (mletý) 1 špetka
sůl 1 špetka
citron
šťáva a kůra na dochucení
Na perníčky
mouka pšeničná hladká 350 g
+ na vál
kypřicí prášek do perníku 1 bal
kakao holandského typu 4 PL
perníkové koření 4 PL
moučkový cukr 160 g
med 50 g
tekutý
vejce 3 ks
plus žloutek navíc
žloutek 1 ks
citronová kůra 1 ČL
nejlépe z bio citronu
Na bílkovou polevu
bílek 1 ks
moučkový cukr
prosátý
citronová štáva
trocha

1 Předem si upečte perníčky. V míse promíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, kakaem, perníkovým kořením a cukrem. Přidejte tekutý med, 2 vejce, žloutek, citronovou kůru a vše zpracujte v soudržnou hmotu (vytrvejte, hmota se začne spojovat až po delší době hnětení). Zpracujte hladké nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte odležet do druhého dne. Pak postupně vyválejte pláty silné 3–5 mm a tvořítky z nich vykrájejte různé tvary. Klaďte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 minut. Po vyjmutí je hned potřete rozšlehaným vejcem, stáhněte z plechu a nechte vychladnout. Ozdobte bílkovou polevou připravenou z bílku, prosátého moučkového cukru a trochy citronové šťávy.

2 Na omáčku: Do kastrůlku se silným dnem vložte švestky, povidla, koření a špetku soli a vše zalijte vínem. Vařte na mírném ohni, dokud se švestky částečně nerozvaří a omáčka nezhoustne. Dochuťte a stáhněte z ohně. Zmrzlinu rozdělte do misek, přelijte omáčkou a podávejte s perníčky.

NĚCO NAVÍC
Perníčky pečte ideálně 14 dní předem a skladujte je v dobře těsnící krabici s víkem, aby se rozležely a změkly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit