Perník přelitý čokoládou

Perník přelitý čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perník přelitý čokoládou

4 / 5. Počet hodnocení: 163
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5284 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 580 g
Tuky 267 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert, který by rozhodně neměl chybět po nedělním obědě na vašem stole.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 340 g
kakao holandského typu 1 PL
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
kypřicí prášek do perníku 0.5 bal
krupicový cukr 220 g
vejce 1 ks
mléko 250 ml
olej 100 ml
máslo
na vymazání pekáčku
mouka pšeničná hrubá
na vysypání pekáčku
Na polevu
máslo 50 g
smetana ke šlehání 150 ml
čokoláda na vaření 200 g

1 V mouce rozmíchejte kakao, pak přidejte prášek do pečiva, prášek do perníku a cukr. Vejce prošlehejte s mlékem, pak obě směsi spojte a přilijte olej. Předehřejte troubu na 160 stupňů.

2 Menší pekáček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte do něj perníkovou směs a pozvolna pečte půl až tři čtvrtě hodiny.

3 Na polevu za stálého míchání rozpusťte všechny potřebné přísady ve vodní lázni a ihned perník polijte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Komentáře

Vendula Vašíčková

Perník jsem pekla již dvakrát, připravuje se bleskově, vždy vyšel vláčný a všem chutnal. Na těsto bohatě stačí 150g cukru.

Michaela Dlouhá

pekla jsem dnes poprvé a bohužel uprostřed spadl :-( jinak voní krásně, nevím, kde jsem udělala chybu :-(

Martina Zajícová

Na to bohužel neexistuje jednoznačná odpověď :-(. Občas se buchta/dort/koláč propadne i tomu nejzkušenějšímu pekaři. Na vině může být trouba, špatně rozmíchané těsto nebo třeba prudké zchlazení po vyndání z trouby a spousta dalších věcí. Vlastně to vůbec nemusela být vaše chyba! Kdyby se to dělo opakovaně, asi bychom si "posvítili" na troubu (závěrný teploměr na rošt napoví hodně).

Jaroslav Toman

Můj recept (na větší a hlubší plech do el. trouby) : do vajlinku dám 750 g polohrubé mouky, 2 prášky do perníku, pol. lžíci kakaa, 1 sáček vanilinového cukru, 300 g cukru krupice. Dále do hrnce dám 750 ml mléka, 2 lžíce medu , po rozpuštění medu nechám mléko zchladit na pokojovou teplotu, přidám cca 14 pol. lžic stolního oleje a 2 vejce. Naleji do vajlinku a ručním el. šlehačem rozmíchám tak, aby ve hmotě nebyly hrudky. Naleji na plech vymazaný tukem (já používám sádlo) a vysypaný hrubou moukou. Dám do předehřáté trouby na 180°C a peču cca 45 min. Nechám vychladnot na plechu, pak vyklopím, rozříznu a plním nejraději rybízovou zavařeninou. Budu rád když mi někdo odepíše zda tento recept vyzkoušel. Děkuji

Jaroslav Toman

Můj recept : 750 g polohrubé mouky, 300 g cukru krupice, 2 prášky do perníku, 1 vanilinový cukr, 2 polévkové lžíce kakaa. V 750 ml mléka nechám po mírném zahřátátí rozpustit 2 lžíce medu. Po zchladnutí na pokojovou teplotu přidám 14 pol. lžic stolního oleje a 2 vejce. Rozmíchám a naleji do nádoby s předcházejícími ingrediencemi. Ručním el. šlehačem rozmíchám tak, aby ve hmotě nebyly hrudky. Pak hmotu naleji na plech vymazaný tukem (já používám sádlo) a vysypaným hrubou moukou. Peču v předehřáté troubě na 180°C cca 45 min. Pak nechám perník vychladnout, vyklopím, rozříznu podélně na pů a naplním nejraději rybízovým džemem.

Jana Halamásková

Delala jsem ho bez cokolady, dala jsem pouze 150g cukru a pridala nastrouhane jablko,brusinky,rozinky,nasekane susene svestky a vlasske orechy a byl vyborny.

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit