Dezert, který by rozhodně neměl chybět po nedělním obědě na vašem stole.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
340
g
kakao holandského typu
1
PL
kypřicí prášek do pečiva
½
bal
kypřicí prášek do perníku
½
bal
krupicový cukr
220
g
vejce
1
ks
mléko
250
ml
olej
100
ml
máslo
na vymazání pekáčku
mouka pšeničná hrubá
na vysypání pekáčku
Na polevu
máslo
50
g
smetana ke šlehání
150
ml
čokoláda na vaření
200
g
Postup
1
V mouce rozmíchejte kakao, pak přidejte prášek do pečiva, prášek do perníku a cukr.
2
Vejce prošlehejte s mlékem, pak obě směsi spojte a přilijte olej.
3
Předehřejte troubu na 160 stupňů.
4
Menší pekáček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte do něj perníkovou směs a pozvolna pečte půl až tři čtvrtě hodiny.
5
Na polevu za stálého míchání rozpusťte všechny potřebné přísady ve vodní lázni a ihned perník polijte.
Komentáře
29.10.2015 18:43
Perník jsem pekla již dvakrát
Perník jsem pekla již dvakrát, připravuje se bleskově, vždy vyšel vláčný a všem chutnal. Na těsto bohatě stačí 150g cukru.
23.02.2017 11:46
pekla jsem dnes poprvé a
pekla jsem dnes poprvé a bohužel uprostřed spadl :-( jinak voní krásně, nevím, kde jsem udělala chybu :-(
27.02.2017 12:33
Na to bohužel neexistuje
Na to bohužel neexistuje jednoznačná odpověď :-(. Občas se buchta/dort/koláč propadne i tomu nejzkušenějšímu pekaři. Na vině může být trouba, špatně rozmíchané těsto nebo třeba prudké zchlazení po vyndání z trouby a spousta dalších věcí. Vlastně to vůbec nemusela být vaše chyba! Kdyby se to dělo opakovaně, asi bychom si "posvítili" na troubu (závěrný teploměr na rošt napoví hodně).
27.02.2017 19:00
Můj recept (na větší a
Můj recept (na větší a hlubší plech do el. trouby) : do vajlinku dám 750 g polohrubé mouky, 2 prášky do perníku, pol. lžíci kakaa, 1 sáček vanilinového cukru, 300 g cukru krupice. Dále do hrnce dám 750 ml mléka, 2 lžíce medu , po rozpuštění medu nechám mléko zchladit na pokojovou teplotu, přidám cca 14 pol. lžic stolního oleje a 2 vejce. Naleji do vajlinku a ručním el. šlehačem rozmíchám tak, aby ve hmotě nebyly hrudky. Naleji na plech vymazaný tukem (já používám sádlo) a vysypaný hrubou moukou. Dám do předehřáté trouby na 180°C a peču cca 45 min. Nechám vychladnot na plechu, pak vyklopím, rozříznu a plním nejraději rybízovou zavařeninou. Budu rád když mi někdo odepíše zda tento recept vyzkoušel. Děkuji
27.02.2017 19:12
Můj recept : 750 g polohrubé
Můj recept : 750 g polohrubé mouky, 300 g cukru krupice, 2 prášky do perníku, 1 vanilinový cukr, 2 polévkové lžíce kakaa. V 750 ml mléka nechám po mírném zahřátátí rozpustit 2 lžíce medu. Po zchladnutí na pokojovou teplotu přidám 14 pol. lžic stolního oleje a 2 vejce. Rozmíchám a naleji do nádoby s předcházejícími ingrediencemi. Ručním el. šlehačem rozmíchám tak, aby ve hmotě nebyly hrudky. Pak hmotu naleji na plech vymazaný tukem (já používám sádlo) a vysypaným hrubou moukou. Peču v předehřáté troubě na 180°C cca 45 min. Pak nechám perník vychladnout, vyklopím, rozříznu podélně na pů a naplním nejraději rybízovým džemem.
07.04.2017 22:33
Delala jsem ho bez cokolady,
Delala jsem ho bez cokolady, dala jsem pouze 150g cukru a pridala nastrouhane jablko,brusinky,rozinky,nasekane susene svestky a vlasske orechy a byl vyborny.