Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 10 minut Velmi snadné 20 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3824 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 380 g
Tuky 223 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Teta Milena, od níž máme recept, peče perník ze žitné mouky, já z hladké a celozrnné. Je voňavý, vláčný a nadýchaný, prostě dezert snů!“ napsala nám o svém receptu naše čtenářka Eva Dvořáková.

Suroviny

mouka 3
pšeničná celozrná : hladká - 50:50
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mléko 250 ml
popř. o něco více
olej 1 hrnek
vejce 2 ks
med 3 PL
melasa 3 PL
švestková povidla 1
malá sklenice, lze nahradit zavařeninou
skořice
mletá
badyán
mletý
hřebíček
lze nahradit kořením do perníku
vlašské ořechy
lze nahradit mandlemi
sušená pomerančová kůra
dýně
zavařená
rozinky
v rumu
hrušky
sušené, povařené
K podávání
smetana ke šlehání
+ cukr, nemusí být
omáčka cukr + švestky (mražené / čerstvé) + brandy

Všechny suroviny na těsto smíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou či kokosem. Pečte při 160 °C asi 50–60 minut. Perník by měl mít lepivou a vlhkou konzistenci, čím vlhčí a lepivější, tím lepší!

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit