Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 10 minut Velmi snadné 20 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3824 kcal
Bílkoviny 67 g
Cukr 380 g
Tuky 223 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Teta Milena, od níž máme recept, peče perník ze žitné mouky, já z hladké a celozrnné. Je voňavý, vláčný a nadýchaný, prostě dezert snů!“ napsala nám o svém receptu naše čtenářka Eva Dvořáková.

Suroviny

mouka 3
pšeničná celozrná : hladká - 50:50
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mléko 250 ml
popř. o něco více
olej 1 hrnek
vejce 2 ks
med 3 PL
melasa 3 PL
švestková povidla 1
malá sklenice, lze nahradit zavařeninou
skořice
mletá
badyán
mletý
hřebíček
lze nahradit kořením do perníku
vlašské ořechy
lze nahradit mandlemi
sušená pomerančová kůra
dýně
zavařená
rozinky
v rumu
hrušky
sušené, povařené
K podávání
smetana ke šlehání
+ cukr, nemusí být
omáčka cukr + švestky (mražené / čerstvé) + brandy

Všechny suroviny na těsto smíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou či kokosem. Pečte při 160 °C asi 50–60 minut. Perník by měl mít lepivou a vlhkou konzistenci, čím vlhčí a lepivější, tím lepší!

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit