0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perník podle tety Mileny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4 / 5. Počet hodnocení: 134
Více než hodinu Velmi snadné 20 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4877 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 572 g
Tuky 229 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Teta Milena, od níž máme recept, peče perník ze žitné mouky, já z hladké a celozrnné. Je voňavý, vláčný a nadýchaný, prostě dezert snů!“ napsala nám o svém receptu naše čtenářka Eva Dvořáková.

Suroviny

mouka pšeničná celozrnná hladká 1.5 hrnku
mouka pšeničná hladká 1.5 hrnku
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mléko 250 ml
popř. o něco více
olej 1 hrnek
vejce 2 ks
med 3 PL
melasa 3 PL
švestková povidla 1 sklenka
lze nahradit zavařeninou
skořice
mletá
badyán
mletý
hřebíček
mletý
vlašské ořechy
lze nahradit mandlemi
pomerančová kůra kandovaná
dýně
zavařená
rozinky
v rumu
hruška
sušené, povařené
K podávání
smetana ke šlehání
oslazená, nemusí být
omáčka svařená z cukru, mražených či čerstvých švestek a brandy

1 Všechny suroviny na těsto smíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou či kokosem. Pečte při 160 °C asi 50–60 minut. Perník by měl mít lepivou a vlhkou konzistenci, čím vlhčí a lepivější, tím lepší!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit