„Teta Milena, od níž máme recept, peče perník ze žitné mouky, já z hladké a celozrnné. Je voňavý, vláčný a nadýchaný, prostě dezert snů!“ napsala nám o svém receptu naše čtenářka Eva Dvořáková. A protože věříme, že receptů na perník není nikdy dost, pak tenhle hrnkový jsme rozhodně nemohli vynechat.
Suroviny
mouka pšeničná celozrnná hladká
1,5
hrnku
mouka pšeničná hladká
1,5
hrnku
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
mléko
250
ml
popř. o něco více
olej
1
hrnek
vejce
2
ks
med
3
PL
melasa
3
PL
švestková povidla
1
sklenka
lze nahradit zavařeninou
mletá
mletý
mletý
lze nahradit mandlemi
zavařená
v rumu
povařené, sušené
K podávání
oslazená, nemusí být
omáčka svařená z cukru, mražených či čerstvých švestek a brandy
Postup
1
Všechny suroviny na těsto smíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou či kokosem.
2
Pečte při 160 °C asi 50–60 minut. Perník by měl mít lepivou a vlhkou konzistenci, čím vlhčí a lepivější, tím lepší!
Můžete podávat s oslazenou našlehanou šlehačkou a omáčkou ze švestek, cukru a brandy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 13 zdravých dezertů z celozrnné mouky(13 receptů)
- 13 zdravých dezertů z celozrnné mouky(13 receptů)
- 105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka(105 receptů)
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
- Pečte jako naše babičky: Vláčný perník s čokoládovou polevou vás přenese do dětství(16 receptů)