Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatomartinské víno: proč ho můžeme otevřít až 11. listopadu?

Svatomartinské víno: proč ho můžeme otevřít až 11. listopadu?
sdílet:
První vína nového ročníku, která se vyrábí jen z vybraných odrůd révy, mohou nést označení „svatomartinská“. Než si je ale dáme ke sváteční svatomartinské huse, musí tato mladá vína posvětit vinařští experti. V letošním roce je nabídne více než stovka vinařů.

První ochutnávkou vín nového ročníku jsou tradičně svatomartinská vína. Pod tímto označením si je můžeme koupit od roku 2005, ale jejich tradice sahá až na dvůr císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila většině poddaných u sedláků služba, vyrovnávaly se smlouvy, hodovalo se a dojednávala se služba pro rok následující. Vše bylo završeno přípitkem právě mladým vínem z aktuální úrody. Tradicí se pak stalo, že se mohou slavnostně otevřít na svátek sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin.

„Svatomartinské víno může být vyrobeno pouze z odrůd Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Muškát moravský, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Modrý Portugal a výhradně z hroznů pěstovaných na území České republiky. Kromě technických parametrů typu obsahu zbytkového cukru a alkoholu musí také projít schválením nezávislé komise,“ vysvětluje sommelier David Král, dvojnásobný vítěz soutěže Bohemia sekt Trophée ČR.

„Svůj charakter mladého vína si svatomartinské uchovává pouze v prvních měsících, proto by mělo být vypito nejpozději do jara následujícího roku,“ upozorňuje Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy.



Vinaře letos trápily jarní mrazy, letní sucho a střídavé počasí s dešti v období sklizně. „Horký a slunečný průběh léta napovídal očekávání výborného ročníku,“ říká Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR.

„Přes velká horka přišly i srážky, které jsme potřebovali hlavně u mladých vinic včetně letošní výsadby. Kumulativní úhrny srážek jsou však v letošním roce pod normálem, s výjimkou období sklizně, kdy deště komplikovaly práci na vinicích. Nicméně hrozny sklizené na začátku vinobraní měly vyšší cukernatost než loňské a byly ve vysoké kvalitě,“ dodává.

I přes výkyvy počasí a náročnou sklizeň, kterou komplikovaly v polovině září deště, se tedy podle Ondřeje Beránka čeští milovníci vína mohou těšit na dobré svatomartinské a kvalitní ročník 2017.

Sežeňte kvalitní pečínku!

A co neodmyslitelně patří k svatomartinskému vínu? Jistě, je to husí pečínka. Poradíme vám, jak ji nejlépe připravit. Máme pro vás tipy na několik zaručených receptů, ale i rady, kde a jak velkou husu pořídit.

Kde koupit čerstvou husu? Husí hody berte jako ryze sváteční záležitost. Vyberte husu z dobrého chovu, abyste si opravdu pochutnali. Kam pro ni?

  • Čerstvé husy se dají objednat přímo na venkově či na farmářských trzích
  • Husy se zpravidla prodávají včetně drůbků, pro jistotu se ale zeptejte při objednávání. Pokud máte zájem i o krev (chutnat bude milovníkům jelit), řekněte si o ni předem.
  • Jestliže budete husu nasolovat den předem, jak se doporučuje, nezapomeňte si na ni udělat místo v chladničce. Pokud víte, že se vám husa do ledničky nevejde, plánujte akci tak, abyste přinesenou husu začali rovnou péct.

Jak by měla být velká?

  • Počty porcí berte tentokrát spíš orientačně – každá husa se jinak vypéká, má jinak velké vnitřnosti a dostanete k ní jiné množství krve. A záleží i na tom, jací jste jedlíci a jaké zvolíte celkové menu.
  • Pokud budete na husu čtyři, kupte si zhruba pětikilový kus (vejde se pohodlně do trouby). Užijete si střídmě pečínky, a ještě můžete z jediné husy ochutnat všechna jídla i chuťovky.
  • Menší husa se vám díky našim receptům nepřejí, ani když ji budete konzumovat jen ve dvou.

Související články

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín