0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velká svačina, žádný odpad. Jak balit jídlo bez zbytečného plastu

Velká svačina, žádný odpad. Jak balit jídlo bez zbytečného plastu
sdílet:

S prvním školním dnem se vrací na scénu nezbytné svačinky. V čem přenášet jídlo, aby z něj mělo radost nejen bříško, ale i životní prostředí?

Kapsička z nepropustné látky s PU zátěrem 

  • Po snědení svačiny obal složíte do tašky či batohu, na rozdíl do krabičky nezabírá žádné místo navíc. Díky tomu, že je vyrobená z bavlny, ji snadno vyperete. A co je nejlepší – jednoduché svačinové psaníčko hravě ušije i švadlenka začátečnice.

Voskový ubrousek

Bavlněný ubrousek napuštěný včelím voskem voní jako med, přesto se na něj jídlo nelepí.

  • Vosk zaručuje nepropustnost, jídlo udrží čerstvé a tašku čistou. Po rozbalení ho můžete použít jako talířek.
  • Kromě svačinek ho využijete i při nákupech a v domácnosti. Zabalit do něj můžete vážený sýr a další dobroty.
  • Báječný je i na zakrytí otevřených plechovek či misek s jídlem. Použít ho můžete opakovaně.

Na internetu najdete spoustu prodejců, vyrobit si ho ovšem můžete i sami. Jak na to?

Vhodný kus bavlněné či lněné látky se posypte včelím voskem, který se do tkaniny zažehlete. Stejným způsobem můžete vyrobit také praktické povoskované sáčky, třeba na tvarohové koláčky z místní pekárny nebo na podzimní švestky.

Praktická krabička

I stará známá může překvapit. Výrobci se nyní předhánějí v použitých materiálech a slibují praktičnost i multifunkčnost.

  • Obligátní plast doplňuje téměř nesmrtelný nerez či lehký bambus, to vše v designu, který potěší děti i dospělé.
  • Vzhled není všechno, při výběru se mrkněte i na funkčnost. Chytré rozdělení uvnitř krabičky zajistí, že se vám nespojí pečivo a zelenina s pomazánkou v jednu velkou kouli. Některé krabičky obsahují i základní příbor.

Dobře zvolená krabička může vydržet věčnost. Když si vyberete tu, která je nepropustná a dobře těsní, rozšíříte si i svačinový repertoár.

U oříšků nebo kousků sýra je to sice jedno, ale v okamžiku, kdy krabičku naplníte něčím tekutějším, nepropustnost oceníte. Věřte, že není nic horšího než mít v batohu vylitou polévku.

Lahve a termosky

Na výběr je odlehčené sklo i plast. Praktické jsou lahve s širším hrdlem, snadněji je vyčistíte. Mnohé z lahví se prodávají i se sítky, do kterých můžete vložit ovoce či bylinky. Udělají zajímavou i obyčejnou vodu z kohoutku a potěší oko i chuťové pohárky.

  • V zimě děti ocení kovovou termosku, která udrží čaj teplý. Nebo jim můžete na jejich oblíbenou lahev přikoupit veselý obal.

Sklenice a skleničky

Věříme, že třídění odpadu je vaším denním chlebem, ale třeba skleničku od oblíbeného jogurtu nemusíte ihned odsoudit do sběru. Kromě zavařování výborně poslouží i na transport např. skleničkového dezertu nebo oblíbeného dipu k zelenině.  

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč