Vitamin D má v těle důležitou funkci. Ovlivňuje vstřebávání vápníku, posiluje imunitní systém, chrup a kosti. Vzniká v kůži působením slunečního záření, proto v letních měsících stačí pro jeho čerpání pobyt venku v šortkách a tričku. Přes zimu je třeba vitamin D doplňovat správným jídelníčkem, případně se spolehnout na doplňky stravy.
Vitamin D je pro lidské tělo nepostradatelný, přitom tři čtvrtiny Čechů trpí jeho nedostatkem.
- Vitamin D ovlivňuje například vstřebávání vápníku čímž zajišťuje správný růst a strukturu kostí.
- Napomáhá také funkci svalů, působí protizánětlivě a podporuje imunitní systém.
- Nedostatek vitaminu D se může projevovat i na lidské psychice, je spojován s únavou, úzkostmi, špatnou náladou a náchylností k chorobám.
- Z dlouhodobého hlediska může nízká hladina vitaminu D v krvi vést k lámavosti kostí, kazivosti zubů, špatnou pletí a problémům se svalovým ústrojím.
- Existuje ve dvou hlavních formách, jako vitamin D2 a D3.
- Vitamin D2 se nachází v rostlinách.
- Maso a živočišné produkty obsahují vitamin D3, který je pro lidské tělo lépe využitelný.
Déčko ze sluníčka i z jídla
Člověk má dvě možnosti, jak vitamin D načerpat. Tím prvním je konzumovat potraviny bohaté na vitamin D. Řešením jsou také doplňky stravy s vitaminem D, které jsou volně prodejné v lékárnách a drogériích. Na rybí tuk jako zdroj vitaminu D příliš nespoléhejte, běžně se ho v něm nachází jen mizivé množství.
- Ideálními zdroji jsou tučné ryby jako je losos, makrela nebo sardinky.
- Déčko se ale nachází taky ve vejcích, mléčných výrobcích, v mase a játrech.
- Pro vegetariány může být čerpání vitaminu D obtížnější, v rostlinách ho není tolik a navíc se nevstřebává tak dobře. Najít ho však lze v houbách, které rostou na slunci například v liškách, žampionech, smržích nebo shiitake.
Připravte si lahůdky z ryb a dopřejte svému tělu dávku vitaminu D.
- Mezi naše oblíbené recepty z lososa, patří losos zapečený s mandlemi, losos s vejcem nebo losos v papilotě.
- Oblíbeného tuňáka můžete připravit buď v podobě grilovaného steaku, použít můžete i tuňáka v konzervě.
- Vitaminovou bombu dopřejete svému tělu lahodným tuňákem v pepřové krustě se žloutkovou omáčkou, připravit jej můžete také společně se zeleninou na grilu nebo máte-li ve spíži konzervu s tuňákem, připravte si luxusní tuňákovou pomazánku s kapary.
- Chutné a jemné rybí maso s cenným zdrojem vitaminu D najdeme také v makrele, která je nejlepší na grilu. Pusťte se do přípravy snadného receptu na grilovanou makrelu nebo vyzkoušejte připravit lahodný salát s čočkou a uzenou makrelou.
Sluneční paprsky
Vitamin D se v lidské kůži vytváří také působením ultrafialového záření. Ideálním obdobím pro slunění je květen až říjen, kdy je sluníčko vysoko a svítí přes den dlouho.
- Správné dávky slunečního záření dosáhneme alespoň dvacetiminutovým sluněním celého těla do mírného zarudnutí.
- Starší lidé nad 65 let potřebují vitaminu D víc, měli by proto prodloužit i své slunění.
Zdroje info: Health, Healthline, časopis Apetit