0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vitaminem D k lepší imunitě, pevným kostem i dobré náladě. Které potraviny jíst?

Vitaminem D k lepší imunitě, pevným kostem i dobré náladě. Které potraviny jíst?
sdílet:

Vitamin D má v těle důležitou funkci. Ovlivňuje vstřebávání vápníku, posiluje imunitní systém, chrup a kosti. Vzniká v kůži působením slunečního záření, proto v letních měsících stačí pro jeho čerpání pobyt venku v šortkách a tričku. Přes zimu je třeba vitamin D doplňovat správným jídelníčkem, případně se spolehnout na doplňky stravy. 

Vitamin D je pro lidské tělo nepostradatelný, přitom tři čtvrtiny Čechů trpí jeho nedostatkem.

  • Vitamin D ovlivňuje například vstřebávání vápníku čímž zajišťuje správný růst a strukturu kostí. 
  • Napomáhá také funkci svalů, působí protizánětlivě a podporuje imunitní systém. 
  • Nedostatek vitaminu D se může projevovat i na lidské psychice, je spojován s únavou, úzkostmi, špatnou náladou a náchylností k chorobám.
  • Z dlouhodobého hlediska může nízká hladina vitaminu D v krvi vést k lámavosti kostí, kazivosti zubů, špatnou pletí a problémům se svalovým ústrojím
  • Existuje ve dvou hlavních formách, jako vitamin D2 a D3.
  • Vitamin D2 se nachází v rostlinách.
  • Maso a živočišné produkty obsahují vitamin D3, který je pro lidské tělo lépe využitelný.

Déčko ze sluníčka i z jídla

Člověk má dvě možnosti, jak vitamin D načerpat. Tím prvním je konzumovat potraviny bohaté na vitamin D. Řešením jsou také doplňky stravy s vitaminem D, které jsou volně prodejné v lékárnách a drogériích. Na rybí tuk jako zdroj vitaminu D příliš nespoléhejte, běžně se ho v něm nachází jen mizivé množství.

  • Ideálními zdroji jsou tučné ryby jako je losos, makrela nebo sardinky.
  • Déčko se ale nachází taky ve vejcích, mléčných výrobcích, v mase a játrech.
  • Pro vegetariány může být čerpání vitaminu D obtížnější, v rostlinách ho není tolik a navíc se nevstřebává tak dobře. Najít ho však lze v houbách, které rostou na slunci například v liškách, žampionech, smržích nebo shiitake.

Připravte si lahůdky z ryb a dopřejte svému tělu dávku vitaminu D.

Sluneční paprsky 

Vitamin D se v lidské kůži vytváří také působením ultrafialového záření. Ideálním obdobím pro slunění je květen až říjen, kdy je sluníčko vysoko a svítí přes den dlouho.

  • Správné dávky slunečního záření dosáhneme alespoň dvacetiminutovým sluněním celého těla do mírného zarudnutí.
  • Starší lidé nad 65 let potřebují vitaminu D víc, měli by proto prodloužit i své slunění.

Zdroje info: Health, Healthline, časopis Apetit

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč