Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vitaminem D k lepší imunitě, pevným kostem i dobré náladě. Které potraviny jíst?

Vitaminem D k lepší imunitě, pevným kostem i dobré náladě. Které potraviny jíst?
sdílet:

Vitamin D má v těle důležitou funkci. Ovlivňuje vstřebávání vápníku, posiluje imunitní systém, chrup a kosti. Vzniká v kůži působením slunečního záření, proto v letních měsících stačí pro jeho čerpání pobyt venku v šortkách a tričku. Přes zimu je třeba vitamin D doplňovat správným jídelníčkem, případně se spolehnout na doplňky stravy. 

Vitamin D je pro lidské tělo nepostradatelný, přitom tři čtvrtiny Čechů trpí jeho nedostatkem.

  • Vitamin D ovlivňuje například vstřebávání vápníku čímž zajišťuje správný růst a strukturu kostí. 
  • Napomáhá také funkci svalů, působí protizánětlivě a podporuje imunitní systém. 
  • Nedostatek vitaminu D se může projevovat i na lidské psychice, je spojován s únavou, úzkostmi, špatnou náladou a náchylností k chorobám.
  • Z dlouhodobého hlediska může nízká hladina vitaminu D v krvi vést k lámavosti kostí, kazivosti zubů, špatnou pletí a problémům se svalovým ústrojím
  • Existuje ve dvou hlavních formách, jako vitamin D2 a D3.
  • Vitamin D2 se nachází v rostlinách.
  • Maso a živočišné produkty obsahují vitamin D3, který je pro lidské tělo lépe využitelný.

Déčko ze sluníčka i z jídla

Člověk má dvě možnosti, jak vitamin D načerpat. Tím prvním je konzumovat potraviny bohaté na vitamin D. Řešením jsou také doplňky stravy s vitaminem D, které jsou volně prodejné v lékárnách a drogériích. Na rybí tuk jako zdroj vitaminu D příliš nespoléhejte, běžně se ho v něm nachází jen mizivé množství.

  • Ideálními zdroji jsou tučné ryby jako je losos, makrela nebo sardinky.
  • Déčko se ale nachází taky ve vejcích, mléčných výrobcích, v mase a játrech.
  • Pro vegetariány může být čerpání vitaminu D obtížnější, v rostlinách ho není tolik a navíc se nevstřebává tak dobře. Najít ho však lze v houbách, které rostou na slunci například v liškách, žampionech, smržích nebo shiitake.

Připravte si lahůdky z ryb a dopřejte svému tělu dávku vitaminu D.

Sluneční paprsky 

Vitamin D se v lidské kůži vytváří také působením ultrafialového záření. Ideálním obdobím pro slunění je květen až říjen, kdy je sluníčko vysoko a svítí přes den dlouho.

  • Správné dávky slunečního záření dosáhneme alespoň dvacetiminutovým sluněním celého těla do mírného zarudnutí.
  • Starší lidé nad 65 let potřebují vitaminu D víc, měli by proto prodloužit i své slunění.

Zdroje info: Health, Healthline, časopis Apetit

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín