Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Je sója skutečným strašákem?

Ačkoli jsou sójové boby velice malé, ve společnosti způsobují veliké diskuse. Každá vědecká studie popírá tu předchozí, někde se dočteme, že je sója zdravou surovinou, některé články před ní varují. Čím tedy sójové produkty mohou škodit a máme sóju zařadit do jídelníčku?
17.1.2021 | Autor: Hana Kovaříková

Rostlina sóji má 9 druhů, jedná se o jednoleté či vytrvalé byliny rostoucí v subtropech i mírném pásu Starého světa, a řadíme ji k luštěninám. V Číně ji pěstují už od roku 1100 před naším letopočtem, není tedy překvapením, že se v Asii obecně těší veliké oblibě a dlouhé tradici. Sója je základem pro sójové omáčky, tofu, tempeh, miso a další pochutiny, které mají v Asii staletou tradici a jsou hlavními zdroji bílkovin při rostlinné stravě. Zpravidla se sójové boby upravují průmyslově či zdravější fermentací.

Co skutečně sója obsahuje?

Sójové boby obsahuji 33–35 % bílkovin, 15-29 % tuku a zbytek tvoří převážně sacharidy. Najdeme v ní vitaminy skupiny B i E, draslík, hořčík, vápník a železo. Bílkoviny jsou zastoupeny kompletně, to znamená, že obsahují veškeré aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Dále je bohatá na lecitin snižující hladinu cholesterolu i na nenasycené mastné kyseliny, omega 3 prospěšné látky nevyjímaje. V obsahu sójových bobů najdeme i řadu toxických látek, ty jsou však odstraněny, pokud se sója zpracuje správně. Fermentovaná sója je lidskému zdraví prospěšná. Kvašením se zredukují anti-nutriční faktory a zůstávají pouze pozitivní látky pro naše zažívání i zdraví samotné. Proto je dobré se průmyslově zpracované sóje vyhýbat, stejně tak sójové mouce. Ta je v dnešní době nadužívána, a také tolik kritizována.

Tofu, seitan a tempeh, poznejte 3 významné zdroje bílkovin

3 suroviny, které vám dnes chceme představit, budou k užitku všem, kteří chtějí ochutnat něco nového či hledají...

Sója strašákem

Mylně je sója označována jako zdroj estrogenu. Ve skutečnosti neobsahuje estrogen, ale fytoestrogen. O působení této látky podobné lidskému hormonu je řada studií, některé naznačují, že se fytoestrogeny vážou na receptory podporující růst nádorových buněk. Jiné tuto látku vnímají jako hormonálního disruptora, který může vést až k nárůstu odolné tukové tkáně na problémových partií či k nerovnováze pohlavních hormonů. Dalším negativním vlivem může být sója v případě již snížené funkce štítné žlázy.

Jaké sójové produkty tedy konzumovat?

Západní svět průmyslově zpracovanou sóji hojně využívá, najdeme ji tedy i v produktech, kde bychom to nečekali (např. zmrzlina). Japonci sní průměrně 8 g fermentované sóji denně. Západní svět má denní příjem několikanásobně vyšší, a navíc ve špatné úpravě. Fermentací se sója nejen zbaví toxických látek, ale je také silným antioxidantem, zdrojem vitaminu K2, bílkovin i probiotik. Proto doporučujeme na jídelníček zařadit tempeh, který můžeme označit jako sójový sýr. Má charakteristickou chuť, kterou zvýrazní především uzená verze. Dá se nakládat, smažit, vařit či péct. Je skvělým oživením salátů, ale také náhradou masa v omáčkách.

Medailonky z uzeného tempehu v olivové krustě

Tyhle medailonky jste určitě ještě nezkoušeli!

Natto je fermentovaný sýr vyráběný ze sójových bobů a bakterie Bacillus subtilis. Ze všech sójových produktů obsahuje nejvíce vitaminu K2, má silnou chuť i aroma. Právě to většinu západních strávníků odrazuje. V Japonsku je však oblíbenou snídaní, často se také podává s rýží.

Miso je slaná pasta, využívaná k dochucená polévek i pomazánek. I ta je zdravým zdrojem pozitivních látek sóji, stejně jako kvalitní sójová omáčka. V supermarketech ji nenajdete, raději si zajděte do zdravé výživy či do specializované prodejny asijských surovin. Pravá sójová omáčka je díky fermentaci nakyslé vůně a slané chuti.

Tofu není vyráběno z fermentovaných sójových bobů. Na druhou stranu boby nejsou průmyslově zpracovány. V rozumném množství tak jeho konzumace zajisté neuškodí.

Související

Tempeh v houbové omáčce

V tomhle jídle jsou skvělé houby šitake nebo hlíva ústřičná. Sušené předem namočte.

Polévka miso

Exotická chuť

Lososový tartar s artyčokovým salátem a omáčkou miso

Šéfkuchař Leonardo di Clemente si zakládá na používání lokálních surovin, kterým dává středomořský...

Tofu kari

Pikantní vegetariánské jídlo, které budete mít hotové za pár minut!

Kořeněné kedgeree s tofu

Tuhle exotickou specialitu si klidně vychutnejte také v originální verzi s rybou. Máte-li rádi opravdu ostrá jídla, je...

Zázračné luštěniny

Ať už jste příznivcem luštěnin nebo vás tato surovina kvůli nadýmání příliš neláká, podívejte se na naše dnešní tipy,...

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a...

Přidat komentář