0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší asijské polévky, které miluje celý svět

ramen
ZDROJ: Katerina Holmes/Pexels
sdílet:

Horký vývar s nudlemi, rajská polévka nebo bramboračka platí za klasiky českých jídelníčků. Svoje místo si mezi oblíbenými polévkami však nacházejí i ty zahraniční. Konkrétně asijské polévky dovedou učarovat snad každému, kdo je ochutná. Dáte si s námi pho, ramen, soto ayam nebo tom kha?

Soto ayam

Typickou indonéskou polévku soto ayam můžete připravit i v podmínkách české kuchyně. Jde o voňavý kořeněný drůbeží vývar s nudlemi a rýžovými vermicelli, který je populární nejen v Indonésii, ale i v Malajsii a Singapuru.

  • Hlavní chuť polévce dodává pasta ze zázvoru, česneku, římského kmínu, pepře a soli.
  • Důležitou surovinou je také kurkuma, která dodává polévce barvu, citronová tráva nebo kafrová limeta.
  • Často se do polévky přidává i vejce na tvrdo, kokosové mléko, plátky brambor nebo rýže.

Phở

Polévka phở je vietnamské národní jídlo. Připravuje se doma i v restauracích, původně se však polévka prodávala v pouličních stáncích – a je tomu tak dodnes. Phở je tak ukázkovým příkladem autentického street foodu.

  • Polévka phở se vždy servíruje v misce, jí se lžicí a hůlkami. Tvoří ji masový vývar, ploché rýžové nudle, bylinky a tenké plátky hovězího nebo kuřecího masa.

Historie phở není příliš dlouhá, píše se zhruba od 30. let minulého století. Opravdová sláva phở nabrala ve Vietnamu na obrátkách ještě trochu později – v polovině padesátých let, kdy se rozšířila i na jih země. Phở pak roznesli do celého světa vietnamští uprchlíci po válce ve Vietnamu.

S rozšířením polévky do různých koutů Vietnamu i světa se phở dočkala nejrůznějších variací:

  • Původně striktně hovězí polévka se začala připravovat i v drůbeží verzi.
  • Někde se polévka podává s mungo výhonky, limetkou, vietnamským koriandrem nebo omáčkou sriracha.
  • V některých částech Vietnamu se připravuje s dršťkami nebo masovými koulemi.
  • Vývar z kuřete se připravuje z masa, kostí i vnitřností.

Ramen

Japonská nudlová polévka ramen si vydobyla své místo na slunci po celé zeměkouli. Skoro v každé zemi jsou k nalezení ramen bistra nebo restaurace, které se na ramen zaměřují.

Základ polévky ramen tvoří pšeničné nudle a masový vývar se sojovou omáčkou nebo pastou miso, servíruje se s plátky vepřového masa a řasami nori. Jenom v Japonsku existuje nespočet variací polévky ramen, rozlišují se zejména:

  • nudlích – pšeničné, pohankové, udon
  • v podávaném mase, které může být ­vepřové, kuřecí, rybí nebo mleté
  • v dalším ochucení a přidaných suroviných – vařené vejce, tofu, mořské řasy, fazolky, koření, pasty a omáčky
  • v ozdobě – zelená cibulka, klíčky, fermentované bambusové výhonky, sušené řasy, umeboši, řasy wakame, sezamový olej, sojová omáčka

Tom kha kai

Jedna ze dvou nejproslulejších thajských polévek – tom kha kai – se neobejde bez kokosového mléka. Spolu s dalšími typickými thajskými kořeními jako jsou galangal, listy kafrové limety, citronová tráva a rybí omáčka tvoří dokonalý chuťový orchestr.

  • Do polévky tom kha kai patří také kuřecí vývar, houby, kapka limetkové šťávy a zelený koriandr.
  • V obměnách se tom kha kai připravuje z mořských plodů, s tofu nebo vepřovým masem.
  • Další thajská populární polévka tom yum se od tom kha kai liší hlavně v tom, že do ní nepatří kokosové mléko. Je hodně výrazná a pikantní, protože se do ní přidává pálivá thajská kari pasta. Tradičně se připravuje z krevet.

Související články

Co přidat do polévky, aby byla sytější?
  • Zajímavosti

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené nápady, jak dodat každé polévce na sytosti.    ...
Zdravé a výtečné asijské polévky
  • Zajímavosti

Zdravé a výtečné asijské polévky

Byly časy, kdy pro nás jedinou známou asijskou polévkou byla ta instantní pytlíková ze supermarketu za čtyři koruny. Tyhle levné, ale nezdravé polévky, sice na poličkách v obchodech najdeme pořád, už se ale netěší takové oblibě. Nahradily...
Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit