Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2x vejce na listovém těstě
2x vejce na listovém těstě
ZDROJ: Apetit
sdílet:

2x vejce na listovém těstě

4.2/5 Počet hodnocení: 6
Do 75 minut Velmi snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6732 kcal
Bílkoviny 459 g
Sacharidy 194 g
Tuky 440 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůně slaných koláčků z máslového listového těsta přiláká po ránu do kuchyně i ty největší ospalce! Můžete je nechat vybrat z varianty à la slavný francouzský sendvič croque madame nebo variace na proslulou šakšuku. Koláčku bude 12, nakrmíte tak celý regiment.

Suroviny

à la croque madame
sůl
pepř
čerstvě mletý
mléko 240 ml
teplé
hořčice dijonská 2 ČL
rozválené
vejce 6 ks
+ na potření
nebo jiný tvrdý sýr
schwarzwaldská
rajčata cherry 12 ks
k podávání
à la šakšuka
olivový olej 2 PL
malá, nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
nakrájená na kostičky
nakrájená na kostičky
římský kmín 1 ČL
mletý
paprika mletá uzená 1 PL
chilli sušené 1 špetka
mleté
sůl
pepř
čerstvě mletý
na dochucení
rozválené
sezamová semínka
na posypání okrajů těsta
vejce 6 ks
+ na potření
nadrobený

Postup

1

Na vejce à la croque madame připravte bešamel. Na mírném plameni rozehřejte máslo. Přidejte mouku a sůl. Míchejte a opékejte, dokud nevznikne jíška. Zalijte teplým mlékem, rozmíchejte metličkou a nechte asi 7 minut vařit. Pak ztlumte plamen a na mírném ohni provařte dalších 10 minut, dokud bešamel nezhoustne. Nakonec vmíchejte hořčici. Pokud je třeba, promixujte nebo protřete přes síto.

2

Rozpalte troubu na 190°C a vyložte plech pečicím papírem. Listové těsto rozbalte a nakrájejte na šest čtverců. Do každého čtverce nožem vyznačte okraje, ale neprokrojte těsto zcela. Dno propíchejte vidličkou. Rozšlehaným vejcem potřete okraje čtverců. Přendejte na plech a pečte 10–15 minut. Jakmile čtverce začnou zlátnout, vyjměte je a propíchněte nafouklé středy vidličkou. Pak nandejte do středu trochu bešamelu, posypte troškou strouhaného sýra, položte plátek šunky a rozklepněte do středu vejce, přidejte rajčátka. Vraťte do trouby a pečte, dokud bílek nezatuhne.

3

Na vejce à la šakšuka připravte nejdřív zeleninovou směs. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opékejte na něm dosklovita cibuli. Pak přidejte česnek a ještě chvíli restujte. Vsypte papriky a opečte je, pak pánev přiklopte a nechte papriky změknout. Vlijte rajčata z konzervy, přidejte koření, sůl. Promíchejte. Snižte teplotu a odkryté nechte probublávat asi 30 minut, aby směs zhoustla a chutě se propojily. Hotové ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl, pepř či cukr. Nechte zcela vychladnout – nejlepší je připravit směs večer předem, během chladnutí ještě trochu zhoustne.

4

Rozpalte troubu na 190 °C. Těsto rozbalte a nakrájejte na šest čtverců. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Do čtverců nožem vyznačte okraje, ale neprokrojte těsto zcela. Dno propíchejte vidličkou. Vložte do trouby a pečte 10–15 minut.

5

Vyjměte, nafouklé pečivo znovu propíchejte a naplňte zeleninovou směsí. Uprostřed udělejte důlek. Do důlku vyklepněte vejce, vraťte do trouby a pečte, až bílek ztuhne, asi 4 minuty. Posypte fetou a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč