Vůně slaných koláčků z máslového listového těsta přiláká po ránu do kuchyně i ty největší ospalce! Můžete je nechat vybrat z varianty à la slavný francouzský sendvič croque madame nebo variace na proslulou šakšuku. Koláčku bude 12, nakrmíte tak celý regiment.
Suroviny
Postup
Na vejce à la croque madame připravte bešamel. Na mírném plameni rozehřejte máslo. Přidejte mouku a sůl. Míchejte a opékejte, dokud nevznikne jíška. Zalijte teplým mlékem, rozmíchejte metličkou a nechte asi 7 minut vařit. Pak ztlumte plamen a na mírném ohni provařte dalších 10 minut, dokud bešamel nezhoustne. Nakonec vmíchejte hořčici. Pokud je třeba, promixujte nebo protřete přes síto.
Rozpalte troubu na 190°C a vyložte plech pečicím papírem. Listové těsto rozbalte a nakrájejte na šest čtverců. Do každého čtverce nožem vyznačte okraje, ale neprokrojte těsto zcela. Dno propíchejte vidličkou. Rozšlehaným vejcem potřete okraje čtverců. Přendejte na plech a pečte 10–15 minut. Jakmile čtverce začnou zlátnout, vyjměte je a propíchněte nafouklé středy vidličkou. Pak nandejte do středu trochu bešamelu, posypte troškou strouhaného sýra, položte plátek šunky a rozklepněte do středu vejce, přidejte rajčátka. Vraťte do trouby a pečte, dokud bílek nezatuhne.
Na vejce à la šakšuka připravte nejdřív zeleninovou směs. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opékejte na něm dosklovita cibuli. Pak přidejte česnek a ještě chvíli restujte. Vsypte papriky a opečte je, pak pánev přiklopte a nechte papriky změknout. Vlijte rajčata z konzervy, přidejte koření, sůl. Promíchejte. Snižte teplotu a odkryté nechte probublávat asi 30 minut, aby směs zhoustla a chutě se propojily. Hotové ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl, pepř či cukr. Nechte zcela vychladnout – nejlepší je připravit směs večer předem, během chladnutí ještě trochu zhoustne.
Rozpalte troubu na 190 °C. Těsto rozbalte a nakrájejte na šest čtverců. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Do čtverců nožem vyznačte okraje, ale neprokrojte těsto zcela. Dno propíchejte vidličkou. Vložte do trouby a pečte 10–15 minut.
Vyjměte, nafouklé pečivo znovu propíchejte a naplňte zeleninovou směsí. Uprostřed udělejte důlek. Do důlku vyklepněte vejce, vraťte do trouby a pečte, až bílek ztuhne, asi 4 minuty. Posypte fetou a podávejte.