Amur s ořechovou krustou a bramborový salát s jablky a kadeřávkem

Amur s ořechovou krustou a bramborový salát s jablky a kadeřávkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Amur s ořechovou krustou a bramborový salát s jablky a kadeřávkem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3445 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 267 g
Tuky 181 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavá krustička pěkně křupe a skrývá velejemné rybí maso, které s přehledem konkuruje kapřímu.

Suroviny

amur 800 g
filet, s kůží a bez kostí
vejce 1 ks
velké, prošlehané
vlašské ořechy 50 g
mleté
strouhanka panko 60 g
máslo 50 g
změklé
sůl 0.5 ČL
pepř 0.25 ČL
čerstvě mletý
paprika sladká 0.5 ČL
mletá
bylinky 2 PL
nasekané (tymián, bazalka, rozmarýn, petrželka...)
pažitka 1 hrst
nadrobno nakrájená (nemusí být)
citronová kůra
najemno nastrouhaná
česnek 4 stroužky
neoloupané
olivový olej
na pokapání
Na salát
brambory 750 g
salátové brambory (rohlíčky)
majonéza 4 PL
hořčice dijonská 1 ČL
jablečný ocet 1 ČL
paprika sladká 0.5 ČL
mletá
česnek sušený 0.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
kadeřávek 150 g
nakrájený na nudličky
jablka 2 ks
střední, červená, zbavená jádřinců a nakrájená na 1cm kostičky
citronová štáva
na zakapání jablek

Postup

1

Začněte salátem – ten můžete udělat klidně už na Štědrý den ráno. Vydrhnuté brambory uvařte tak akorát doměkka (20–30 minut). Pak je sceďte, oloupejte a nechte vychladnout. Mezitím v misce prošlehejte majonézu, hořčici a ocet, dochuťte mletou paprikou a česnekovým práškem, jemně opepřete, podle chuti osolte, ochutnejte a popřípadě dolaďte.

2

Kadeřávek spařte 2–3 minuty ve vroucí osolené vodě, pak osvěžte tekoucí studenou či ledovou vodou a nechte okapat.

3

Vychladlé brambory nakrájejte na tenká kolečka či cca 1,5cm kostičky a v míse je promíchejte s jablky smíchanými s trochou citronové šťávy a s kadeřávkem. Přidejte zálivku a jemně promíchejte. Odložte do chladu alespoň na 4 hodiny.

4

Na rybu předehřejte troubu na 180°C, plech vyložte pečicím papírem. Filety rozdělte na 4 porce a po straně bez kůže je rovnoměrně potřete vejcem. Na mělkém talíři či na tácku promněte ořechy, strouhanku, máslo, sůl, pepř a mletou papriku s čerstvými bylinkami a citronovou kůrou. Do směsi pořádně přitiskněte rybu potřenou stranou dolů, aby se v ní pěkně obalila. Pak rybu položte strouhankou nahoru na plech, vedle dejte česnek a pokapejte ho olivovým olejem. Vše volně zakryjte alobalem a dejte péct na 25–30 minut. Pak odstraňte alobal a pečte ještě 5 minut, aby krusta zezlátla. Česnek vymačkejte do misky a rozetřete na pastu.

5

Rybu podávejte s připraveným salátem. Nechte na každém, zda si na talíř přidá i trochu česnekové pasty z misky.

NĚCO NAVÍC
Na stůl lze dát také misku s 1 malou červenou cibulí, natenko, krátce marinovanou v citronu či jablečném octě, pro ty, kdo by si ji rádi přidali do salátu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit