Voňavá krustička pěkně křupe a skrývá velejemné rybí maso, které s přehledem konkuruje kapřímu.
Suroviny
Postup
Začněte salátem – ten můžete udělat klidně už na Štědrý den ráno. Vydrhnuté brambory uvařte tak akorát doměkka (20–30 minut). Pak je sceďte, oloupejte a nechte vychladnout. Mezitím v misce prošlehejte majonézu, hořčici a ocet, dochuťte mletou paprikou a česnekovým práškem, jemně opepřete, podle chuti osolte, ochutnejte a popřípadě dolaďte.
Kadeřávek spařte 2–3 minuty ve vroucí osolené vodě, pak osvěžte tekoucí studenou či ledovou vodou a nechte okapat.
Vychladlé brambory nakrájejte na tenká kolečka či cca 1,5cm kostičky a v míse je promíchejte s jablky smíchanými s trochou citronové šťávy a s kadeřávkem. Přidejte zálivku a jemně promíchejte. Odložte do chladu alespoň na 4 hodiny.
Na rybu předehřejte troubu na 180°C, plech vyložte pečicím papírem. Filety rozdělte na 4 porce a po straně bez kůže je rovnoměrně potřete vejcem. Na mělkém talíři či na tácku promněte ořechy, strouhanku, máslo, sůl, pepř a mletou papriku s čerstvými bylinkami a citronovou kůrou. Do směsi pořádně přitiskněte rybu potřenou stranou dolů, aby se v ní pěkně obalila. Pak rybu položte strouhankou nahoru na plech, vedle dejte česnek a pokapejte ho olivovým olejem. Vše volně zakryjte alobalem a dejte péct na 25–30 minut. Pak odstraňte alobal a pečte ještě 5 minut, aby krusta zezlátla. Česnek vymačkejte do misky a rozetřete na pastu.
Rybu podávejte s připraveným salátem. Nechte na každém, zda si na talíř přidá i trochu česnekové pasty z misky.
NĚCO NAVÍC
Na stůl lze dát také misku s 1 malou červenou cibulí, natenko, krátce marinovanou v citronu či jablečném octě, pro ty, kdo by si ji rádi přidali do salátu.