0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Arroz con almejas
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4005 kcal
Bílkoviny 187 g
Sacharidy 443 g
Tuky 138 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť a vůně jídla podle receptu španělského šéfkuchaře Arnau Bosche stojí a padá s čerstvostí použitých mořských plodů.

Suroviny

cibule 430 g
paprika červená 120 g
paprika zelená 120 g
česnek 20 g
kalamáry 300 g
očištěné a nakrájené na kroužky
krevety 150 g
cca 10 ks – neloupané, syrové, mohou být i mražený
olivový olej 120 ml
rajče 100 g
nasekané
rýže kulatozrnná 360 g
cca 90 g na osobu
vývar 2,3 l
rybí
sůl 10 g
slávky 400 g
očištěné, vyhoďte ty, které se při poklepání a čištění nezavřou
bylinky
na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Nadrobno nasekejte ve stylu ,brunoise‘ (velmi drobné, poněkud šikmé kostičky) cibuli, červenou a zelenou papriku a na velmi drobno také česnek. 

2

Do pánve na paellu nebo do litinového hrnce dejte nasekanou cibuli, papriky, kalamáry, krevety a olivový olej a na silném ohni opékejte všechny ingredience po dobu 10–15 minut.

3

Stále míchejte, aby se nic nespálilo, ale zároveň je žádoucí, aby se na dně vytvořily mírné přípečky a suroviny pustily šťávu, protože to dá celému jídlu chuť. Až bude vše opečené a šťáva na dně pánve získá barvu dozlatova, přidejte nasekaná rajčata a česnek a opékejte na středním ohni cca 1–2 minuty.

4

Přidejte rýži, opékejte cca 2 minuty se základem tak, aby rýžová zrna chytla chuť. Vlijte rybí vývar, rýži promíchejte, aby se nepřilepila a dobře se rozprostřela po pánvi. Osolte, zesilte oheň a vařte 10 minut. Poté oheň ztlumte a nechte pomalu povařit asi 5 minut na mírném ohni bez míchání. 

5

V těchto 5 minutách vhoďte slávky a počkejte, až se otevřou uvnitř pánve (ty, které se neotevřou, odstraňte) a pak vyzkoušejte, zda je potřeba dosolit nebo ne a zda po těchto 5 minutách jsou chutě spojené a rýže hotová (al dente). Vypněte oheň či odstavte a nechte dojít asi 2 minuty před podáváním. Pokrm můžete dozdobit čerstvými bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Je třeba mít na zřeteli, že slávka jedlá, když se otevře, pustí vodu, která je slaná. Proto je třeba ochutnat jídlo před přidáním soli.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč