Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo bez výčitek: Lehce, svobodně a bez hladu

Jídlo bez výčitek: Lehce, svobodně a bez hladu
ZDROJ: Apetit

Přemýšleli jste někdy, čím a jak nahradit v receptech tučné složky jako majonézu, slaninu, smetanu,? Taky jste se dopracovali k tomu, že někdy takové suroviny nahradit příliš nejdou a je lepší je nakonec použít, byť v menším množství?  Pokud vás netrápí alergie a intolerance pak v malé míře člověku rozhodně neublíží. Na druhou stranu některé dobroty se obejdou bez mouky, mléka, vajec i cukru!

Jak připravit zdravé a syté jídlo? Věřte, že nejvíc zasytí bílkoviny spolu s tuky, proto bychom je neměli vynechávat. Pokud toužíme po lehkém a sytém obědě či večeři, stačí sníst menší objem jídla bohatého na bílkoviny než spořádat guláš se šesti.

Ne že bychom měli něco proti guláši, ale člověk má chuť se po něm jít spíš natáhnout než aby získal energii do dalších hodin. Zlaté pravidlo tedy zní:

  • Uberte z tradičních příloh, jako jsou knedlíky všeho druhu, bramboráčky, placky, krokety, hranolky, bílá rýže. My víme, že skvěle chutnají, ale velké přílohy nutí člověka k přejídání, navíc jde často o prázdné kalorie.
  • Nezahušťujte (polévky, omáčky) moukou, přidejte na zelenině.
  • Součástí pokrmu by vždy mělo být dosatek bílkovin (maso, ryby, vejce, sýry, tempeh) a tuků (slanina, oleje, avokádo, vejce), které mají lepší schopnost zasytit.

Pokud chcete ve svém jídelníčku redukovat cukr, můžete buď ubrat jeho množství z původní receptury nebo ho nahradit jinou sladkou surovinou.

  • Ne vždy je to technologicky možné, ale u litých buchet na plech například můžete místo cukru (nebo jen částečně) do těsta použít například nastrouhanou mrkev, jablko nebo vařenou červenou řepu. 
  • Jako sladidlo dobře poslouží i sušené ovoce.
  • Sladkost vnáší do těsta také mléko nebo smetana, případně použití mletých ořechů namísto mouky.

Zdroje informací: časopis Apetit

Autor: Eva.Dvorakova
Ceviche
Více než hodinu
Snadné