Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami

Řecko znamená prázdniny, kdy je na všechno dost času. Na terase taverny plyne tempo příjemně pomalu, slunce zlatí retsinu ve skleničce a vzduchem se šíří vůně masa z grilu...

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT8M
Maso Řecká

Ingredience

    NA BIFTEKI

    • 2 plátky toustového chleba bez kůrky
    • 400 g mletého hovězího masa
    • 200 g mletého vepřového masa
    • 1 červená cibule, nasekaná nadrobno nebo nastrouhaná
    • 1 lžička sušené máty
    • 2 lžičky sušeného oregana
    • 1 lžíce lístků nasekané hladkolisté petrželky
    • čerstvě mletý pepř a sůl
    • 1 vejce
    • 240 g sýra feta
    • olivový olej na potření

    NA SALÁT

    • 1,5 lžíce červeného vinného octa
    • 4 lžíce panenského olivového oleje
    • velká špetka sušeného oregana
    • 1 lžíce ouza (není nutné)
    • 12 třešňových rajčátek, překrojených na půl (nebo menších hezkých rajčat, těch pak může být méně, na čtvrtky)
    • 1/2 okurky, nakrájené na kolečka
    • 1 zelená paprika, na proužky
    • 1/2 červené cibule, na tenoučké proužky
    • hrst tmavých oliv kalamata
    • 1 lžíce naložených kaparů
    • 2 lžíce nasekaného kopru
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA ROZMARÝNOVÉ BRAMBORY

    • 12–16 menších nových brambor se slupkou, vydrhnutých (nebo baby brambory)
    • dlouhé a silné větvičky rozmarýnu
    • olivový olej na potření

Příprava jídla

1 Začněte s bramborami. Troubu rozehřejte na 180 °C. Rozmarýnové větvičky zbavte lístků kromě vrcholu (lístky schovejte na jiný účel) a namočte je na půl hodiny do studené vody. Brambory v celku dejte do vody a uvařte do poloměkka, dokud nepůjdou propíchnout, ale nerozvařte. Brambory sceďte a nechte trochu zchladnout. Pak je propíchněte naostřenou špejlí nebo grilovací jehlou, aby šly navléknout na rozmarýnové větvičky. Opatrně navlékněte na rozmarýn tak, aby nahoře zůstal vrchol s lístky. Špíz potřete olejem a dejte do trouby, dokud kůrka na bramborách není lehce opečená, trvá to 15–20 minut.

2 Toustový chléb bez kůrky vložte do mixéru a rozmělněte na strouhanku. Strouhanku dejte do mísy, přidejte všechno maso, cibuli, koření a petrželku. Osolte, opepřete a přidejte vejce. Promíchejte do kompaktní hmoty. Fetu nakrájejte na špalíčky zhruba o délce 5 cm.

3 Ochucené maso rozdělte na 12 stejných částí. Z poloviny každé části vytvarujte silnější placičku, položte na ni špalík sýra. Na ten navršte trochu masa a zaoblete do šišky. Každou šišku potřete olivovým olejem. Rozpalte grilovací pánev a grilujte bifteki zhruba 8 minut, během grilování jednou otočte.

4 Mezitím připravte salát. Smíchejte v míse na dresink ocet, olej, sůl, pepř, oregano a ouzo, pokud je používáte. Promíchejte s rajčaty, okurkou, paprikou a cibulí. Přidejte kapary, olivy a posypte koprem.

5 Bifteki podávejte se salátem a bramborami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ryba pečená v majonéze

‚Plážový‘ burek se sýrem

Ratatouille

Soljanka

Koláč italské babičky (La torta della nonna)

Přidat komentář