
Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami
Řecko znamená prázdniny, kdy je na všechno dost času. Na terase taverny plyne tempo příjemně pomalu, slunce zlatí retsinu ve skleničce a vzduchem se šíří vůně masa z grilu...
Ingredience
- 2 plátky toustového chleba bez kůrky
- 400 g mletého hovězího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- 1 červená cibule, nasekaná nadrobno nebo nastrouhaná
- 1 lžička sušené máty
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžíce lístků nasekané hladkolisté petrželky
- čerstvě mletý pepř a sůl
- 1 vejce
- 240 g sýra feta
- olivový olej na potření
- 1,5 lžíce červeného vinného octa
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- velká špetka sušeného oregana
- 1 lžíce ouza (není nutné)
- 12 třešňových rajčátek, překrojených na půl (nebo menších hezkých rajčat, těch pak může být méně, na čtvrtky)
- 1/2 okurky, nakrájené na kolečka
- 1 zelená paprika, na proužky
- 1/2 červené cibule, na tenoučké proužky
- hrst tmavých oliv kalamata
- 1 lžíce naložených kaparů
- 2 lžíce nasekaného kopru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 12–16 menších nových brambor se slupkou, vydrhnutých (nebo baby brambory)
- dlouhé a silné větvičky rozmarýnu
- olivový olej na potření
NA BIFTEKI
NA SALÁT
NA ROZMARÝNOVÉ BRAMBORY
Příprava jídla
1 Začněte s bramborami. Troubu rozehřejte na 180 °C. Rozmarýnové větvičky zbavte lístků kromě vrcholu (lístky schovejte na jiný účel) a namočte je na půl hodiny do studené vody. Brambory v celku dejte do vody a uvařte do poloměkka, dokud nepůjdou propíchnout, ale nerozvařte. Brambory sceďte a nechte trochu zchladnout. Pak je propíchněte naostřenou špejlí nebo grilovací jehlou, aby šly navléknout na rozmarýnové větvičky. Opatrně navlékněte na rozmarýn tak, aby nahoře zůstal vrchol s lístky. Špíz potřete olejem a dejte do trouby, dokud kůrka na bramborách není lehce opečená, trvá to 15–20 minut.
2 Toustový chléb bez kůrky vložte do mixéru a rozmělněte na strouhanku. Strouhanku dejte do mísy, přidejte všechno maso, cibuli, koření a petrželku. Osolte, opepřete a přidejte vejce. Promíchejte do kompaktní hmoty. Fetu nakrájejte na špalíčky zhruba o délce 5 cm.
3 Ochucené maso rozdělte na 12 stejných částí. Z poloviny každé části vytvarujte silnější placičku, položte na ni špalík sýra. Na ten navršte trochu masa a zaoblete do šišky. Každou šišku potřete olivovým olejem. Rozpalte grilovací pánev a grilujte bifteki zhruba 8 minut, během grilování jednou otočte.
4 Mezitím připravte salát. Smíchejte v míse na dresink ocet, olej, sůl, pepř, oregano a ouzo, pokud je používáte. Promíchejte s rajčaty, okurkou, paprikou a cibulí. Přidejte kapary, olivy a posypte koprem.
5 Bifteki podávejte se salátem a bramborami.
Přidat komentář