0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Blanšírování: Chřest se spáleným máslem

Blanšírování: Chřest se spáleným máslem

3.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3829 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 66 g
Tuky 372 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravidelnou školu vaření vede na stránkách Apetitu skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás učí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její zákonitosti, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit podle vlastní fantazie...

Suroviny

NA DRESINK
hořčice medová 5 ČL
hořčice hrubozrnná 4 ČL
olivový olej 100 ml
voda 20 ml
krupicový cukr 2 ČL
ořechový olej 1 PL
med 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA KRAMBL
chleba tmavý 4 plátky
se zrníčky
lískové oříšky 2 PL
nebo menší hrst, nasucho opražených a zbavených slupek
sůl
pepř
čerstvě mletý
spálené máslo na zakapání, (cca 2 lžíce)
NA EMULZI ZE SPÁLENÉHO MÁSLA
máslo 250 g
žloutek 1 ks
citronová štáva 1 ČL
sůl
NA SALÁTEK
ředkvičky 4 ks
salát 4 hrsti
mix lístků - polníček, frisée, mladé hráškové výhonky, tzv. microgreens
20
chřest
sůl
[[nid:34163]]
 

BLANŠÍROVÁNÍ

Tepelná úprava ve vodě (či jiné tekutině), kdy danou surovinu krátce povaříte a pak prudce zchladíte. Voda (či jiná tekutina) by měla být vroucí a musí jí být dost, aby se do ní surovina celá ponořila a zároveň aby teplota vody příliš neklesla. Nemáte-li dostatečně velký hrnec, blanšírujte po částech. To samé platí o následné studené lázni (zde zase není žádoucí, aby její teplota stoupla). Voda musí být opravdu ledová, aby se u suroviny co nejrychleji zastavil var a obzvláště zelené plodiny (chřest, brokolice, špenát...) neztratily barvu. Bez ledových kostek se tedy rozhodně neobejdete. Blanšírování se hodí nejen na rychlou tepelnou úpravu (chřest), ale také kvůli snazšímu loupání (rajčata, mandle, ořechy i ovoce, například broskve), pro vysrážení bílkoviny (maso), při přípravě na mražení (houby), nebo když potřebujete aromatické suroviny zbavit pachu (cibule). Díky krátkému povaření si suroviny uchovají barvu, chuť i strukturu, nad níž tak budete mít dokonalou kontrolu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč