0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Blanšírování: Chřest se spáleným máslem

Blanšírování: Chřest se spáleným máslem

3.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3829 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 66 g
Tuky 372 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravidelnou školu vaření vede na stránkách Apetitu skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás učí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její zákonitosti, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit podle vlastní fantazie...

Suroviny

NA DRESINK
hořčice medová 5 ČL
hořčice hrubozrnná 4 ČL
olivový olej 100 ml
voda 20 ml
krupicový cukr 2 ČL
ořechový olej 1 PL
med 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA KRAMBL
chleba tmavý 4 plátky
se zrníčky
lískové oříšky 2 PL
nebo menší hrst, nasucho opražených a zbavených slupek
sůl
pepř
čerstvě mletý
spálené máslo na zakapání, (cca 2 lžíce)
NA EMULZI ZE SPÁLENÉHO MÁSLA
máslo 250 g
žloutek 1 ks
citronová štáva 1 ČL
sůl
NA SALÁTEK
ředkvičky 4 ks
salát 4 hrsti
mix lístků - polníček, frisée, mladé hráškové výhonky, tzv. microgreens
20
chřest
sůl
[[nid:34163]]
 

BLANŠÍROVÁNÍ

Tepelná úprava ve vodě (či jiné tekutině), kdy danou surovinu krátce povaříte a pak prudce zchladíte. Voda (či jiná tekutina) by měla být vroucí a musí jí být dost, aby se do ní surovina celá ponořila a zároveň aby teplota vody příliš neklesla. Nemáte-li dostatečně velký hrnec, blanšírujte po částech. To samé platí o následné studené lázni (zde zase není žádoucí, aby její teplota stoupla). Voda musí být opravdu ledová, aby se u suroviny co nejrychleji zastavil var a obzvláště zelené plodiny (chřest, brokolice, špenát...) neztratily barvu. Bez ledových kostek se tedy rozhodně neobejdete. Blanšírování se hodí nejen na rychlou tepelnou úpravu (chřest), ale také kvůli snazšímu loupání (rajčata, mandle, ořechy i ovoce, například broskve), pro vysrážení bílkoviny (maso), při přípravě na mražení (houby), nebo když potřebujete aromatické suroviny zbavit pachu (cibule). Díky krátkému povaření si suroviny uchovají barvu, chuť i strukturu, nad níž tak budete mít dokonalou kontrolu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit