0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Blanšírování: Chřest se spáleným máslem

Blanšírování: Chřest se spáleným máslem

3.3/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3829 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 66 g
Tuky 372 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravidelnou školu vaření vede na stránkách Apetitu skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás učí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její zákonitosti, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit podle vlastní fantazie...

Suroviny

NA DRESINK
hořčice medová 5 ČL
hořčice hrubozrnná 4 ČL
olivový olej 100 ml
voda 20 ml
krupicový cukr 2 ČL
ořechový olej 1 PL
med 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA KRAMBL
chleba tmavý 4 plátky
se zrníčky
lískové oříšky 2 PL
nebo menší hrst, nasucho opražených a zbavených slupek
sůl
pepř
čerstvě mletý
spálené máslo na zakapání, (cca 2 lžíce)
NA EMULZI ZE SPÁLENÉHO MÁSLA
máslo 250 g
žloutek 1 ks
citronová šťáva 1 ČL
sůl
NA SALÁTEK
ředkvičky 4 ks
salát 4 hrsti
mix lístků - polníček, frisée, mladé hráškové výhonky, tzv. microgreens
20
chřest
sůl
[[nid:34163]]
 

BLANŠÍROVÁNÍ

Tepelná úprava ve vodě (či jiné tekutině), kdy danou surovinu krátce povaříte a pak prudce zchladíte. Voda (či jiná tekutina) by měla být vroucí a musí jí být dost, aby se do ní surovina celá ponořila a zároveň aby teplota vody příliš neklesla. Nemáte-li dostatečně velký hrnec, blanšírujte po částech. To samé platí o následné studené lázni (zde zase není žádoucí, aby její teplota stoupla). Voda musí být opravdu ledová, aby se u suroviny co nejrychleji zastavil var a obzvláště zelené plodiny (chřest, brokolice, špenát...) neztratily barvu. Bez ledových kostek se tedy rozhodně neobejdete. Blanšírování se hodí nejen na rychlou tepelnou úpravu (chřest), ale také kvůli snazšímu loupání (rajčata, mandle, ořechy i ovoce, například broskve), pro vysrážení bílkoviny (maso), při přípravě na mražení (houby), nebo když potřebujete aromatické suroviny zbavit pachu (cibule). Díky krátkému povaření si suroviny uchovají barvu, chuť i strukturu, nad níž tak budete mít dokonalou kontrolu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč