Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny Pro zkušené 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4709 kcal
Bílkoviny 109 g
Cukr 365 g
Tuky 294 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tyhle koláčky nejsou receptem na pět minut, ale rozhodně stojí za to. Udělejte si proto dostatek času a užijte si to. Soustřeďte se hlavně na tři věci: rychlé zapracování másla do těsta, propíchnutí dna koláčků a závěrečné pocukrování před pečením. Křupavá krusta vám budiž odměnou!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 175 g
moučkový cukr 150 g
mandle 100 g
mleté neloupané
citronová kůra
skořice 1 ČL
hřebíček 1 ČL
mletý
sůl špetka
máslo 100 g
studené, nakrájené na kousky plus na vymazání formiček
žloutek 3 ks
plus na potření těsta
Na borůvkovou náplň
borůvky 250 g
krupicový cukr 2 PL
citronová štáva 1 ČL
Na mandlový základ
mandle 50 g
mleté
2 PL
mouka hladká
krupicový cukr 30 g
máslo 40 g
změklé
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová kůra 1 ČL

1 Mouku prosejte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Přidejte tři vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Nakonec do těsta patří dobře vychlazené máslo. Snažte se je zapracovat co nejrychleji, aby příliš nezměklo. Z těsta udělejte bochánek a dejte ho na půl hodiny do chladničky.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si šest středně velkých formiček. Vyválejte těsto na tloušťku tří milimetrů a vyřízněte z něj 6 koleček (o trochu větších než formičky) a 48 proužků (1× 10 cm). Proužky uložte do chladničky. Formičky zlehka vymažte máslem a vyložte těstem. Dno propíchejte vidličkou. Dejte stranou (klidně i do chladničky). Mezitím v míse promíchejte borůvky s cukrem i citronovou šťávou. V jiné míse spojte mandle, mouku, cukr, máslo, extrakt i kůru. Pak plňte formičky: mandlová hmota patří doprostřed dna a na ni borůvky. Každý z koláčů ještě ‚uzavřete‘ osmi proužky kladenými přes sebe. Nakonec vše potřete vajíčkem a posypte cukrem. Pečte 20–25 minut nebo dokud vršek nezezlátne.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit