0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Pro zkušené 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5151 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 383 g
Tuky 326 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle koláčky nejsou receptem na pět minut, ale rozhodně stojí za to. Udělejte si proto dostatek času a užijte si to. Soustřeďte se hlavně na tři věci: rychlé zapracování másla do těsta, propíchnutí dna koláčků a závěrečné pocukrování před pečením. Křupavá krusta vám budiž odměnou!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 175 g
moučkový cukr 150 g
mandle 100 g
neloupané, mleté
citronová kůra
z 1 citronu
skořice 1 ČL
hřebíček ½ ČL
mletý
sůl 1 špetka
máslo 100 g
studené, nakrájené na kousky + na vymazání formiček
žloutek 4 ks
3 do těsta + 1 na potření těsta
Na borůvkovou náplň
krupicový cukr 2 PL
citronová šťáva 1 ČL
Na mandlový základ
mleté
mouka pšeničná hladká 2 PL
krupicový cukr 30 g
máslo 40 g
změklé
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová kůra 1 ČL
strouhaná

1 Mouku prosejte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Přidejte tři vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Nakonec do těsta patří dobře vychlazené máslo. Snažte se je zapracovat co nejrychleji, aby příliš nezměklo. Z těsta udělejte bochánek a dejte ho na půl hodiny do chladničky.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si šest středně velkých formiček. Vyválejte těsto na tloušťku tří milimetrů a vyřízněte z něj 6 koleček (o trochu větších než formičky) a 48 proužků (1× 10 cm). Proužky uložte do chladničky. Formičky zlehka vymažte máslem a vyložte těstem. Dno propíchejte vidličkou. Dejte stranou (klidně i do chladničky). Mezitím v míse promíchejte borůvky s cukrem i citronovou šťávou. V jiné míse spojte mandle, mouku, cukr, máslo, extrakt i kůru. Pak plňte formičky: mandlová hmota patří doprostřed dna a na ni borůvky. Každý z koláčů ještě ‚uzavřete‘ osmi proužky kladenými přes sebe. Nakonec vše potřete vajíčkem a posypte cukrem. Pečte 20–25 minut nebo dokud vršek nezezlátne.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/6

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč