0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Pro zkušené 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5151 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 383 g
Tuky 326 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle koláčky nejsou receptem na pět minut, ale rozhodně stojí za to. Udělejte si proto dostatek času a užijte si to. Soustřeďte se hlavně na tři věci: rychlé zapracování másla do těsta, propíchnutí dna koláčků a závěrečné pocukrování před pečením. Křupavá krusta vám budiž odměnou!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 175 g
moučkový cukr 150 g
mandle 100 g
neloupané, mleté
citronová kůra
z 1 citronu
skořice 1 ČL
hřebíček 0.5 ČL
mletý
sůl 1 špetka
máslo 100 g
studené, nakrájené na kousky + na vymazání formiček
žloutek 4 ks
3 do těsta + 1 na potření těsta
Na borůvkovou náplň
borůvky 250 g
krupicový cukr 2 PL
citronová štáva 1 ČL
Na mandlový základ
mandle 50 g
mleté
mouka pšeničná hladká 2 PL
krupicový cukr 30 g
máslo 40 g
změklé
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová kůra 1 ČL
strouhaná

1 Mouku prosejte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Přidejte tři vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Nakonec do těsta patří dobře vychlazené máslo. Snažte se je zapracovat co nejrychleji, aby příliš nezměklo. Z těsta udělejte bochánek a dejte ho na půl hodiny do chladničky.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si šest středně velkých formiček. Vyválejte těsto na tloušťku tří milimetrů a vyřízněte z něj 6 koleček (o trochu větších než formičky) a 48 proužků (1× 10 cm). Proužky uložte do chladničky. Formičky zlehka vymažte máslem a vyložte těstem. Dno propíchejte vidličkou. Dejte stranou (klidně i do chladničky). Mezitím v míse promíchejte borůvky s cukrem i citronovou šťávou. V jiné míse spojte mandle, mouku, cukr, máslo, extrakt i kůru. Pak plňte formičky: mandlová hmota patří doprostřed dna a na ni borůvky. Každý z koláčů ještě ‚uzavřete‘ osmi proužky kladenými přes sebe. Nakonec vše potřete vajíčkem a posypte cukrem. Pečte 20–25 minut nebo dokud vršek nezezlátne.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/6

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit