0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bouillabaise
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4381 kcal
Bílkoviny 195 g
Sacharidy 406 g
Tuky 197 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bouillabaise [čtěte bujabéza], polévku z Provence původně vařili rybáři z ryb, které se jim nepodařilo prodat. Francouzští kuchaři ji dokázali dovést k dokonalosti… My pro vás máme superjednoduchou variantu!

Suroviny

olivový olej 2 PL
pórek 1 ks
bílá část nakrájená nadrobno, zelená ponechaná v celku
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
fenykl 1 ks
nakrájený na půlkolečka
mrkev 1 ks
menší, nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky
oloupané a rozmáčknuté plochou stranou nože
petrželka 1 svazek
lístky otrhané, stonky ponechané
tymián snítky
čerstvý, pár snítek
bobkový list 3 ks
rajčatový protlak 1 PL
rajče 4 ks
na kostičky
vývar 2 l
rybí vývar
šafrán
pár nitek
kajenský pepř 1 špetka
brambory 2 ks
malé, oloupané
sůl
slávky 500 g
nebo jiné mušle
bílá ryba 500 g
filety z bělomasých ryb, nakrájené na sousta (halibut, pražman, mořský ďas)
krevety 250 g
velké, nepředvařené
citron
klínky k podávání
fenykl
snítky k podávání
Na rouille
žloutek 1 ks
rostlinný olej 100 ml
citronová štáva 1 ČL
brambory
rozmačkané brambory z vývaru
česnek 2 stroužky
drcené
kajenský pepř 1 špetka
sůl

Postup

1

V hrnci rozpalte olej, vsypte bílou část pórku, cibuli, fenykl, mrkev a česnek a asi 10 minut zvolna opékejte, aby vše změklo. 

2

Do zelené části pórku zabalte stonky petržele, tymián a bobkové listy a svažte provázkem.

3

Do hrnce k zelenině přidejte rajčatový protlak, orestujte ho, přidejte rajčata, 2/3 vývaru, šafrán a kajenský pepř. Přihoďte svazek s bylinkami, brambory, osolte a nechte zhruba 25 minut vařit, aby brambory byly měkké. 

4

Vyjměte brambory (ty rozmačkejte a odložte) a svazek bylinek. V případě potřeby dolijte vývar. Vsypte mušle, ryby a krevety a nechte přibližně 5 minut pod pokličkou na mírném plameni vařit.

5

Na rouille [čtěte ruij] vyšlehejte žloutek a olej do konzistence majonézy, ochuťte citronovou šťávou a nakonec vmíchejte rozmačkané brambory, česnek a kajenský pepř. Dochuťte solí. Polévku podávejte s čerstvým pečivem, rouille a klínky citronu, ozdobenou snítkami fenyklu.

NĚCO NAVÍC
Správná marseillská bujabéza by měla obsahovat ropušnici, úhoře a štítníka. My si myslíme, že vám hlavně musí chutnat a ryb, které do ní dáte, se nesmíte bát a musí být sehnatelné. Směs to ale má být bohatá, proto určitě sáhněte alespoň po třech druzích ryb. Jaké mořské plody k nim přidáte, je na vás, mušle ale nevynechte, právě ty budou mít na svědomí efektní vzhled a vůni moře!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit