Bramborová tortilla je jednoduché jídlo, které dá vyniknout chuti použitých surovin. Klasická španělská tortilla de patatas se připravuje pouze z brambor a vajec, my jsme však do tortilly přidali cibuli a chorizo, a připravili tak variantu tortilla paisana.
Postup
Rozehřejte troubu na 220°C. Dejte vařit v hrnci osolenou vodu a jak začne vřít, vsypte oloupané plátky brambor šetrně do vody a vařte zhruba 3–5 minut, pak opatrně slijte, abyste brambory nepolámali.
Vejce a mléko prošlehejte v nádobě s hubičkou. Opepřete podle chuti.
Větší část klobásy nakrájejte na plátky, menší část, určenou na ozdobu, na kostičky. V hlubší žáruvzdorné pánvi o průměru 22 cm s držadlem vhodným do trouby rozehřejte olej. Vsypte cibuli a klobásu nakrájenou na plátky a opékejte, až cibule změkne a klobása se opeče. Na závěr opékání přidejte česnek. Poprašte paprikou a restujte společně asi 1 minutu, pak vložte
do pánve plátky brambor a jemně promíchejte.
Brambory lehce stlačte, aby se vytvořila kompaktní plochá vrstva. Ztlumte plamen na minimum. Na brambory nalijte vejce s mlékem. Jemně pánví zatřeste, aby se tekutina rovnoměrně rozlila. Opékejte bez míchání 2–3 minuty nebo déle, do momentu, než vejce začnou po stranách tuhnout. Pak přeneste do trouby a pečte 8–10 minut nebo dokud povrch nezezlátne.
Zatímco je tortilla v troubě, rozehřejte další pánev nasucho, vsypte klobásu nakrájenou
na kostičky a opečte je dozlatova. Vyjměte tortillu z trouby, nechte 5 minut chladnout, pak přesuňte na talíř. Posypte kostičkami choriza, pažitkou a nakrájejte na díly. Vhodnou přílohou je svěží zelený salát nebo nakládaná zelenina.