Bramborové placky nebo také lokše jsou staročeskou pochoutkou, kterou si dejte jako přílohu k huse či kachně, samostatně se zelím a škvarky, nasladko s povidly nebo jen tak potřené sádlem. Klasické bramborové placky se opékaly nasucho na litinovém tále, ale dnes vám k tomu postačí kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem.
Suroviny
Postup
Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Ještě horké je oloupejte a prolisujte na vál. Přidejte mouku, strouhanku, osolte a vypracujte vláčnou hmotu podobnou těstu na bramborové knedlíky; pracujte rychle, aby směs zbytečně neřídla.
Z těsta vytvořte váleček, nakrájejte ho na kolečka a ta pak rozválejte na pomoučněném vále na co nejtenčí placky. Pečte je nasucho na litinové plotýnce nebo nepřilnavé pánvi z obou stran. Po upečení je ještě horké potřete mašlovačkou rozpuštěným sádlem a skládejte na sebe.
NĚCO NAVÍC
- Do těsta můžete přidat jedno vejce nebo žloutek.
- Mouku a strouhanku přisypávejte postupně – množství záleží na druhu a moučnosti brambor.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu pro loveckou sezonu(4 recepty )
- 35 nejlepších příloh ke svatomartinské huse: Pro milovníky tradic knedlíky, odvážnějším lokše, pečené brambory nebo dýňové pyré(35 receptů )
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů )
- Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé a chutné večeře. Připravte si prostá jídla našich předků(18 receptů )