Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové placky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 103
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1760 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 269 g
Tuky 52 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborové placky nebo také lokše jsou staročeskou pochoutkou, kterou si dejte jako přílohu k huse či kachně, samostatně se zelím a škvarky, nasladko s povidly nebo jen tak potřené sádlem. Klasické bramborové placky se opékaly nasucho na litinovém tále, ale dnes vám k tomu postačí kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem.

Související recepty

Suroviny

varný typ C
až 150 g (podle potřeby)
sůl
strouhanka 1 hrst
jemná
rozpuštěné, na pomaštění

Postup

1

Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Ještě horké je oloupejte a prolisujte na vál. Přidejte mouku, strouhanku, osolte a vypracujte vláčnou hmotu podobnou těstu na bramborové knedlíky; pracujte rychle, aby směs zbytečně neřídla.

2

Z těsta vytvořte váleček, nakrájejte ho na kolečka a ta pak rozválejte na pomoučněném vále na co nejtenčí placky. Pečte je nasucho na litinové plotýnce nebo nepřilnavé pánvi z obou stran. Po upečení je ještě horké potřete mašlovačkou rozpuštěným sádlem a skládejte na sebe.

NĚCO NAVÍC

  • Do těsta můžete přidat jedno vejce nebo žloutek.
  • Mouku a strouhanku přisypávejte postupně – množství záleží na druhu a moučnosti brambor.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín

AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...