Koláč flekanec (Kleksenkuchen)

Koláč flekanec (Kleksenkuchen)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč flekanec (Kleksenkuchen)

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Více než hodinu Snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6210 kcal
Bílkoviny 223 g
Sacharidy 691 g
Tuky 307 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Pozapomenutou specialitu z Českého Švýcarska jsem poprvé viděla u přátel, manželů Křivánkových, milovníků a znalců tohoto kraje. Jde o starý sudetský recept ztracený společně s německými obyvateli, naštěstí se ale zachoval v historických kuchařkách. Recept Radky Křivánkové z nich vychází, “ říká redaktorka Katka. 

Související recepty

Suroviny

Na těsto
droždí 0.75 kostky
krupicový cukr 100 g
mléko 200 ml
vlažné, 180-200 g
mouka pšeničná hladká 250 g
žloutek 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 250 g
sůl 5 g
máslo 100 g
+ na vymazání
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
Na tvarohovou náplň
tvaroh měkký 500 g
tučný, ve staniolu
krupicový cukr 80 g
sůl 1 špetka
máslo 50 g
změklé
rum 2 PL
tuzemák
rozinky 2 PL
propláchnuté, namočené v rumu tuzemáku
Na makovou náplň
mléko 125 ml
mák mletý 150 g
krupicový cukr
podle chuti
máslo 50 g
Na jablečnou náplň
jablka 4 ks
oloupaná a nakrájená
krupicový cukr
podle chuti
sůl
troška
skořice
mletá, podle chuti
rozinky 50 g
propláchnuté
Na povidlovou náplň
švestková povidla
podle potřeby
rum
tuzemák, na rozředění a dochucení
perník
na strouhání, nastrouhaný, trocha – podle potřeby

Postup

1

NA TĚSTO v míse rozetřete droždí, přidejte 1 lžíci cukru, 2 lžíce mléka a hladké mouky. Zakryjte a nechte cca 10 minut vzejít kvásek. Kvásek dejte do mísy robotu. Ve mléku rozkvedlejte žloutky. Přidejte zbylý cukr, obě mouky, sůl a mléko podle toho, jak mouka saje. Nakonec vložte rozpuštěné vlahé máslo a citronovou kůru a propracujte v hladké a nelepivé těsto. Přikryjte a nechte vykynout. 

2

NA TVAROHOVOU NÁPLŇ vyšlehejte společně dohladka tvaroh, cukr, sůl, máslo a rum, nakonec vmíchejte namočené rozinky. 

3

NA MAKOVOU NÁPLŇ vlijte do rendlíku mléko, přidejte mák a společně provařte do zhoustnutí, pak vsypte cukr podle chuti a zjemněte máslem. Nechte vychladnout.

4

NA JABLEČNOU NÁPLŇ poduste jablka s cukrem, solí a skořicí podle chuti, pak vmíchejte rozinky. Nechte vychladnout. 

5

NA POVIDLOVOU NÁPLŇ rozmíchejte povidla a rum, pokud jsou povidla příliš hustá, rozřeďte je troškou vody, pokud jsou řídká, zahustěte je strouhaným perníkem. 

6

Troubu vyhřejte na 180 °C. Menší plech nebo pekáč o rozměru 36 x 25 cm vymastěte máslem. Vykynuté těsto rozválejte a přeneste na plech nebo pekáč nebo jej rukama do formy vmačkejte tak, aby bylo až ke krajům. Střídavě pak na koláč nanášejte lžící od všech náplní tak, aby byl pořádně strakatý – poměr náplní můžete upravit podle své chuti. Koláč vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut. 

NĚCO NAVÍC

  • V náplních se meze nekladou, můžete přidat i drobenku, ořechovou náplň, hrušková povidla nebo džem. Džemy mají běžně tendenci z kynutého těsta v troubě stéct – u flekance je však sousedství tužších náplní, jako je tvaroh a mák, udrží na koláči. Dbejte jen na to, abyste džem nedávali těsně na okraj koláče.
     
  • Těsto si můžete zadělat i večer, nechat ho kynout přes noc v lednici a ráno koláč vytvarovat, naplnit a upéct – z pomalu kynutého těsta je koláč ještě chutnější. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit