Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štědrovečerní koláč neboli štědrák
Štědrovečerní koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Štědrovečerní koláč neboli štědrák

3.6/5 Počet hodnocení: 11
Více než dvě hodiny Pro zkušené Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11794 kcal
Bílkoviny 322 g
Sacharidy 1473 g
Tuky 585 g
Vláknina 113 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slovenský štědrovečerní koláč neboli štedrák v sobě spojuje to nejlepší z darů střední Evropy, tedy až na jablka. Kynuté těsto totiž nese makovou, povidlovou, ořechovou a tvarohovou náplň. Je to sice tradiční vánoční specialita, my si ho ovšem rádi dopřejeme i kdykoliv jindy během roku, protože je zkrátka božský.

Suroviny

Na těsto
mléko 300 ml
vlažné
cca 8–10 g
droždí čerstvé 42 g
celá kostka
+ na poprášení
máslo 150 g
změklé
sůl 1 špetka
Na makovou náplň
mák mletý 300 g
mléko 200 ml
vroucí
najemno nastrouhaná z 1 citronu
vyšlehaný do pevného sněhu
Na povidlovou náplň
švestková povidla 5 PL
mletá
Na ořechovou náplň
umleté
mléko 150 ml
horké
8–10 g
najemno nastrouhaná z 1 citronu
rozdrcené nebo strouhanka
vyšlehaný do pevného sněhu
Na tvarohovou náplň
vanilkový
8–10 g
Na dokončení
rozinky 150 g
propláchnuté vroucí vodou, okapané, namočené do rumu či tuzemáku
rozpuštěné, na potření

Postup

1

Z vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse (lze použít robot) smíchejte mouku, krupicový cukr, změklé máslo, žloutky a špetku soli. Přilijte kvásek a vypracujte vláčné těsto (mělo by se odlepovat od nádoby). Těsto nechte kynout na teplém místě aspoň 30 minut.

2

Mezitím si připravte náplně. Suroviny na každou z nich – kromě sněhu, pokud se přidává – smíchejte v misce. Do vychladlé směsi pak případně zlehka vmíchejte sníh.

3

Troubu předehřejte na 170°C. Pekáč o rozměrech cca 25 x 35 cm vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto na ploše rozdělte na 5 částí (4 větší a 1 malou na mřížku). Velké kusy těsta rozválejte na ploše poprášené moukou na rozměr dna pekáče, malý natenko.

4

Do připraveného pekáče vložte první kus těsta a rovnoměrně ho potřete makovou náplní. Na ni položte druhý kus těsta, na něj rozetřete povidlovou náplň. Zakryjte třetím kusem těsta a rovnoměrně ho potřete ořechovou náplní. Na ni položte čtvrtý kus těsta a ten potřete tvarohovou náplní. Poslední, malý kus těsta nakrájejte na tenké proužky a vyskládejte navrch do mřížky. Do každého vzniklého kosočtverce vložte 1 rozinku (nebo víc, podle chuti). Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba 90 minut (po hodině začněte hlídat, pokud by shora moc rychle tmavl, zakryjte ho volně alobalem). Po upečení mřížku potřete rozpuštěným máslem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...