Slovenský štědrovečerní koláč neboli štedrák v sobě spojuje to nejlepší z darů střední Evropy, tedy až na jablka. Kynuté těsto totiž nese makovou, povidlovou, ořechovou a tvarohovou náplň. Je to sice tradiční vánoční specialita, my si ho ovšem rádi dopřejeme i kdykoliv jindy během roku, protože je zkrátka božský.
Suroviny
Postup
Z vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse (lze použít robot) smíchejte mouku, krupicový cukr, změklé máslo, žloutky a špetku soli. Přilijte kvásek a vypracujte vláčné těsto (mělo by se odlepovat od nádoby). Těsto nechte kynout na teplém místě aspoň 30 minut.
Mezitím si připravte náplně. Suroviny na každou z nich – kromě sněhu, pokud se přidává – smíchejte v misce. Do vychladlé směsi pak případně zlehka vmíchejte sníh.
Troubu předehřejte na 170°C. Pekáč o rozměrech cca 25 x 35 cm vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto na ploše rozdělte na 5 částí (4 větší a 1 malou na mřížku). Velké kusy těsta rozválejte na ploše poprášené moukou na rozměr dna pekáče, malý natenko.
Do připraveného pekáče vložte první kus těsta a rovnoměrně ho potřete makovou náplní. Na ni položte druhý kus těsta, na něj rozetřete povidlovou náplň. Zakryjte třetím kusem těsta a rovnoměrně ho potřete ořechovou náplní. Na ni položte čtvrtý kus těsta a ten potřete tvarohovou náplní. Poslední, malý kus těsta nakrájejte na tenké proužky a vyskládejte navrch do mřížky. Do každého vzniklého kosočtverce vložte 1 rozinku (nebo víc, podle chuti). Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba 90 minut (po hodině začněte hlídat, pokud by shora moc rychle tmavl, zakryjte ho volně alobalem). Po upečení mřížku potřete rozpuštěným máslem.