Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Štědrovečerní koláč neboli štědrák

Štědrovečerní koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Štědrovečerní koláč neboli štědrák

3.4/5 Počet hodnocení: 8
Více než dvě hodiny Pro zkušené Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11794 kcal
Bílkoviny 322 g
Sacharidy 1473 g
Tuky 585 g
Vláknina 113 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slovenský štědrovečerní koláč neboli štedrák v sobě spojuje to nejlepší z darů střední Evropy, tedy až na jablka. Kynuté těsto totiž nese makovou, povidlovou, ořechovou a tvarohovou náplň. Je to sice tradiční vánoční specialita, my si ho ovšem rádi dopřejeme i kdykoliv jindy během roku, protože je zkrátka božský.

Suroviny

Na těsto
mléko 300 ml
vlažné
cca 8–10 g
droždí čerstvé 42 g
celá kostka
+ na poprášení
máslo 150 g
změklé
sůl 1 špetka
Na makovou náplň
mák mletý 300 g
mléko 200 ml
vroucí
najemno nastrouhaná z 1 citronu
vyšlehaný do pevného sněhu
Na povidlovou náplň
švestková povidla 5 PL
mletá
Na ořechovou náplň
umleté
mléko 150 ml
horké
8–10 g
najemno nastrouhaná z 1 citronu
rozdrcené nebo strouhanka
vyšlehaný do pevného sněhu
Na tvarohovou náplň
vanilkový
8–10 g
Na dokončení
rozinky 150 g
propláchnuté vroucí vodou, okapané, namočené do rumu či tuzemáku
rozpuštěné, na potření

Postup

1

Z vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse (lze použít robot) smíchejte mouku, krupicový cukr, změklé máslo, žloutky a špetku soli. Přilijte kvásek a vypracujte vláčné těsto (mělo by se odlepovat od nádoby). Těsto nechte kynout na teplém místě aspoň 30 minut.

2

Mezitím si připravte náplně. Suroviny na každou z nich – kromě sněhu, pokud se přidává – smíchejte v misce. Do vychladlé směsi pak případně zlehka vmíchejte sníh.

3

Troubu předehřejte na 170°C. Pekáč o rozměrech cca 25 x 35 cm vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto na ploše rozdělte na 5 částí (4 větší a 1 malou na mřížku). Velké kusy těsta rozválejte na ploše poprášené moukou na rozměr dna pekáče, malý natenko.

4

Do připraveného pekáče vložte první kus těsta a rovnoměrně ho potřete makovou náplní. Na ni položte druhý kus těsta, na něj rozetřete povidlovou náplň. Zakryjte třetím kusem těsta a rovnoměrně ho potřete ořechovou náplní. Na ni položte čtvrtý kus těsta a ten potřete tvarohovou náplní. Poslední, malý kus těsta nakrájejte na tenké proužky a vyskládejte navrch do mřížky. Do každého vzniklého kosočtverce vložte 1 rozinku (nebo víc, podle chuti). Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba 90 minut (po hodině začněte hlídat, pokud by shora moc rychle tmavl, zakryjte ho volně alobalem). Po upečení mřížku potřete rozpuštěným máslem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč