Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 174
Do dvou hodin Snadné Na 20–25 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5737 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 624 g
Tuky 250 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sluneční paprsky šimrají na tváři, vůně lenošení ve vzduchu, dozrávající ovoce hraje barvami a už nedočkavě čeká, až si ho vychutnáte v prázdninových dezertech. Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou jsou teprve to pravé. Připravte si je podle našeho receptu. Protože takhle vypadá dokonalé léto!

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
(0,5 kostky)
+ navíc na poprášení dna skleničky
sůl 5 g
vejce 2 ks
vyškrábnutá semínka
nastrouhaná z 1/2 většího citronu
máslo 125 g
rozpuštěné a zchladlé
rostlinný olej
na vytření mísy
Na tvarohovou náplň
tučný
vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
vyškrábnutá semínka
nastrouhaná z 1/2 většího citronu
škrob 2 PL
kukuřičný
sůl 1 špetka
podle chuti
Na drobenku
skořice ¼ ČL
mletá
Na dokončení
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření okrajů
čerstvý nebo mražený, nepovolený
rozpuštěné, smíchané s rumem
rum 2 PL
smíchaný s máslem

Postup

1

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.

2

V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu (nebo ručně) hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Nakonec po částech zapracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na středně vysoké otáčky, dokud není krásně pružné a lesklé. Opět stroj občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Výsledné těsto bude stále lehce lepivé, ale to není na škodu. Pokud by vám připadalo lepivé příliš, přidejte ještě trochu mouky.

3

Těsto dejte do větší mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

4

Připravte náplň. Prošlehejte tvaroh se žloutky, vanilkou, citronovou kůrou a škrobem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a stěrkou ho vmíchejte do tvarohové náplně. Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti, naplňte cukrářský sáček a uložte do lednice.

5

Připravte drobenku. Z másla, cukru, mouky a skořice ručně nebo mixérem vypracujte drobenku a uložte ji do lednice.

6

Z těsta odebírejte kousky zhruba o velikosti pingpongového míčku (o váze přibližně 40 g). Tvarujte z nich kuličky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Musí mezi nimi být dostatečné rozestupy, protože už s nimi nebudete hýbat. Na klasický plech s nízkým okrajem o rozměrech 35 x 45 cm se vejde asi 10 kuliček (budoucích koláčů). Zakryjte utěrkou a nechte ještě zhruba 45 minut kynout.

7

Po vykynutí vtiskněte do kuličky těsta dno skleničky, tím z ní vytvoříte koláček s prohlubní na náplň. Dnem skleničky vždy nejdříve ťukněte do mouky, aby se k němu nelepilo těsto. Pokud těsto po roztlačení nedrží tvar, nechte ho ještě zhruba 15 minut kynout.

8

Troubu rozehřejte na 180 °C. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem. Sáčku s tvarohovou náplní ustřihněte růžek a štědře jí naplňte důlky koláčů. Každý koláč poté posypte rybízem a drobenkou. Pečte zhruba 15–25 minut dozlatova. Po vytažení z trouby koláče potřete směsí rozpuštěného másla a rumu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...