Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou

Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné Na 20–25 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6001 kcal
Bílkoviny 242 g
Cukr 636 g
Tuky 250 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sluneční paprsky šimrají na tváři, vůně lenošení ve vzduchu, dozrávající ovoce hraje barvami a už nedočkavě čeká, až si ho vychutnáte v prázdninových dezertech... Takhle vypadá dokonalé léto!

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
(0,5 kostky)
krupicový cukr 60 g
mouka pšeničná hladká 500 g
+ navíc na poprášení dna skleničky
sůl 5 g
vejce 2 ks
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 většího citronu
máslo 125 g
rozpuštěné a zchladlé
rostlinný olej
na vytření mísy
Na tvarohovou náplň
tvaroh měkký 500 g
tučný, ve vaničce
vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
citronová kůra 0.5 ks
nastrouhaná z 1/2 většího citronu
škrob 2 PL
kukuřičný
sůl 1 špetka
moučkový cukr
podle chuti
Na drobenku
máslo 50 g
krupicový cukr 50 g
mouka pšeničná polohrubá 70 g
skořice 0.25 ČL
mletá
Na dokončení
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření okrajů
červený rybíz 400 g
čerstvý nebo mražený, nepovolený
máslo 2 PL
rozpuštěné, smíchané s rumem
rum 2 PL
smíchaný s máslem

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.

2 V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu (nebo ručně) hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Nakonec po částech zapracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na středně vysoké otáčky, dokud není krásně pružné a lesklé. Opět stroj občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Výsledné těsto bude stále lehce lepivé, ale to není na škodu. Pokud by vám připadalo lepivé příliš, přidejte ještě trochu mouky. Těsto dejte do větší mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

3 Připravte náplň. Prošlehejte tvaroh se žloutky, vanilkou, citronovou kůrou a škrobem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a stěrkou ho vmíchejte do tvarohové náplně. Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti, naplňte cukrářský sáček a uložte do lednice.

4 Připravte drobenku. Z másla, cukru, mouky a skořice ručně nebo mixérem vypracujte drobenku a uložte ji do lednice.

5 Z těsta odebírejte kousky zhruba o velikosti pingpongového míčku (o váze přibližně 40 g). Tvarujte z nich kuličky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Musí mezi nimi být dostatečné rozestupy, protože už s nimi nebudete hýbat. Na klasický plech s nízkým okrajem o rozměrech 35 x 45 cm se vejde asi 10 kuliček (budoucích koláčů). Zakryjte utěrkou a nechte ještě zhruba 45 minut kynout.

6 Po vykynutí vtiskněte do kuličky těsta dno skleničky, tím z ní vytvoříte koláček s prohlubní na náplň. Dnem skleničky vždy nejdříve ťukněte do mouky, aby se k němu nelepilo těsto. Pokud těsto po roztlačení nedrží tvar, nechte ho ještě zhruba 15 minut kynout.

7 Troubu rozehřejte na 180°C. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem. Sáčku s tvarohovou náplní ustřihněte růžek a štědře jí naplňte důlky koláčů. Každý koláč poté posypte rybízem a drobenkou. Pečte zhruba 15–25 minut dozlatova. Po vytažení z trouby koláče pokropte směsí rozpuštěného másla a rumu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit