0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou

Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou

4.8 / 5. Počet hodnocení: 43
Více než hodinu Snadné Na 20–25 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6001 kcal
Bílkoviny 242 g
Sacharidy 636 g
Tuky 250 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sluneční paprsky šimrají na tváři, vůně lenošení ve vzduchu, dozrávající ovoce hraje barvami a už nedočkavě čeká, až si ho vychutnáte v prázdninových dezertech... Takhle vypadá dokonalé léto!

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
(0,5 kostky)
krupicový cukr 60 g
mouka pšeničná hladká 500 g
+ navíc na poprášení dna skleničky
sůl 5 g
vejce 2 ks
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 většího citronu
máslo 125 g
rozpuštěné a zchladlé
rostlinný olej
na vytření mísy
Na tvarohovou náplň
tvaroh měkký 500 g
tučný, ve vaničce
vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
citronová kůra 0.5 ks
nastrouhaná z 1/2 většího citronu
škrob 2 PL
kukuřičný
sůl 1 špetka
moučkový cukr
podle chuti
Na drobenku
máslo 50 g
krupicový cukr 50 g
mouka pšeničná polohrubá 70 g
skořice 0.25 ČL
mletá
Na dokončení
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření okrajů
červený rybíz 400 g
čerstvý nebo mražený, nepovolený
máslo 2 PL
rozpuštěné, smíchané s rumem
rum 2 PL
smíchaný s máslem

Postup

1

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.

2

V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu (nebo ručně) hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Nakonec po částech zapracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na středně vysoké otáčky, dokud není krásně pružné a lesklé. Opět stroj občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Výsledné těsto bude stále lehce lepivé, ale to není na škodu. Pokud by vám připadalo lepivé příliš, přidejte ještě trochu mouky.

3

Těsto dejte do větší mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

4

Připravte náplň. Prošlehejte tvaroh se žloutky, vanilkou, citronovou kůrou a škrobem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a stěrkou ho vmíchejte do tvarohové náplně. Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti, naplňte cukrářský sáček a uložte do lednice.

5

Připravte drobenku. Z másla, cukru, mouky a skořice ručně nebo mixérem vypracujte drobenku a uložte ji do lednice.

6

Z těsta odebírejte kousky zhruba o velikosti pingpongového míčku (o váze přibližně 40 g). Tvarujte z nich kuličky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Musí mezi nimi být dostatečné rozestupy, protože už s nimi nebudete hýbat. Na klasický plech s nízkým okrajem o rozměrech 35 x 45 cm se vejde asi 10 kuliček (budoucích koláčů). Zakryjte utěrkou a nechte ještě zhruba 45 minut kynout.

7

Po vykynutí vtiskněte do kuličky těsta dno skleničky, tím z ní vytvoříte koláček s prohlubní na náplň. Dnem skleničky vždy nejdříve ťukněte do mouky, aby se k němu nelepilo těsto. Pokud těsto po roztlačení nedrží tvar, nechte ho ještě zhruba 15 minut kynout.

8

Troubu rozehřejte na 180°C. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem. Sáčku s tvarohovou náplní ustřihněte růžek a štědře jí naplňte důlky koláčů. Každý koláč poté posypte rybízem a drobenkou. Pečte zhruba 15–25 minut dozlatova. Po vytažení z trouby koláče pokropte směsí rozpuštěného másla a rumu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit