Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cibulovo-česneková polévka s pórkem

Puristé považují spojení cibule a česneku za mesalianci. Nás ale tento recept nadchl! 

Vydání: 2015/2
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 30 g másla
    • 2 lžíce arašídového nebo jiného rostlinného oleje
    • 4 velké cibule, nakrájené na velmi tenká kolečka
    • 2 menší pórky nebo 1 velký, podélně rozpůlený, důkladně propláchnutý a nakrájený na tenké nudličky
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • 250 ml čerstvého jablečného moštu, popřípadě jablečné šťávy, množství svařené na čtvrtinu objemu
    • 60 ml brandy (nemusí být)
    • 3 střední brambory varného typu C, oloupané a nakrájené na kostičky
    • 1 palička česneku, stroužky v celku, oloupané
    • 2 bobkové listy
    • 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků nebo 1 lžička sušených
    • 350 ml crème fraîche nebo tučné
    • zakysané smetany
    • 1 lžíce světlé pasty miso nebo pár kapek
    • sójové omáčky
    • čerstvě strouhaný muškátový oříšek
    • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
    • 80 ml tučné smetany ke šlehání (40%)
    • jarní cibulka na ozdobení
    • toustíky ze světlé bagety nebo ciabatty (mohou být s modrým sýrem – viz NĚCO NAVÍC) k podávání 

Příprava jídla

1 Na mírném ohni rozehřejte ve velké pánvi máslo a olej. Vsypte cibuli a pórek a opékejte do velmi měkka (asi 30 minut), občas zamíchejte.

2 Mezitím přiveďte v polévkovém hrnci k varu vývar, mošt, brandy, brambory, česnek, bobkové listy a tymián. Zmírněte oheň a přiklopené vařte asi 30 minut, až brambory změknou a budou se úplně rozpadat. Pak vyjměte bobkové listy. Crème fraîche nebo zakysanou smetanu nejdřív promíchejte s naběračkou vývaru a pak ji přidejte do polévky spolu s pastou miso nebo pár kapkami sójové omáčky. Rozmixujte tyčovým mixérem.

3 Potom do polévky vmíchejte opečenou cibuli s pórkem. Okořeňte muškátovým oříškem (nepřežeňte to!) a pepřem, osolte.

4 Polévku přiveďte skoro k varu. Vmíchejte do ní smetanu ke šlehání. Podávejte s jarní cibulkou a s toustíky.

NĚCO NAVÍC
Nadrobte nahrubo 60g sýra s modrou plísní, utřete ho se lžící změklého másla a namažte na krajíčky pečiva. Opečte pod grilem, aby se sýr roztavil a bublal. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cibulačka s pancettou

Sytá cibulačka

Pórková polévka s pastinákem

Bramborovo-pórková polévka se slaninou

Krůtí stehna pečená s česnekem a rozmarýnem

Ryba s cibulí a paprikou

Těstoviny s česnekovou omáčkou z jednoho hrnce

Bulky s tymiánem a s česnekovým máslem

Trojcibulový dip

REKLAMA

Přidat komentář