Puristé považují spojení cibule a česneku za mesalianci. Nás ale tento recept nadchl!
Suroviny
Postup
Na mírném ohni rozehřejte ve velké pánvi máslo a olej. Vsypte cibuli a pórek a opékejte do velmi měkka (asi 30 minut), občas zamíchejte.
Mezitím přiveďte v polévkovém hrnci k varu vývar, mošt, brandy, brambory, česnek, bobkové listy a tymián. Zmírněte oheň a přiklopené vařte asi 30 minut, až brambory změknou a budou se úplně rozpadat. Pak vyjměte bobkové listy. Crème fraîche nebo zakysanou smetanu nejdřív promíchejte s naběračkou vývaru a pak ji přidejte do polévky spolu s pastou miso nebo pár kapkami sójové omáčky. Rozmixujte tyčovým mixérem.
Potom do polévky vmíchejte opečenou cibuli s pórkem. Okořeňte muškátovým oříškem (nepřežeňte to!) a pepřem, osolte.
Polévku přiveďte skoro k varu. Vmíchejte do ní smetanu ke šlehání. Podávejte s jarní cibulkou a s toustíky.
NĚCO NAVÍC
Nadrobte nahrubo 60g sýra s modrou plísní, utřete ho se lžící změklého másla a namažte na krajíčky pečiva. Opečte pod grilem, aby se sýr roztavil a bublal.