0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cibulovo-česneková polévka s pórkem

Cibulovo-česneková polévka s pórkem

4.4/5 Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2865 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 336 g
Tuky 116 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Puristé považují spojení cibule a česneku za mesalianci. Nás ale tento recept nadchl! 

Suroviny

máslo 30 g
cibule 4 ks
nakrájená na velmi tenká kolečka
pórek 2 ks
podélně rozpůlený, důkladně propláchnutý a nakrájený na tenké nudličky
vývar zeleninový 1 l
jablečná šťáva 250 ml
popřípadě jablečneá šťáva, množství svařené na čtvrtinu objemu
brandy 60 ml
brambory 3 ks
typ C, oloupaneé a nakrájené na kostičky
česnek 1 ks
stroužky v celku, oloupané
bobkový list 2 ks
tymián 2 ČL
čerstvé nebo lžička sušených
1 PL
pasta miso
sójová omáčka
muškátový oříšek
čerstvě strouhaný
sůl a pepř
80 ml
tučná smetana ke šlehání 40%
jarní cibulka
na ozdobení
toasty ze světlé bagety nebo ciabatty

1 Na mírném ohni rozehřejte ve velké pánvi máslo a olej. Vsypte cibuli a pórek a opékejte do velmi měkka (asi 30 minut), občas zamíchejte.

2 Mezitím přiveďte v polévkovém hrnci k varu vývar, mošt, brandy, brambory, česnek, bobkové listy a tymián. Zmírněte oheň a přiklopené vařte asi 30 minut, až brambory změknou a budou se úplně rozpadat. Pak vyjměte bobkové listy. Crème fraîche nebo zakysanou smetanu nejdřív promíchejte s naběračkou vývaru a pak ji přidejte do polévky spolu s pastou miso nebo pár kapkami sójové omáčky. Rozmixujte tyčovým mixérem.

3 Potom do polévky vmíchejte opečenou cibuli s pórkem. Okořeňte muškátovým oříškem (nepřežeňte to!) a pepřem, osolte.

4 Polévku přiveďte skoro k varu. Vmíchejte do ní smetanu ke šlehání. Podávejte s jarní cibulkou a s toustíky.

NĚCO NAVÍC
Nadrobte nahrubo 60g sýra s modrou plísní, utřete ho se lžící změklého másla a namažte na krajíčky pečiva. Opečte pod grilem, aby se sýr roztavil a bublal. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč