Nemůžete zapomenout na balkánskou klasiku, kterou jste ochutnali na dovolené? Právě jste našli recept na to nejlepší čevabčiči se zeleninovou rýží.
Suroviny
Postup
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Petrželku omyjte, osušte a nasekejte. Hrách rozmrazte. Papriky omyjte, osušte, zbavte semínek a nakrájejte na kostičky.
Na čevapčiči dejte mleté maso do velké mísy s polovinou cibule a česneku. Osolte, přidejte mletou papriku a pepř, 5 minut intenzivně hněťte a vmíchejte polovinu petrželky. Z mletého masa vytvarujte vlhkýma rukama 12 válečků čevapčiči (každý o rozměrech asi 3 x 10 cm) a dejte je stranou.
Na rýži osmahněte na pánvi na olivovém oleji 2–3 minuty papriky nakrájené na kostičky a zbývající cibuli a česnek. Přidejte rýži, mletou papriku, rajčatový protlak a cukr, 1 minutu restujte a podlijte červeným vínem. Vmíchejte nakrájená rajčata a zeleninový vývar a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut.
Čevapčiči opékejte ve dvou fázích na pánvi na oleji 5–10 minut dozlatova ze všech stran. Do rýže vmíchejte ajvar, hrášek a zbylou petrželku. Znovu prohřejte, osolte a opepřete a podávejte s čevapčiči - podle potřeby s ajvarem a cibulí.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li ochutnat mleté maso předtím, než začnete tvarovat válečky, odeberte malý kousek a opečte ho na pánvi. Ochutnejte a případně dochuťte.
Zdroj: Das Kochrezept