Bílý chřest můžete kombinovat s jemnými omáčkami, ale i s výraznými, jako je tahle.
Suroviny
chřest bílý
16
ks
výhonky, oloupané, zbavené dřevnatých konců
Na sauce gribiche
hořčice dijonská
2
ČL
vinný ocet bílý
1
PL
bílý, jemný
citronová šťáva
1
PL
šalotka
1
ks
malá, nakrájená nadrobno
kornišonka
3
ks
nasekané
kapary
1
PL
nahrubo nakrájené
olivový olej
125
ml
petrželka
1
hrst
kerblík
1
hrst
pažitka
1
hrst
estragon
1
hrst
vejce
1
ks
uvařené natvrdo, ochlazené tekoucí vodou,oloupané,rozdělené na bílek a žloutek, obojí nakrájené nadrobno
sůl
pepř mletý
čerstvě
Postup
1
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Vložte chřest (můžete ho napřed svázat kuchyňským provázkem) a uvařte ho doměkka – čas se liší podle skutečné tloušťky výhonků. Zda je chřest správně uvařený, zkoušejte špičkou malého nože.
2
Suroviny na sauce gribiche kromě bylinek a vejce prošlehejte v misce. Podle chuti osolte a opepřete. Pak vmíchejte bylinky.
3
Uvařený chřest podávejte zalitý sauce gribiche a posypaný vejcem (vejce můžete také vmíchat rovnou do omáčky).