0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cobbův salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4638 kcal
Bílkoviny 424 g
Sacharidy 23 g
Tuky 307 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší věci často vznikají z nouze nebo náhodou. Podobně tomu prý bylo i u Cobbova salátu, předchůdce dnešních velkých obědových salátů a ,duhových misek‘. Tahle americká klasika se u nás ztrácí ve stínu jiné – slavného salátu Caesar. Chceme to napravit, a proto vám ho představujeme v celé jeho pestré jednoduchosti a zároveň tak, aby bylo zřejmé, co je na talíři.

Suroviny

slanina 8 plátků
snídaňová nebo jiná libová
vejce 3 ks
uvařená natvrdo, oloupaná a nakrájená
římský salát 0.25 ks
nakrájená nebo natrhaná na kusy o velikosti sousta
ledový salát 0.25 ks
nakrájený nebo natrhaný na kusy o velikosti sousta
čekanka 1 hrst
listy natrhané, nebo 1/4 envidie, natrhané
řeřicha 1 hrst
nebo výhonky rukoly či brokolice (viz Něco navíc)
kuře grilované 1 ks
nebo 2–3 čtvrtky s křídly, obraná prsa nakrájená
avokádo 2 ks
oloupaná, vypeckovaná a nakrájená na kostky či plátky
rajčata cherry 3 hrsti
rozpůlená, nebo 2 zralá středně velká rajčata, na kostky
sýr s modrou plísní 120 g
roquefort, rozdrobený
pažitka
na ozdobení
Na zálivku
vinný ocet červený
worcesterská omáčka 1 ČL
česnek 1 stroužek
drcený
hořčice dijonská 0.5 ČL
sůl 0.25 ČL
pepř 0.5 ČL
čerstvě mletý
olivový olej panenský 5 PL

Postup

1

Připravte si všechny suroviny. V misce prošlehejte přísady na zálivku kromě oleje a pak jej za stálého šlehání postupně přilijte a zapracujte. Vzniklou zálivku odložte stranou.

2

Slaninu opečte na pánvi nebo upečte v troubě dokřupava a osušte na papírových utěrkách. Až trochu zchladne, rozdrobte ji. Pokud vejce nemáte ještě vařená, uvařte je.

3

Pak všechny suroviny v úhledných hromádkách či řádcích narovnejte na servírovací talíř nebo talíře, pokud chcete podávat jednotlivé porce. Ozdobte pažitkou. Zálivku můžete podávat zvlášť nebo s ní salát rovnoměrně pokropit.

NĚCO NAVÍC
Původní salát obsahoval potočnici. S tou je však u nás potíž, jak píšeme na předešlé dvoustraně. Po jistém váhání jsme ji proto nahradili ji výhonky.

Netradičně, ale beze zbytků a shánění
Dnes se namísto čtyř druhů listové zeleniny běžně používá jen 1 hlávka římského či ledového salátu. Pokud chcete pestrost a netrváte na ,roztříděných‘ hromádkách, sáhněte po hotové směsi salátových listů. Co se týče kuřecího masa, můžete také opéct nebo upéct, popřípadě i uvařit či pošírovat, samotné kuřecí prsní řízky. Anebo naopak obrat maso z celé půlky pečeného či grilovaného kuřete, podle chuti včetně kůže.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit