Nejlepší věci často vznikají z nouze nebo náhodou. Podobně tomu prý bylo i u Cobbova salátu, předchůdce dnešních velkých obědových salátů a ,duhových misek‘. Tahle americká klasika se u nás ztrácí ve stínu jiné – slavného salátu Caesar. Chceme to napravit, a proto vám ho představujeme v celé jeho pestré jednoduchosti a zároveň tak, aby bylo zřejmé, co je na talíři.
Suroviny
Postup
Připravte si všechny suroviny. V misce prošlehejte přísady na zálivku kromě oleje a pak jej za stálého šlehání postupně přilijte a zapracujte. Vzniklou zálivku odložte stranou.
Slaninu opečte na pánvi nebo upečte v troubě dokřupava a osušte na papírových utěrkách. Až trochu zchladne, rozdrobte ji. Pokud vejce nemáte ještě vařená, uvařte je.
Pak všechny suroviny v úhledných hromádkách či řádcích narovnejte na servírovací talíř nebo talíře, pokud chcete podávat jednotlivé porce. Ozdobte pažitkou. Zálivku můžete podávat zvlášť nebo s ní salát rovnoměrně pokropit.
NĚCO NAVÍC
Původní salát obsahoval potočnici. S tou je však u nás potíž, jak píšeme na předešlé dvoustraně. Po jistém váhání jsme ji proto nahradili ji výhonky.
Netradičně, ale beze zbytků a shánění
Dnes se namísto čtyř druhů listové zeleniny běžně používá jen 1 hlávka římského či ledového salátu. Pokud chcete pestrost a netrváte na ,roztříděných‘ hromádkách, sáhněte po hotové směsi salátových listů. Co se týče kuřecího masa, můžete také opéct nebo upéct, popřípadě i uvařit či pošírovat, samotné kuřecí prsní řízky. Anebo naopak obrat maso z celé půlky pečeného či grilovaného kuřete, podle chuti včetně kůže.