Při přípravě musaky jsme vyměnili mleté maso za zelenou čočku a vznikla fantastická vegetariánská varianta známého řeckého jídla.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Plátky lilku potřete na řezech olivovým olejem. V troubě 5 minut nahřívejte plech, pak na něj opatrně položte plátky lilku, osolte je a pečte 30 minut, až začnou hnědnout. V polovině pečení je všechny obraťte, aby se upekly rovnoměrně. Pak je vyjměte a dejte stranou, dokud nebude hotová omáčka.
Mezitím rozehřejte v hluboké pánvi 2–3 lžíce oleje a opečte cibuli a pórek na mírném až středním ohni doměkka a dozlatova (asi 5 minut). Ke konci vsypte česnek. Přidejte rajčatovou pastu, krátce ji vypečte, pak vsypte mrkev, vlijte rajčata, ochuťte skořicí, oreganem, bobkovými listy a cukrem. Přiveďte k varu a zvolna vařte za občasného míchání asi 30 minut, aby omáčka zhoustla.
Mezitím propláchněte čočku, vsypte do rendlíku, zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a vařte asi 25 minut (nebo podle návodu na obalu) doměkka (nespoléhejte na to, že při pečení dojde). Pak čočku slijte a vmíchejte do odstavené omáčky, dosolte a dopepřete.
Pekáček nebo zapékací mísu o rozměrech cca 28 x 20 cm důkladně a velkoryse vymažte máslem, dno poklaďte polovinou lilkových plátků, zakryjte polovinou omáčky s čočkou, tu opět poklaďte plátky lilku a na ně rozprostřete zbývající omáčku. Rovnoměrně ji posypte fetou.
Na pokličku prošlehejte v misce vejce s hladkou moukou, pak jemně vmíchejte jogurt, sůl a trochu pepře a muškátového oříšku. Směs zlehka naneste na připravený pokrm a rovnoměrně posypte strouhaným parmazánem. Pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, aby povrch zezlátl a bublal.