Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočková musaka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 7
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3654 kcal
Bílkoviny 184 g
Sacharidy 279 g
Tuky 182 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě musaky jsme vyměnili mleté maso za zelenou čočku a vznikla fantastická vegetariánská varianta známého řeckého jídla.

Suroviny

lilek 500 g
nakrájeného na 1cm silné podélné plátky nebo příčně na kolečka
olivový olej 80 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená nadrobno
pórek 1 ks
seříznutý a nakrájený na tenká kolečka
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
rajčatová pasta 2 PL
nebo rajčatový protlak
mrkev 1 ks
nakrájená na kostičky
800 g (nebo jen loupaná v celku)
skořice ¼ ČL
mletá
oregano 1 PL
sušené nebo odrhnuté lístky ze 4–5 snítek čerstvého
na vymazání formy
Na pokličku
vejce 3 ks
prošlehaná
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
čerstvě strouhaný
nastrouhaný najemno

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Plátky lilku potřete na řezech olivovým olejem. V troubě 5 minut nahřívejte plech, pak na něj opatrně položte plátky lilku, osolte je a pečte 30 minut, až začnou hnědnout. V polovině pečení je všechny obraťte, aby se upekly rovnoměrně. Pak je vyjměte a dejte stranou, dokud nebude hotová omáčka.

2

Mezitím rozehřejte v hluboké pánvi 2–3 lžíce oleje a opečte cibuli a pórek na mírném až středním ohni doměkka a dozlatova (asi 5 minut). Ke konci vsypte česnek. Přidejte rajčatovou pastu, krátce ji vypečte, pak vsypte mrkev, vlijte rajčata, ochuťte skořicí, oreganem, bobkovými listy a cukrem. Přiveďte k varu a zvolna vařte za občasného míchání asi 30 minut, aby omáčka zhoustla.

3

Mezitím propláchněte čočku, vsypte do rendlíku, zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a vařte asi 25 minut (nebo podle návodu na obalu) doměkka (nespoléhejte na to, že při pečení dojde). Pak čočku slijte a vmíchejte do odstavené omáčky, dosolte a dopepřete.

4

Pekáček nebo zapékací mísu o rozměrech cca 28 x 20 cm důkladně a velkoryse vymažte máslem, dno poklaďte polovinou lilkových plátků, zakryjte polovinou omáčky s čočkou, tu opět poklaďte plátky lilku a na ně rozprostřete zbývající omáčku. Rovnoměrně ji posypte fetou.

5

Na pokličku prošlehejte v misce vejce s hladkou moukou, pak jemně vmíchejte jogurt, sůl a trochu pepře a muškátového oříšku. Směs zlehka naneste na připravený pokrm a rovnoměrně posypte strouhaným parmazánem. Pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, aby povrch zezlátl a bublal.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč