Čokoládový dort se dvěma druhy krému

Čokoládový dort se dvěma druhy krému

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Korpus
mouka pšeničná hladká 200 g
mouka pšeničná polohrubá 200 g
kypřicí prášek do pečiva 0.66 bal
jedlá soda 1 ČL
sůl 0.5 ČL
vejce 4 ks
cukr 230 g
rostlinný olej 175 ml
ideálně slunečnicový
podmáslí 250 ml
čokoláda 120 g
vysokoprocentní
káva 0.5 PL
voda 80 ml
vroucí
kakao 20 g
Citronový krém
žloutek 4 ks
cukr 70 g
citronová kůra
ze dvou citronů, chemicky neošetřených
citronová štáva 70 ml
máslo 50 g
Krém z mascarpone
mascarpone 250 g
smetana ke šlehání 250 ml
vanilkový cukr 1 bal
ztužovač 0.5 bal
voda 50 ml
vlažná
Pomerančové ozdoby
pomeranč 1 ks
pevný, chemicky neošetřený
voda 1 hrnek
cukr 1 hrnek

Den dopředu si připravte pomerančové ozdoby a případně citronový krém.

Pomerančové ozdoby:
Ve větší pánvi nebo v širokém hrnci rozpusťte cukr ve vodě a přiveďte k varu. Mezitím dobře omyjte pomeranč, nakrájejte na tenká kolečka a vložte do vody tak, aby se jednotlivá kolečka příliš nepřekrývala. Na mírném plameni vařte v cukrovém rozvaru zhruba 30 minut, v průběhu vaření plátky otočte a dávejte pozor, aby se nevyvařila voda. Když pomeranče mírně zprůsvitní a rozvar zhoustne, přendejte plátky na pečicí papír a cukrový rozvar přelijte do skleničky na později.

Citronový krém:
Citrony dobře omyjte a nastrouhejte kůru. Dávejte si pozor, abyste strouhali jen žloutou část a ne bílou, jinak krém zhořkne. Nastrouhanou kůru smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a žloutky a pozvolna zahřívejte ve vodní lázni. Šlehejte, dokud směs nezhoustne do kašovité konzistence. Sundejte z vodní lázně, zašlehejte vychlazené máslo nakrájené na malé kousky a krém přepasírujte přes jemné síto. Přendejte do skleničky, nechte vychladnout a uchovejte v lednici, kde vydrží i několik dní.

Korpus:
Předehřejte si troubu na 180 °C. Instantní kávu rozmíchejte v 80 ml vroucí vody a společně s hořkou čokoládou rozpusťte ve vodní lázni. Mezitím v jedné míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, sodu a sůl. Ve druhé větší šlehejte zhruba 30 vteřin vejce s cukrem. K vyšlehané směsi přilijte olej a znovu prošlehejte. Po částech vmíchávejte moučnou směs a podmáslí. Jakmile je všechna sypká směs i podmáslí vmícháno, přidejte mírně vychladlou rozpuštěnou čokoládu a kakao a naposledy prošlehejte, dokud se vše nespojí. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte, dokud špejli zapíchnutou doprostřed nevytáhnete čistou(zhruba 45 minut, ale záleží na troubě). Nechte zchladnout a mezitím připravte krém z mascarpone.

Krém z mascarpone:
Mascarpone se šlehačkou a vanilkovým cukrem vyšlehejte do krémové konzistence. Ztužovač připravte dle návodu na obalu, tedy smíchejte ztužovač s vlažnou vodou, půl minuty intenzivně šlehejte a poté po částech přidávejte připravený krém. Nakonec vše ještě krátce prošlehejte.

Dokončení dortu:
Vychladlý korpus seřízněte do rovna a rozdělte na 3 zhruba stejně vysoké pláty. Umístěte první plát na servírovací podnos (nebo dortovou podložku) a potřete cukrovým rozvarem, ve kterém se vařily pomeranče (můžete ho trochu zahřát, aby se lépe roztíral). Naneste přibližně centimetrovou vrstvu krému z mascarpone. Vezměte prostřední plát korpusu, ze spodní strany ho potřete citronovým krémem a přiklopte na spodní část korpusu. Pak opakujte stejný postup i s prostředním korpusem, tedy potřete ho cukrovým rozvarem a naneste krém z mascarpone. Třetí část korpusu, který přijde navrch dortu, potřete ze spodní strany citronovým krémem a přiklopte na dort. Celý dort pokryjte zbývajícím krémem z mascarpone a pořádně uhlaďte, korpus můžete nechat místy prosvítat (tzv. polonahý dort). Nakonec ozdobte připravenými pomerančovými plátky, případně i čerstvými plátky citrusů a můžete podávat.

Dobrou chuť.

 

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit