Den dopředu si připravte pomerančové ozdoby a případně citronový krém.
Pomerančové ozdoby:
Ve větší pánvi nebo v širokém hrnci rozpusťte cukr ve vodě a přiveďte k varu. Mezitím dobře omyjte pomeranč, nakrájejte na tenká kolečka a vložte do vody tak, aby se jednotlivá kolečka příliš nepřekrývala. Na mírném plameni vařte v cukrovém rozvaru zhruba 30 minut, v průběhu vaření plátky otočte a dávejte pozor, aby se nevyvařila voda. Když pomeranče mírně zprůsvitní a rozvar zhoustne, přendejte plátky na pečicí papír a cukrový rozvar přelijte do skleničky na později.
Citronový krém:
Citrony dobře omyjte a nastrouhejte kůru. Dávejte si pozor, abyste strouhali jen žloutou část a ne bílou, jinak krém zhořkne. Nastrouhanou kůru smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a žloutky a pozvolna zahřívejte ve vodní lázni. Šlehejte, dokud směs nezhoustne do kašovité konzistence. Sundejte z vodní lázně, zašlehejte vychlazené máslo nakrájené na malé kousky a krém přepasírujte přes jemné síto. Přendejte do skleničky, nechte vychladnout a uchovejte v lednici, kde vydrží i několik dní.
Korpus:
Předehřejte si troubu na 180 °C. Instantní kávu rozmíchejte v 80 ml vroucí vody a společně s hořkou čokoládou rozpusťte ve vodní lázni. Mezitím v jedné míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, sodu a sůl. Ve druhé větší šlehejte zhruba 30 vteřin vejce s cukrem. K vyšlehané směsi přilijte olej a znovu prošlehejte. Po částech vmíchávejte moučnou směs a podmáslí. Jakmile je všechna sypká směs i podmáslí vmícháno, přidejte mírně vychladlou rozpuštěnou čokoládu a kakao a naposledy prošlehejte, dokud se vše nespojí. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte, dokud špejli zapíchnutou doprostřed nevytáhnete čistou(zhruba 45 minut, ale záleží na troubě). Nechte zchladnout a mezitím připravte krém z mascarpone.
Krém z mascarpone:
Mascarpone se šlehačkou a vanilkovým cukrem vyšlehejte do krémové konzistence. Ztužovač připravte dle návodu na obalu, tedy smíchejte ztužovač s vlažnou vodou, půl minuty intenzivně šlehejte a poté po částech přidávejte připravený krém. Nakonec vše ještě krátce prošlehejte.
Dokončení dortu:
Vychladlý korpus seřízněte do rovna a rozdělte na 3 zhruba stejně vysoké pláty. Umístěte první plát na servírovací podnos (nebo dortovou podložku) a potřete cukrovým rozvarem, ve kterém se vařily pomeranče (můžete ho trochu zahřát, aby se lépe roztíral). Naneste přibližně centimetrovou vrstvu krému z mascarpone. Vezměte prostřední plát korpusu, ze spodní strany ho potřete citronovým krémem a přiklopte na spodní část korpusu. Pak opakujte stejný postup i s prostředním korpusem, tedy potřete ho cukrovým rozvarem a naneste krém z mascarpone. Třetí část korpusu, který přijde navrch dortu, potřete ze spodní strany citronovým krémem a přiklopte na dort. Celý dort pokryjte zbývajícím krémem z mascarpone a pořádně uhlaďte, korpus můžete nechat místy prosvítat (tzv. polonahý dort). Nakonec ozdobte připravenými pomerančovými plátky, případně i čerstvými plátky citrusů a můžete podávat.
Dobrou chuť.
Suroviny
Porce
Suroviny
Porce
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno
Chybí vám suroviny?
Další recepty nížeNutriční hodnoty
Na 1 porci
- Energie 1065.6 kcal
- Bílkoviny 20.8 g
- Sacharidy 103.5 g
- Tuky 62.1 g