0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový dort se dvěma druhy krému

Čokoládový dort se dvěma druhy krému

Hodnocení receptu
3.8/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10656 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 1035 g
Tuky 621 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
mouka pšeničná hladká 200 g
mouka pšeničná polohrubá 200 g
kypřicí prášek do pečiva bal
jedlá soda 1 ČL
sůl ½ ČL
vejce 4 ks
cukr 230 g
rostlinný olej 175 ml
ideálně slunečnicový
vysokoprocentní
káva ½ PL
voda 80 ml
vroucí
kakao 20 g
Citronový krém
žloutek 4 ks
cukr 70 g
citronová kůra
ze dvou citronů, chemicky neošetřených
citronová šťáva 70 ml
máslo 50 g
Krém z mascarpone
vanilkový cukr 1 bal
ztužovač ½ bal
voda 50 ml
vlažná
Pomerančové ozdoby
pevný, chemicky neošetřený
voda 1 hrnek
cukr 1 hrnek

Den dopředu si připravte pomerančové ozdoby a případně citronový krém.

Pomerančové ozdoby:
Ve větší pánvi nebo v širokém hrnci rozpusťte cukr ve vodě a přiveďte k varu. Mezitím dobře omyjte pomeranč, nakrájejte na tenká kolečka a vložte do vody tak, aby se jednotlivá kolečka příliš nepřekrývala. Na mírném plameni vařte v cukrovém rozvaru zhruba 30 minut, v průběhu vaření plátky otočte a dávejte pozor, aby se nevyvařila voda. Když pomeranče mírně zprůsvitní a rozvar zhoustne, přendejte plátky na pečicí papír a cukrový rozvar přelijte do skleničky na později.

Citronový krém:
Citrony dobře omyjte a nastrouhejte kůru. Dávejte si pozor, abyste strouhali jen žloutou část a ne bílou, jinak krém zhořkne. Nastrouhanou kůru smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a žloutky a pozvolna zahřívejte ve vodní lázni. Šlehejte, dokud směs nezhoustne do kašovité konzistence. Sundejte z vodní lázně, zašlehejte vychlazené máslo nakrájené na malé kousky a krém přepasírujte přes jemné síto. Přendejte do skleničky, nechte vychladnout a uchovejte v lednici, kde vydrží i několik dní.

Korpus:
Předehřejte si troubu na 180 °C. Instantní kávu rozmíchejte v 80 ml vroucí vody a společně s hořkou čokoládou rozpusťte ve vodní lázni. Mezitím v jedné míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, sodu a sůl. Ve druhé větší šlehejte zhruba 30 vteřin vejce s cukrem. K vyšlehané směsi přilijte olej a znovu prošlehejte. Po částech vmíchávejte moučnou směs a podmáslí. Jakmile je všechna sypká směs i podmáslí vmícháno, přidejte mírně vychladlou rozpuštěnou čokoládu a kakao a naposledy prošlehejte, dokud se vše nespojí. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte, dokud špejli zapíchnutou doprostřed nevytáhnete čistou(zhruba 45 minut, ale záleží na troubě). Nechte zchladnout a mezitím připravte krém z mascarpone.

Krém z mascarpone:
Mascarpone se šlehačkou a vanilkovým cukrem vyšlehejte do krémové konzistence. Ztužovač připravte dle návodu na obalu, tedy smíchejte ztužovač s vlažnou vodou, půl minuty intenzivně šlehejte a poté po částech přidávejte připravený krém. Nakonec vše ještě krátce prošlehejte.

Dokončení dortu:
Vychladlý korpus seřízněte do rovna a rozdělte na 3 zhruba stejně vysoké pláty. Umístěte první plát na servírovací podnos (nebo dortovou podložku) a potřete cukrovým rozvarem, ve kterém se vařily pomeranče (můžete ho trochu zahřát, aby se lépe roztíral). Naneste přibližně centimetrovou vrstvu krému z mascarpone. Vezměte prostřední plát korpusu, ze spodní strany ho potřete citronovým krémem a přiklopte na spodní část korpusu. Pak opakujte stejný postup i s prostředním korpusem, tedy potřete ho cukrovým rozvarem a naneste krém z mascarpone. Třetí část korpusu, který přijde navrch dortu, potřete ze spodní strany citronovým krémem a přiklopte na dort. Celý dort pokryjte zbývajícím krémem z mascarpone a pořádně uhlaďte, korpus můžete nechat místy prosvítat (tzv. polonahý dort). Nakonec ozdobte připravenými pomerančovými plátky, případně i čerstvými plátky citrusů a můžete podávat.

Dobrou chuť.

 

Autor: bara.mikova

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč