Tenhle dort byl překvapením. Pokud ale máte doma malého neposedu, kterého by dívčí motivy a růžová barva nenadchly, můžete je snadno zaměnit. Nahraďte je třeba červeno-bílou slavistickou kombinací a místo srdíček dílo korunujte fotbalovými míči!
Suroviny
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce
10
ks
žloutky a bílky oddělené
hnědý cukr
400
g
mouka pšeničná polohrubá
400
g
kypřicí prášek do pečiva
2
ČL
mandle
100
g
jemně mleté
Na krém
tvaroh
200
g
měkký
200
g
lučina
moučkový cukr
80
g
mléko
100
ml
1
žluté barvivo my použili žloutkový odstín
1
červené barvivo my použili malinový odstín
jahodová esence lze nahradit malinovou
Na ozdobu
bonbóny
želé tyčinky
1. Dvě nerezové nebo skleněné ohnivzdorné misky (jednu větší a druhou menší) vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
2. V misce ušlehejte do polotuha bílky. Přidejte k nim dvě lžíce cukru a šlehejte tak dlouho, až budou lesklé a tuhé. Potom ve druhé misce utřete žloutky s cukrem do pěny – měly by zesvětlit a zvětšit objem. Potom přimíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva, mandle a po třetinách přidejte sníh. Těstem míchejte velmi opatrně, aby bílky neklesly.
3. Pomocí stěrky ho přesuňte do misek (menší misku naplňte zhruba do dvou třetin, větší asi do poloviny) a dejte péct. Zhruba po půlhodině zkontrolujte vpichem špejle, jestli je korpus už upečený: pokud na ní zůstávají vlhké kousky těsta, pokračujte v pečení. (Je také možné, že jeden korpus bude hotový rychleji než druhý.) Upečené piškoty vyjměte a nechte je vychladnout ve formě.
4. Připravte si krém: utřete tvaroh s lučinou a moučkovým cukrem, případně i s esencí. Podle potřeby nařeďte mlékem. Půlku krému obarvěte žlutým a půlku červeným barvivem.
5. Menší korpus postavte na talíř a nahoře podle potřeby seřízněte do roviny. Potřete žlutým krémem, seshora do piškotu zapíchněte tři nebo čtyři ulomené špejle a pomocí špachtlí nebo širokých nožů na ně nabodněte větší korpus, který jste předtím potřeli růžovým krémem. Domeček ozdobte bonbony a želé tyčinkami.
2. V misce ušlehejte do polotuha bílky. Přidejte k nim dvě lžíce cukru a šlehejte tak dlouho, až budou lesklé a tuhé. Potom ve druhé misce utřete žloutky s cukrem do pěny – měly by zesvětlit a zvětšit objem. Potom přimíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva, mandle a po třetinách přidejte sníh. Těstem míchejte velmi opatrně, aby bílky neklesly.
3. Pomocí stěrky ho přesuňte do misek (menší misku naplňte zhruba do dvou třetin, větší asi do poloviny) a dejte péct. Zhruba po půlhodině zkontrolujte vpichem špejle, jestli je korpus už upečený: pokud na ní zůstávají vlhké kousky těsta, pokračujte v pečení. (Je také možné, že jeden korpus bude hotový rychleji než druhý.) Upečené piškoty vyjměte a nechte je vychladnout ve formě.
4. Připravte si krém: utřete tvaroh s lučinou a moučkovým cukrem, případně i s esencí. Podle potřeby nařeďte mlékem. Půlku krému obarvěte žlutým a půlku červeným barvivem.
5. Menší korpus postavte na talíř a nahoře podle potřeby seřízněte do roviny. Potřete žlutým krémem, seshora do piškotu zapíchněte tři nebo čtyři ulomené špejle a pomocí špachtlí nebo širokých nožů na ně nabodněte větší korpus, který jste předtím potřeli růžovým krémem. Domeček ozdobte bonbony a želé tyčinkami.
Komentáře
Anonym
27.02.2007 12:03
Kouzelný domeček
Anonym
05.09.2007 09:04
Apetit 6/06