0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový dort se zakysanou smetanou a malinami

Čokoládový dort se zakysanou smetanou a malinami

Hodnocení receptu
3.7 / 5. Počet hodnocení: 72
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8757 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 834 g
Tuky 481 g
Vláknina 110 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
mouka pšeničná hladká 220 g
kakao 60 g
sůl 5 g
kypřicí prášek do pečiva 8 g
máslo 113 g
pokojové teploty
cukr 200 g
vejce 5 ks
vanilkový extrakt 1.5 ČL
zakysaná smetana 240 g
čokoláda na vaření 140 g
rozpuštěná na vodní lázni
Malinová náplň
maliny 400 g
čerstvé nebo mražené
cukr 100 g
citronová štáva 30 ml
maliny 100 g
čerstvé
Čokoládová náplň
čokoláda na vaření 160 g
smetana ke šlehání 160 g
Krém na potření
čokoláda na vaření 200 g
smetana ke šlehání 200 g
Čokoládová poleva na okraje
čokoláda na vaření 50 g
smetana ke šlehání 50 g
Na ozdobu
maliny
moučkový cukr
máta

Postup

1

KORPUS

  • Začneme přípravou korpusu.
  • Troubu si předehřejte na 180°C.
  • Dno dvou kulatých pečících forem, o průměru 20cm, vytřete máslem a vyložte pečícím papírem.
  • Smíchejte si mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl v jedné míse.
  • V jiné míse šlehejte máslo pokojové teploty s cukrem, dokud se obě suroviny nespojí.
  • Přidejte po jednom vejce, vanilkový extrakt a dobře prošlehejte.
  • Pomalu do směsi přisypávejte mix s moukou na střídačku se zakysanou smetanou.
  • Přidejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a dobře promíchejte.
  • Těsto si rovnoměrně rozdělte do forem.
  • Pečte 25 – 30 minut. Dokončení zkontrolujte pomocí špejle.
 
2

MALINOVÁ NÁPLŇ: Na malinovou náplň svařte mražené nebo čerstvé maliny s cukrem a citronovou šťávou. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 10 – 15 minut. Nechce zcela vychladnout cukrem.

3

ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ: Čokoládu si nalámejte do misky. Přiveďte k varu smetanu a ihned odstavte ze sporáku. Poté promíchejte a nechte vystydnout.

4

SESTAVENÍ DORTU

  • Vršky korpusu seřízněte tak aby byli rovné a poté prořízněte uprostřed. Vytvoříte tak 4 placky.
  • První potřete malinovou směsí a přiklopte druhým korpusem. Dále rozetřeme čokoládovou náplň a položíme třetí korpus.
  • Další vrstva bude zase malinová a přiklopíme ji posledním čtvrtým korpusem.
  • Sestavený dort necháme v lednici a mezitím si připravíme krém na potření.
 
5

KRÉM NA POTŘENÍ

  • Čokoládu opět rozlámeme do mísy a zalijeme horkou smetanou. Po 2 minutách spojíme a necháme 60 minut vychladnout v lednici.
  • Po hodině studenou směs dotuha vyšleháme robotem. Dort potřeme ze všech stran a necháme odpočinout v chladu cca 30min.
 
6

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

  • Na vodní lázni rozpustíme 50g hořké čokolády, přidáme 50g smetany a spojíme. Čokoládovou polevu necháme trochu zchladnout, aby nebyla úplně horká. Lžící nebo cukrářským sáčkem opatrně nalijeme na okraj dortu, aby poleva pomalu stékala do stran.
  • Po obvodu dortu poklademe maliny, dozdobíme mátou a lehce posypeme moučkovým
Autor: JeanneM

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit