Suroviny
Korpus
mouka pšeničná hladká
220
g
kakao
60
g
sůl
5
g
kypřicí prášek do pečiva
8
g
máslo
113
g
pokojové teploty
cukr
200
g
vejce
5
ks
vanilkový extrakt
1,5
ČL
zakysaná smetana
240
g
čokoláda na vaření
140
g
rozpuštěná na vodní lázni
Malinová náplň
maliny
400
g
čerstvé nebo mražené
cukr
100
g
citronová šťáva
30
ml
maliny
100
g
čerstvé
Čokoládová náplň
čokoláda na vaření
160
g
smetana ke šlehání
160
g
Krém na potření
čokoláda na vaření
200
g
smetana ke šlehání
200
g
Čokoládová poleva na okraje
čokoláda na vaření
50
g
smetana ke šlehání
50
g
Na ozdobu
máta
Postup
1
KORPUS
- Začneme přípravou korpusu.
- Troubu si předehřejte na 180°C.
- Dno dvou kulatých pečících forem, o průměru 20cm, vytřete máslem a vyložte pečícím papírem.
- Smíchejte si mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl v jedné míse.
- V jiné míse šlehejte máslo pokojové teploty s cukrem, dokud se obě suroviny nespojí.
- Přidejte po jednom vejce, vanilkový extrakt a dobře prošlehejte.
- Pomalu do směsi přisypávejte mix s moukou na střídačku se zakysanou smetanou.
- Přidejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a dobře promíchejte.
- Těsto si rovnoměrně rozdělte do forem.
- Pečte 25 – 30 minut. Dokončení zkontrolujte pomocí špejle.
2
MALINOVÁ NÁPLŇ: Na malinovou náplň svařte mražené nebo čerstvé maliny s cukrem a citronovou šťávou. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 10 – 15 minut. Nechce zcela vychladnout cukrem.
3
ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ: Čokoládu si nalámejte do misky. Přiveďte k varu smetanu a ihned odstavte ze sporáku. Poté promíchejte a nechte vystydnout.
4
SESTAVENÍ DORTU
- Vršky korpusu seřízněte tak aby byli rovné a poté prořízněte uprostřed. Vytvoříte tak 4 placky.
- První potřete malinovou směsí a přiklopte druhým korpusem. Dále rozetřeme čokoládovou náplň a položíme třetí korpus.
- Další vrstva bude zase malinová a přiklopíme ji posledním čtvrtým korpusem.
- Sestavený dort necháme v lednici a mezitím si připravíme krém na potření.
5
KRÉM NA POTŘENÍ
- Čokoládu opět rozlámeme do mísy a zalijeme horkou smetanou. Po 2 minutách spojíme a necháme 60 minut vychladnout v lednici.
- Po hodině studenou směs dotuha vyšleháme robotem. Dort potřeme ze všech stran a necháme odpočinout v chladu cca 30min.
6
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
- Na vodní lázni rozpustíme 50g hořké čokolády, přidáme 50g smetany a spojíme. Čokoládovou polevu necháme trochu zchladnout, aby nebyla úplně horká. Lžící nebo cukrářským sáčkem opatrně nalijeme na okraj dortu, aby poleva pomalu stékala do stran.
- Po obvodu dortu poklademe maliny, dozdobíme mátou a lehce posypeme moučkovým