0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový koláč s pomerančovým likérem

Čokoládový koláč s pomerančovým likérem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládový koláč s pomerančovým likérem

5/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4717 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 297 g
Tuky 333 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K nedělní kávě nesmí chybět koláč! Tenhle extra čokoládový je tak hutný, že vám bude stačit jen malý kousek. Zjemněte jej šlehačkou nebo kopečkem zakysané smetany.

Suroviny

min 80%, nalámaná
máslo 200 g
na kousky + trocha na vymazání formy
vejce 4 ks
velká, žloutky a bílky zvlášť
pomerančový likér 1,5 PL
krupicový cukr 200 g
mandle 100 g
jemně mleté
sůl ½ ČL
kakao holandského typu
na poprášení
ušlehaná nebo zakysaná smetana, k podávání

1 Troubu předehřejte na 180°C. Dno a boky dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Pokud si nejste jisti, že vaše forma dobře těsní, obalte ji zvenku alobalem, aby neprotékalo těsto.

2 Čokoládu s máslem dejte do nerezové mísy a za občasného míchání metličkou je nechte rozpustit nad horkou vodní lázní a nechte mírně zchladnout.

3 Ve velké míse prošlehejte žloutky s polovinou cukru do světlé pěny. Zašlehejte rozpuštěnou čokoládovou směs, pomerančový likér, mandle a sůl a umíchejte hladké těsto.

4 V další míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do pevného sněhu a stěrkou ho zlehka po částech vmíchejte do těsta. Hotové těsto pak vlijte do připravené dortové formy a povrch uhlaďte.

5 Pečte 30–35 minut, dort by měl být po stranách upečený, ale uvnitř stále lehce třaslavý (udělejte test špejlí, která by měla vyjít ze středu těsta s vláčnými kousky).

6 Koláč nechte úplně vychladnout a pak dejte alespoň na 4 hodiny uležet do lednice. Potom jej vyjměte z formy na talíř a hojně poprašte holandským kakaem. Podávejte se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč