Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový koláč s pomerančovým likérem
Čokoládový koláč s pomerančovým likérem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládový koláč s pomerančovým likérem

4.9/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4717 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 297 g
Tuky 333 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K nedělní kávě nesmí chybět koláč! Tenhle extra čokoládový je tak hutný, že vám bude stačit jen malý kousek. Zjemněte jej šlehačkou nebo kopečkem zakysané smetany.

Související recepty

Suroviny

min 80%, nalámaná
máslo 200 g
na kousky + trocha na vymazání formy
vejce 4 ks
velká, žloutky a bílky zvlášť
pomerančový likér 1,5 PL
mandle 100 g
jemně mleté
sůl ½ ČL
ušlehaná nebo zakysaná smetana, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Dno a boky dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Pokud si nejste jisti, že vaše forma dobře těsní, obalte ji zvenku alobalem, aby neprotékalo těsto.

2

Čokoládu s máslem dejte do nerezové mísy a za občasného míchání metličkou je nechte rozpustit nad horkou vodní lázní a nechte mírně zchladnout.

3

Ve velké míse prošlehejte žloutky s polovinou cukru do světlé pěny. Zašlehejte rozpuštěnou čokoládovou směs, pomerančový likér, mandle a sůl a umíchejte hladké těsto.

4

V další míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do pevného sněhu a stěrkou ho zlehka po částech vmíchejte do těsta. Hotové těsto pak vlijte do připravené dortové formy a povrch uhlaďte.

5

Pečte 30–35 minut, dort by měl být po stranách upečený, ale uvnitř stále lehce třaslavý (udělejte test špejlí, která by měla vyjít ze středu těsta s vláčnými kousky).

6

Koláč nechte úplně vychladnout a pak dejte alespoň na 4 hodiny uležet do lednice. Potom jej vyjměte z formy na talíř a hojně poprašte holandským kakaem. Podávejte se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...