Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový koláč s pomerančovým likérem

K nedělní kávě nesmí chybět koláč! Tenhle extra čokoládový je tak hutný, že vám bude stačit jen malý kousek. Zjemněte jej šlehačkou nebo kopečkem zakysané smetany.

Vydání: 2019/3
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 20 minut
PT35M
Pečení 0:35
Koláč

Ingredience

    • 200 g čokolády, minimálně 80%, nalámané
    • 200 g másla, nakrájeného na kousky + trocha na vymazání formy
    • 4 velká vejce, žloutky a bílky oddělené
    • 1 a 1/2 lžíce pomerančového likéru
    • 200 g krupicového cukru
    • 100 g jemně mletých mandlí
    • 1/2 lžičky soli
    • kakao holandského typu na poprášení
    • ušlehaná smetana nebo zakysaná smetana k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Dno a boky dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Pokud si nejste jisti, že vaše forma dobře těsní, obalte ji zvenku alobalem, aby neprotékalo těsto.

2 Čokoládu s máslem dejte do nerezové mísy a za občasného míchání metličkou je nechte rozpustit nad horkou vodní lázní a nechte mírně zchladnout.

3 Ve velké míse prošlehejte žloutky s polovinou cukru do světlé pěny. Zašlehejte rozpuštěnou čokoládovou směs, pomerančový likér, mandle a sůl a umíchejte hladké těsto.

4 V další míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do pevného sněhu a stěrkou ho zlehka po částech vmíchejte do těsta. Hotové těsto pak vlijte do připravené dortové formy a povrch uhlaďte.

5 Pečte 30–35 minut, dort by měl být po stranách upečený, ale uvnitř stále lehce třaslavý (udělejte test špejlí, která by měla vyjít ze středu těsta s vláčnými kousky).

6 Koláč nechte úplně vychladnout a pak dejte alespoň na 4 hodiny uležet do lednice. Potom jej vyjměte z formy na talíř a hojně poprašte holandským kakaem. Podávejte se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborovo-pórkový krém s bylinkovými krutony

Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

Vepřové ossobuco s pomerančovou gremolatou a mrkvovým pyré

Nenápadně luxusní nedělní oběd

REKLAMA

Přidat komentář