K nedělní kávě nesmí chybět koláč! Tenhle extra čokoládový je tak hutný, že vám bude stačit jen malý kousek. Zjemněte jej šlehačkou nebo kopečkem zakysané smetany.
1 Troubu předehřejte na 180°C. Dno a boky dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Pokud si nejste jisti, že vaše forma dobře těsní, obalte ji zvenku alobalem, aby neprotékalo těsto.
2 Čokoládu s máslem dejte do nerezové mísy a za občasného míchání metličkou je nechte rozpustit nad horkou vodní lázní a nechte mírně zchladnout.
3 Ve velké míse prošlehejte žloutky s polovinou cukru do světlé pěny. Zašlehejte rozpuštěnou čokoládovou směs, pomerančový likér, mandle a sůl a umíchejte hladké těsto.
4 V další míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do pevného sněhu a stěrkou ho zlehka po částech vmíchejte do těsta. Hotové těsto pak vlijte do připravené dortové formy a povrch uhlaďte.
5 Pečte 30–35 minut, dort by měl být po stranách upečený, ale uvnitř stále lehce třaslavý (udělejte test špejlí, která by měla vyjít ze středu těsta s vláčnými kousky).
6 Koláč nechte úplně vychladnout a pak dejte alespoň na 4 hodiny uležet do lednice. Potom jej vyjměte z formy na talíř a hojně poprašte holandským kakaem. Podávejte se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nenápadně luxusní nedělní oběd(4 recepty)
- 80 čokoládových (a božských) dezertů s tipy jak na ně(82 receptů)