Cuketový koláč s tymiánem a kozím sýrem

Cuketový koláč s tymiánem a kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cuketový koláč s tymiánem a kozím sýrem

3.3 / 5. Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2294 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 119 g
Tuky 177 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypořádejte se s úrodou cuket novým, neotřelým způsobem. Upečte koláč!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 140 g
+ na poprášení
máslo 140 g
vychlazené
sůl
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 0.5 ČL
cuketa 700 g
drobnější plody
olivový olej panenský 2 PL
kozí sýr čerstvý 250 g
nebo pevnější kozí žervé
citronový tymián 1 ČL
nasekané lístky

1 V robotu zpracujte mouku, máslo a 3/4 lžičky soli, aby z másla byly kousky o velikosti drobného hrášku. Přidejte ocet a 3–4 lžíce studené vody, pulzy zpracujte tak, aby těsto začalo držet pohromadě, ne víc. Z těsta vytvarujte kulatou placku silnou cca 2,5cm, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 30 minut chladit. Pak ji na dobře pomoučněné ploše rozválejte na průměr asi 28cm a tloušťku něco málo přes půl centimetru. Položte na plech, zakryjte fólií a dejte znovu na 30 minut chladit.

2 Mezitím očistěte cukety a nakrájejte je na cca 3mm silná kolečka. V cedníku je promíchejte se 2 lžičkami soli a nechte 30 minut vykapávat. Pak z nich vymačkejte tekutinu rukama a dejte je do misky.

3 Mřížku vložte do středu trouby a troubu rozehřejte na 200°C. Cukety promíchejte se lžící olivového oleje a opepřete. Kozí sýr smíchejte s tymiánem a potřete jím vychlazené těsto – okraj nechte volný. Navrch vyskládejte plátky cuket (překrývejte je přes sebe – počítejte s tím, že se při pečení smrsknou). Pokropte zbylým olivovým olejem a pečte, aby cuketa získala zlatohnědé skvrnky – asi 40–50 minut. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit