Cuketový koláč s tymiánem a kozím sýrem

Cuketový koláč s tymiánem a kozím sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2446 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 113 g
Tuky 185 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypořádejte se s úrodou cuket novým, neotřelým způsobem. Upečte koláč!

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 140 g
+ na poprášení
máslo 140 g
vychlazené
sůl
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 0.5 ČL
cuketa 700 g
olivový olej panenský 2 PL
kozí sýr 200 g
měkký čerstvý sýr nebo pevnější kozí žervé
citronový tymián 1 ČL
nasekané lístky

1 V robotu zpracujte mouku, máslo a 3/4 lžičky soli, aby z másla byly kousky o velikosti drobného hrášku. Přidejte ocet a 3–4 lžíce studené vody, pulzy zpracujte tak, aby těsto začalo držet pohromadě, ne víc. Z těsta vytvarujte kulatou placku silnou cca 2,5cm, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 30 minut chladit. Pak ji na dobře pomoučněné ploše rozválejte na průměr asi 28cm a tloušťku něco málo přes půl centimetru. Položte na plech, zakryjte fólií a dejte znovu na 30 minut chladit.

2 Mezitím očistěte cukety a nakrájejte je na cca 3mm silná kolečka. V cedníku je promíchejte se 2 lžičkami soli a nechte 30 minut vykapávat. Pak z nich vymačkejte tekutinu rukama a dejte je do misky.

3 Mřížku vložte do středu trouby a troubu rozehřejte na 200°C. Cukety promíchejte se lžící olivového oleje a opepřete. Kozí sýr smíchejte s tymiánem a potřete jím vychlazené těsto – okraj nechte volný. Navrch vyskládejte plátky cuket (překrývejte je přes sebe – počítejte s tím, že se při pečení smrsknou). Pokropte zbylým olivovým olejem a pečte, aby cuketa získala zlatohnědé skvrnky – asi 40–50 minut. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit