Vypořádejte se s úrodou cuket novým, neotřelým způsobem. Upečte koláč!
Suroviny
Postup
V robotu zpracujte mouku, máslo a 3/4 lžičky soli, aby z másla byly kousky o velikosti drobného hrášku. Přidejte ocet a 3–4 lžíce studené vody, pulzy zpracujte tak, aby těsto začalo držet pohromadě, ne víc. Z těsta vytvarujte kulatou placku silnou cca 2,5cm, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 30 minut chladit. Pak ji na dobře pomoučněné ploše rozválejte na průměr asi 28cm a tloušťku něco málo přes půl centimetru. Položte na plech, zakryjte fólií a dejte znovu na 30 minut chladit.
Mezitím očistěte cukety a nakrájejte je na cca 3mm silná kolečka. V cedníku je promíchejte se 2 lžičkami soli a nechte 30 minut vykapávat. Pak z nich vymačkejte tekutinu rukama a dejte je do misky.
Mřížku vložte do středu trouby a troubu rozehřejte na 200°C. Cukety promíchejte se lžící olivového oleje a opepřete. Kozí sýr smíchejte s tymiánem a potřete jím vychlazené těsto – okraj nechte volný. Navrch vyskládejte plátky cuket (překrývejte je přes sebe – počítejte s tím, že se při pečení smrsknou). Pokropte zbylým olivovým olejem a pečte, aby cuketa získala zlatohnědé skvrnky – asi 40–50 minut.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte(45 receptů )
- Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý(73 receptů )