Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Doma uzený pstruh
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 10 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 858 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 14 g
Tuky 56 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dřevěné štěpiny na uzení prodávají weby s potřebami pro grilování. Potřebovat jich budete 1 kg, nejvhodnější jsou z bílého ořechu nebo olše.

Související recepty

Suroviny

pstruh 4 ks
čerství asi po 300 g
sůl
pepř
na tenké plátky
bylinky
na uzení (např. kopr a citronový tymián), nemusí být

Postup

1

Namočte dřevěné štěpiny na hodinu do studené vody. Očištěné pstruhy uvnitři vně osolte, opepřete a břicha vyložte plátky limet, bylinkami a ovažte je provázkem.

2

Rozpalte dřevěné brikety nebo větší kousky dřevěného uhlí na dolním roštu topeniště pro nepřímý střední žár – to znamená, že žhavé uhlíky jsou pouze na jedné straně. Optimální teplota je, když udržíte dlaň asi 12 cm nad uhlíky po dobu 6 sekund. Kolem uhlíků rozložte čtvrtinu štěpin, přiklopte a počkejte, až se z grilu začne kouřit.

3

Pstruhy vložte na horní mřížku nebo do koše na ryby a pod ně dejte hliníkovou misku na odkapávání šťávy. Grilujte (uďte) teplým kouřem na nepřímém žáru 30–40 minut při zavřeném poklopu. V polovině ryby otočte. Další štěpiny přidávejte dle potřeby, aby bylo dost kouře po celý čas uzení.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín