Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Doma uzený pstruh
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 10 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 858 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 14 g
Tuky 56 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dřevěné štěpiny na uzení prodávají weby s potřebami pro grilování. Potřebovat jich budete 1 kg, nejvhodnější jsou z bílého ořechu nebo olše.

Suroviny

pstruh 4 ks
čerství asi po 300 g
sůl
pepř
na tenké plátky
bylinky
na uzení (např. kopr a citronový tymián), nemusí být

Postup

1

Namočte dřevěné štěpiny na hodinu do studené vody. Očištěné pstruhy uvnitři vně osolte, opepřete a břicha vyložte plátky limet, bylinkami a ovažte je provázkem.

2

Rozpalte dřevěné brikety nebo větší kousky dřevěného uhlí na dolním roštu topeniště pro nepřímý střední žár – to znamená, že žhavé uhlíky jsou pouze na jedné straně. Optimální teplota je, když udržíte dlaň asi 12 cm nad uhlíky po dobu 6 sekund. Kolem uhlíků rozložte čtvrtinu štěpin, přiklopte a počkejte, až se z grilu začne kouřit.

3

Pstruhy vložte na horní mřížku nebo do koše na ryby a pod ně dejte hliníkovou misku na odkapávání šťávy. Grilujte (uďte) teplým kouřem na nepřímém žáru 30–40 minut při zavřeném poklopu. V polovině ryby otočte. Další štěpiny přidávejte dle potřeby, aby bylo dost kouře po celý čas uzení.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...