Dřevěné štěpiny na uzení prodávají weby s potřebami pro grilování. Potřebovat jich budete 1 kg, nejvhodnější jsou z bílého ořechu nebo olše.
Suroviny
Postup
Namočte dřevěné štěpiny na hodinu do studené vody. Očištěné pstruhy uvnitři vně osolte, opepřete a břicha vyložte plátky limet, bylinkami a ovažte je provázkem.
Rozpalte dřevěné brikety nebo větší kousky dřevěného uhlí na dolním roštu topeniště pro nepřímý střední žár – to znamená, že žhavé uhlíky jsou pouze na jedné straně. Optimální teplota je, když udržíte dlaň asi 12 cm nad uhlíky po dobu 6 sekund. Kolem uhlíků rozložte čtvrtinu štěpin, přiklopte a počkejte, až se z grilu začne kouřit.
Pstruhy vložte na horní mřížku nebo do koše na ryby a pod ně dejte hliníkovou misku na odkapávání šťávy. Grilujte (uďte) teplým kouřem na nepřímém žáru 30–40 minut při zavřeném poklopu. V polovině ryby otočte. Další štěpiny přidávejte dle potřeby, aby bylo dost kouře po celý čas uzení.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10 receptů na gril(14 receptů )