
Pokud bychom měli uvést slovo, pod které lze zahrnout mangové čatní, zavařenou čalamádu od babičky, cibuládu, pickles i nadrobno pokrájené okurky typické pro americké hot dogy, bylo by to slovo relish. V češtině můžeme nejlíp relish popsat jako pikantní doprovod.
Příbuzné relishe najdete po celém světě
Relish je v odborných kuchařských knihách obvykle definován jako vařený či nakládaný výrobek z nakrájené zeleniny, ovoce či bylinek, který se využívá k dochucení nebo jako příloha hlavních jídel. Do této charakteristiky se pohodlně vejde celá řada relishů z celého světa.
- V severní Americe se jako okurkový relish označuje směs nadrobno pokrájených kyselých nakládaných okurek v hořčičné omáčce, která neodmyslitelně patří k pravým americkým hot dogům či hamburgerům. Slovo „relish“ se zde dokonce používá k označení druhu krájených nakládaných okurek, které zde najdete v každém supermarketu.
- Už o kousek dál, v Mexiku, by se však za příbuzné relishů dala považovat pěkná řádka místních typických kořeněných omáček, podávaných k masovým specialitám ukrytým v kukuřičných tortillách a dalších druzích mexických placek. Mexická salsa často obsahuje limety, chili a čerstvý koriand ale i typické fazole nebo kukuřici.
- Na Balkáně si zas lze pod slovem relish představit ikonický ajvar z paprik, lilku a česneku i třeba i osvěžující nakládané citrony či mrkev kandovaná ve sladkém nálevu.
- Za druh relishe se dá bezpochyby považovat i světově proslulé korejské kimči. Jde o fermentovanou zeleninu v ostré omáčce, která se báječně hodí k rýžovým pokrmům.

Jak vypadá dokonalý relish?
Relish se tedy obvykle skládá z rozpoznatelných, nahrubo či najemno pokrájených kousků zeleniny, ovoce nebo bylinek v omáčce.
- Struktura relishe se liší v závislosti na způsobu krájení, ale obecně se dá říct, že by nikdy neměl být úplně hladký.
- Relish má obvykle výraznou nebo pikantní chuť, která vystupuje v kontrastu s hlavním jídlem nebo jeho chuť doplňuje.
- Důležitou přísadou většiny receptů je ocet, citrón či nějaká jiná kyselá složka, která se používá pro zvýraznění chuti. Ta pak někdy bývá vyvážena i složkou sladkou např. ovocem, cukrem či medem.
- Vyzkoušet můžete v podstatě jakékoliv ovoce nebo zeleninu, které jsou v sezóně, od rajčat a kukuřice až po brusinky a jablka.

Jak vyrobit svůj vlastní relish?
- Jakmile nakrájíte zeleninu či ovoce, přiveďte k varu ocet a cukr (dobrý poměr pro pikantní relish je 1 díl octa a 1/2 dílu cukru, ale pro vytvoření sladkého relishe můžete zvýšit množství cukru na stejný nebo vyšší díl).
- Když se cukr rozpustí, přidejte nakrájené ovoce, zeleninu a koření. Cibule, česnek a chilli papričky dodají omáčce spoustu chuti, zatímco bylinky a koření jako tymián, hořčičné semínko nebo fenykl chuť zaobalí a nechají vyniknout jídla, jichž bude relish doplňkem.
- Relish můžete podávat ještě teplý, vychlazený nebo ho zavařit a uchovat po delší dobu ve sklenici.
Zdroje: TasteOfHome, Allrecipes, DelightedCooking
Recepty

















