Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Doladí chuť pokrmu, jeho český název byste ale hledali marně. Zkuste relish!

Doladí chuť pokrmu, jeho český název  byste ale hledali marně. Zkuste relish!
ZDROJ: Ryan Concepcion/ Unsplash

Pokud bychom měli uvést slovo, pod které lze zahrnout mangové čatní, zavařenou čalamádu od babičky, cibuládu, pickles i nadrobno pokrájené okurky typické pro americké hot dogy, bylo by to slovo relish. V češtině můžeme nejlíp relish popsat jako pikantní doprovod. 

Příbuzné relishe najdete po celém světě

Relish je v odborných kuchařských knihách obvykle definován jako vařený či nakládaný výrobek z nakrájené zeleniny, ovoce či bylinek, který se využívá k dochucení nebo jako příloha hlavních jídel. Do této charakteristiky se pohodlně vejde celá řada relishů z celého světa. 

  • V severní Americe se jako okurkový relish označuje směs nadrobno pokrájených kyselých nakládaných okurek v hořčičné omáčce, která neodmyslitelně patří k pravým americkým hot dogům či hamburgerům. Slovo „relish“ se zde dokonce používá k označení druhu krájených nakládaných okurek, které zde najdete v každém supermarketu.
  • Už o kousek dál, v Mexiku, by se však za příbuzné relishů dala považovat pěkná řádka místních typických kořeněných omáček, podávaných k masovým specialitám ukrytým v kukuřičných tortillách a dalších druzích mexických placek. Mexická salsa často obsahuje limety, chili a čerstvý koriand ale i typické fazole nebo kukuřici.
  • Na Balkáně si zas lze pod slovem relish představit ikonický ajvar z paprik, lilku a česneku i třeba i osvěžující nakládané citrony či mrkev kandovaná ve sladkém nálevu.
  • Za druh relishe se dá bezpochyby považovat i světově proslulé korejské kimči. Jde o fermentovanou zeleninu v ostré omáčce, která se báječně hodí k rýžovým pokrmům.

Jak vypadá dokonalý relish?

Relish se tedy obvykle skládá z rozpoznatelných, nahrubo či najemno pokrájených kousků zeleniny, ovoce nebo bylinek v omáčce.

  • Struktura relishe se liší v závislosti na způsobu krájení, ale obecně se dá říct, že by nikdy neměl být úplně hladký
  • Relish má obvykle výraznou nebo pikantní chuť, která vystupuje v kontrastu s hlavním jídlem nebo jeho chuť doplňuje.
  • Důležitou přísadou většiny receptů je ocet, citrón či nějaká jiná kyselá složka, která se používá pro zvýraznění chuti. Ta pak někdy bývá vyvážena i složkou sladkou např. ovocem, cukrem či medem.
  • Vyzkoušet můžete v podstatě jakékoliv ovoce nebo zeleninu, které jsou v sezóně, od rajčat a kukuřice až po brusinky a jablka

Jak vyrobit svůj vlastní relish?

  • Jakmile nakrájíte zeleninu či ovoce, přiveďte k varu ocet a cukr (dobrý poměr pro pikantní relish je 1 díl octa a 1/2 dílu cukru, ale pro vytvoření sladkého relishe můžete zvýšit množství cukru na stejný nebo vyšší díl). 
  • Když se cukr rozpustí, přidejte nakrájené ovoce, zeleninu a koření. Cibule, česnek a chilli papričky dodají omáčce spoustu chuti, zatímco bylinky a koření jako tymián, hořčičné semínko nebo fenykl chuť zaobalí a nechají vyniknout jídla, jichž bude relish doplňkem.
  • Relish můžete podávat ještě teplý, vychlazený nebo ho zavařit a uchovat po delší dobu ve sklenici.

Zdroje: TasteOfHome, Allrecipes, DelightedCooking

Skryt pre seznam
Čatní
Do 20 minut
Velmi snadné
Ajvar
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč