Nová registrace Zapomenuté heslo

Doladí chuť pokrmu, jeho český název byste ale hledali marně. Zkuste relish!

relish
Ryan Concepcion/ Unsplash

Pokud bychom měli uvést slovo, pod které lze zahrnout mangové čatní, zavařenou čalamádu od babičky, cibuládu, pickles i nadrobno pokrájené okurky typické pro americké hot dogy, bylo by to slovo relish. V češtině můžeme nejlíp relish popsat jako pikantní doprovod. 

Příbuzné relishe najdete po celém světě

Relish je v odborných kuchařských knihách obvykle definován jako vařený či nakládaný výrobek z nakrájené zeleniny, ovoce či bylinek, který se využívá k dochucení nebo jako příloha hlavních jídel. Do této charakteristiky se pohodlně vejde celá řada relishů z celého světa. 

  • V severní Americe se jako okurkový relish označuje směs nadrobno pokrájených kyselých nakládaných okurek v hořčičné omáčce, která neodmyslitelně patří k pravým americkým hot dogům či hamburgerům. Slovo „relish“ se zde dokonce používá k označení druhu krájených nakládaných okurek, které zde najdete v každém supermarketu.
  • Už o kousek dál, v Mexiku, by se však za příbuzné relishů dala považovat pěkná řádka místních typických kořeněných omáček, podávaných k masovým specialitám ukrytým v kukuřičných tortillách a dalších druzích mexických placek. Mexická salsa často obsahuje limety, chili a čerstvý koriand ale i typické fazole nebo kukuřici.
  • Na Balkáně si zas lze pod slovem relish představit ikonický ajvar z paprik, lilku a česneku i třeba i osvěžující nakládané citrony či mrkev kandovaná ve sladkém nálevu.
  • Za druh relishe se dá bezpochyby považovat i světově proslulé korejské kimči. Jde o fermentovanou zeleninu v ostré omáčce, která se báječně hodí k rýžovým pokrmům.

Tofu burger s relishem a salátem tabbouleh

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Jak vypadá dokonalý relish?

Relish se tedy obvykle skládá z rozpoznatelných, nahrubo či najemno pokrájených kousků zeleniny, ovoce nebo bylinek v omáčce.

  • Struktura relishe se liší v závislosti na způsobu krájení, ale obecně se dá říct, že by nikdy neměl být úplně hladký
  • Relish má obvykle výraznou nebo pikantní chuť, která vystupuje v kontrastu s hlavním jídlem nebo jeho chuť doplňuje.
  • Důležitou přísadou většiny receptů je ocet, citrón či nějaká jiná kyselá složka, která se používá pro zvýraznění chuti. Ta pak někdy bývá vyvážena i složkou sladkou např. ovocem, cukrem či medem.
  • Vyzkoušet můžete v podstatě jakékoliv ovoce nebo zeleninu, které jsou v sezóně, od rajčat a kukuřice až po brusinky a jablka

Burgery s cuketovým relishem

Burgery s cuketovým relishem

< 30 min
3.6(17x)
Přečíst recept

Jak vyrobit svůj vlastní relish?

  • Jakmile nakrájíte zeleninu či ovoce, přiveďte k varu ocet a cukr (dobrý poměr pro pikantní relish je 1 díl octa a 1/2 dílu cukru, ale pro vytvoření sladkého relishe můžete zvýšit množství cukru na stejný nebo vyšší díl). 
  • Když se cukr rozpustí, přidejte nakrájené ovoce, zeleninu a koření. Cibule, česnek a chilli papričky dodají omáčce spoustu chuti, zatímco bylinky a koření jako tymián, hořčičné semínko nebo fenykl chuť zaobalí a nechají vyniknout jídla, jichž bude relish doplňkem.
  • Relish můžete podávat ještě teplý, vychlazený nebo ho zavařit a uchovat po delší dobu ve sklenici.

Zdroje: TasteOfHome, Allrecipes, DelightedCooking

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Studené omáčky Domácí zavařování Ze zeleniny Světová kuchyně

Podobné kolekce receptů