Milujete salát caprese a rádi byste si ho dali i jako hlavní chod? My také – dali jsme do něj domácí těstoviny, podáváme ho zatepla a na hlad si po něm nikdo nestěžuje! Navíc si při přípravě domácích těstovinových oušek můžete vyhrát i s dětmi. Orecchiette si můžete také nachystat do zásoby, na rozdíl od jiných domácích těstovin je ale doporučujeme namísto sušení mrazit.
Suroviny
Postup
Na domácí těstoviny smíchejte mouku se solí. Prsty do směsi zapracujte ricottu. Ve směsi udělejte důlek, nalijte do něj vejce prošlehané se 2 lžičkami vody, pak ho po troškách zasypávejte moukou a zapracovávejte ji druhou rukou. Vypracujte těsto a zhruba 5 minut ho hněťte. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 15 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Mezitím připravte pesto: Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky.
Tip: Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření.
Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit.
Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota.
Tip: Pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost. Pesto můžete také připravit v mixéru, robotu či pomocí tyčového mixéru.
Odleželé těsto znovu prohněťte, aby bylo opravdu hladké. Postupně z něj odebírejte kousky velikosti menšího vejce, vyválejte z nich hádky, nakrájejte je na kousky a z těch vytvarujte kuličky o průměru asi 2cm. Z nich pak příborovým nožem vytahujte ,ouška‘. V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny; domácí orecchiette se vaří cca 5 minut.
Scezené těstoviny podávejte promíchané s pestem, nakrájenými rajčaty a mozzarellou (či burratou), ozdobené bazalkovými lístky.
NĚCO NAVÍC
Pokud chcete tenhle salát ve variantě expres, vypusťte výrobu domácích těstovin a nahraďte je těmi kupovanými (nejlépe čerstvými), a budete mít uvařeno do 15 minut. Do salátu se stejně dobře jako těstoviny hodí i noky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší těstoviny a omáčky: 55 ověřených receptů(55 receptů )