0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí orecchiette s bazalkovým pestem, mozzarellou a rajčetem

Domácí orecchiette s bazalkovým pestem, mozzarellou a rajčetem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2580 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 187 g
Tuky 144 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete salát caprese a rádi byste si ho dali i jako hlavní chod? My také – dali jsme do něj domácí těstoviny, podáváme ho zatepla a na hlad si po něm nikdo nestěžuje! Navíc si při přípravě domácích těstovinových oušek můžete vyhrát i s dětmi. Orecchiette si můžete také nachystat do zásoby, na rozdíl od jiných domácích těstovin je ale doporučujeme namísto sušení mrazit.

Suroviny

NA DOMÁCÍ ORECCHIETTE
mouka pšeničná hladká 250 g
nebo víc, podle potřeby
sůl mořská 1 ČL
ricotta 100 g
vejce 1 ks
velké
NA BAZALKOVÉ PESTO
bazalka 3 hrsti
sůl vločková ½ ČL
olivový olej panenský 50 ml
česnek 3 stroužky
oloupané a překrojené na půl
piniové oříšky 50 g
čerstvě nastrouhaný
pepř
čerstvě mletý (nemusí být)
K PODÁVÁNÍ
vyzrálá, nakrájená na klínky
nebo ještě lépe burraty, nakrájené na plátky či natrhané
bazalka
na ozdobení

Postup

1

Na domácí těstoviny smíchejte mouku se solí. Prsty do směsi zapracujte ricottu. Ve směsi udělejte důlek, nalijte do něj vejce prošlehané se 2 lžičkami vody, pak ho po troškách zasypávejte moukou a zapracovávejte ji druhou rukou. Vypracujte těsto a zhruba 5 minut ho hněťte. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 15 minut odpočívat při pokojové teplotě.

2

Mezitím připravte pesto: Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky.

Tip: Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření.

3

Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit.

4

Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota.

Tip: Pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost. Pesto můžete také připravit v mixéru, robotu či pomocí tyčového mixéru.

5

Odleželé těsto znovu prohněťte, aby bylo opravdu hladké. Postupně z něj odebírejte kousky velikosti menšího vejce, vyválejte z nich hádky, nakrájejte je na kousky a z těch vytvarujte kuličky o průměru asi 2cm. Z nich pak příborovým nožem vytahujte ,ouška‘. V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny; domácí orecchiette se vaří cca 5 minut.

6

Scezené těstoviny podávejte promíchané s pestem, nakrájenými rajčaty a mozzarellou (či burratou), ozdobené bazalkovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete tenhle salát ve variantě expres, vypusťte výrobu domácích těstovin a nahraďte je těmi kupovanými (nejlépe čerstvými), a budete mít uvařeno do 15 minut. Do salátu se stejně dobře jako těstoviny hodí i noky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč