Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí orecchiette s bazalkovým pestem, mozzarellou a rajčetem

Domácí orecchiette s bazalkovým pestem, mozzarellou a rajčetem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2580 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 187 g
Tuky 144 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete salát caprese a rádi byste si ho dali i jako hlavní chod? My také – dali jsme do něj domácí těstoviny, podáváme ho zatepla a na hlad si po něm nikdo nestěžuje! Navíc si při přípravě domácích těstovinových oušek můžete vyhrát i s dětmi. Orecchiette si můžete také nachystat do zásoby, na rozdíl od jiných domácích těstovin je ale doporučujeme namísto sušení mrazit.

Suroviny

NA DOMÁCÍ ORECCHIETTE
nebo víc, podle potřeby
sůl mořská 1 ČL
ricotta 100 g
vejce 1 ks
velké
NA BAZALKOVÉ PESTO
bazalka 3 hrsti
sůl vločková ½ ČL
olivový olej panenský 50 ml
česnek 3 stroužky
oloupané a překrojené na půl
piniové oříšky 50 g
čerstvě nastrouhaný
pepř
čerstvě mletý (nemusí být)
K PODÁVÁNÍ
vyzrálá, nakrájená na klínky
nebo ještě lépe burraty, nakrájené na plátky či natrhané
bazalka
na ozdobení

Postup

1

Na domácí těstoviny smíchejte mouku se solí. Prsty do směsi zapracujte ricottu. Ve směsi udělejte důlek, nalijte do něj vejce prošlehané se 2 lžičkami vody, pak ho po troškách zasypávejte moukou a zapracovávejte ji druhou rukou. Vypracujte těsto a zhruba 5 minut ho hněťte. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 15 minut odpočívat při pokojové teplotě.

2

Mezitím připravte pesto: Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky.

Tip: Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření.

3

Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit.

4

Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota.

Tip: Pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost. Pesto můžete také připravit v mixéru, robotu či pomocí tyčového mixéru.

5

Odleželé těsto znovu prohněťte, aby bylo opravdu hladké. Postupně z něj odebírejte kousky velikosti menšího vejce, vyválejte z nich hádky, nakrájejte je na kousky a z těch vytvarujte kuličky o průměru asi 2cm. Z nich pak příborovým nožem vytahujte ,ouška‘. V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny; domácí orecchiette se vaří cca 5 minut.

6

Scezené těstoviny podávejte promíchané s pestem, nakrájenými rajčaty a mozzarellou (či burratou), ozdobené bazalkovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete tenhle salát ve variantě expres, vypusťte výrobu domácích těstovin a nahraďte je těmi kupovanými (nejlépe čerstvými), a budete mít uvařeno do 15 minut. Do salátu se stejně dobře jako těstoviny hodí i noky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín