Je něco sladšího než zamilovaný polibek pod rozkvetlou třešní? Pravděpodobně ne. Ale troufáme si říct, že tyhle lehoučké neodolatelné eklérky mu mohou směle konkurovat.
Náš tip: Jak na rebarboru?
Suroviny
Postup
Nejprve připravte krém. Do mléka vyškrábněte semínka z vanilkového lusku a přiveďte těsně pod bod varu. V míse prošlehejte žloutky, krupicový cukr a kukuřičný škrob, pak do směsi pomalu tenkým pramínkem a za stálého míchání vlijte horké mléko. Přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání na mírném plameni uvařte pevný krém. Přendejte do mísy a vmíchejte polovinu másla. Na povrch přitiskněte potravinovou fólii a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Troubu vyhřejte na 200°C. Dva velké plechy s nízkým okrajem vyložte pečicím papírem.
V rendlíku spolu zahřejte vodu, sůl a máslo. Když začne směs vřít, přisypte naráz mouku a vytrvale míchejte, dokud nebude vzniklá pasta hladká a nezačne se odlepovat od stěn (tzv. odpalování).
Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud trochu nezchladne. Poté zvyšte obrátky a postupně po částech zašlehejte vejce. Těsto by mělo být lesklé a táhlé, ale při stříkání držet tvar. Naplňte jím cukrářský sáček s hladkou kulatou zdobicí špičkou a průměru cca 2 cm.
Na plech stříkejte pruhy dlouhé cca 10–12 cm. Nechávejte mezi nimi dostatečné rozestupy, pečením nabudou. Mokrým prstem zahlaďte špičky na koncích.
Vložte do trouby a pečte cca 30–35 minut dozlatova. Vyndejte z trouby. Horké eklérky vezměte do chňapky a ostrým nožíkem horizontálně nařízněte tak, aby jedna strana zůstala spojená. Vraťte do trouby, vypněte ji a nechte 5–7 minut vyschnout. Poté nechte zcela vychladnout na mřížce.
Připravte rebarboru. Plech vyložte pečicím papírem. Vodu a cukr přiveďte k varu. Přidejte rebarboru a vařte 1–2 minuty, dokud nezačne měknout. Poté rebarboru vyjměte děrovanou naběračkou a rozložte na připravený plech. Nechte zcela vychladnout.
Připravte polevu. Smíchejte cukr s takovým množstvím vody, aby vznikla hustá, ale roztíratelná poleva. Obarvěte ji růžovým potravinářským barvivem.
Zbytek másla vyšlehejte do světlé pěny a zašlehejte do něj vanilkový krém. Přendejte do cukrářského sáčku s řezanou zdobicí špičkou. Každou eklérku naplňte krémem a na něj naaranžujte rebarboru. Povrch eklérky potřete polevou a posypte drcenými lyofilizovanými malinami.
NĚCO NAVÍC
Pokud se vám nepodaří sehnat hezky růžovou rebarboru, můžete vodu na cukrový sirup obarvit potravinářským barvivem nebo červeným ovocným čajem (např. jahodovým). Rebarboru vařte jenom 1 minutu a poté ji nechte v sirupu macerovat asi 30 minut.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Eklérky: Klasický dezert z odpalovaného těsta jako z francouzské cukrárny zvládnete upéct i vy(6 receptů )
- Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů )
- Odpalované těsto napříč Evropou: Pochutnejte si na českých či francouzských věnečcích, španělských churros nebo ovocných knedlících(30 receptů )