Extra čokoládový dort

Extra čokoládový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus
zakysaná smetana 1 kelímek
lze nahradit podmáslím
krupicový cukr 170 g
mouka pšeničná hladká 140 g
kakao holandského typu 75 g
vejce 4 ks
rostlinný olej 150 ml
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 2 ČL
vanilkový cukr 1 bal
lze nahradit 1 PL vanilkového extraktu
sůl 1 ČL
káva 3 PL
čokoláda 50 g
nalámaná na kousky
Na krém
čokoláda 300 g
smetana ke šlehání 300 ml
máslo 100 g
  1. Netradičně začneme s přípravou krému. Do středního hrnce vlijte smetanu, nalámejte čokoládu a máslo a za stálého míchání nechte rozpustit. Poté si hrnec dáme stranou a necháme krém alespoň trochu vychladnout (čas od času promícháme). Nakonec ho necháme v lednici, dokud směs neztuhne do konzistence krému (zabere zhruba 3 hodiny, záleží na čokoládě).
  2. Dort na obrázku je dělaný z porce a půl v 24 cm formě. Sepsané ingredience vystačí na vyšší dort, pečený ve formě s průměrem 20 cm. 
  3. Nejdříve si vyšlehejte bílky s trochou soli dotuha.
  4. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte zakysanou smetanu, kávu, vanilku, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a zamíchejte.
  5. Po částech opatrně vmíchejte vyšlehané bílky, a nakonec přidejte nalámanou čokoládu a naposled lehce promíchejte. Těsto vlijte do formy vymazané máslem a vyložené pečícím papírem. Dejte péct na cca 45 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů. 
  6. Korpus po vyndání nechte zcela vychladnout a poté ho dvakrát rozkrojte. Mezi každou část namažte ztuhlý krém (nechte si i na vršek dortu a kraje) a dejte na 30 minut do lednice. Nakonec můžete již ztuhlý dort ještě upravit stěrkou nebo horkým nožem. Nechte ho odpočinout minimálně 2 hodiny, ale lépe přes noc. 
  7. Konečný výtvor můžete ozdobit ovoce, čokoládou, jedlými květy nebo čímkoliv, co vás napadne. Krásně vypadá i bez ozdobení, čistě jako Naked cake. A skvěle chutná v každém případě!

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit