Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Extra čokoládový dort

Popis receptu: 

Tento vláčný dort, plný kvalitní hořké čokolády a smetanového krému, si zamiluje prostě každý. Hodí se jak na narozeninové oslavy, tak k nedělní odpolední kávě. Hned po jeho dokonalé chuti si nejvíce oblíbíte jeho jednoduchost a nenáročnou přípravu, takže ho zvládne opravdu každý. Dobrou chuť!

Autor: Anna Maděrová
Hodnocení:
12 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12-14
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    1 kelímek zakysané smetany nebo stejné množství podmáslí 

    170 g krupicového cukru (pokud dort děláte z velmi hořké čokolády, na 50% a méně bude stačit 150 g cukru)

    140 g hladké mouky

    75 g kvalitního holandského kakaa

    4 vejce

    150 ml oleje

    2 lžičky prášku do pečiva

    2 lžičky sody

    1 vanilkový cukr nebo 2 lžíce vanilkového extraktu

    1 lžička soli

    3 lžíce černé kávy (káva podtrhne čokoládovou chuť)

    50 g hořké čokolády nalámané na kousky

     

    Na krém:

    300 g kvalitní hořké čokolády (60 % a výš)

    300 ml smetany ke šlehání

    100 g másla

     

     

     

     

Příprava jídla

  1. 1. Netradičně začneme s přípravou krému. Do středního hrnce vlijte smetanu, nalámejte čokoládu a máslo a za stálého míchání nechte rozpustit. Poté si hrnec dáme stranou a necháme krém alespoň trochu vychladnout (čas od času promícháme). Nakonec ho necháme v lednici, dokud směs neztuhne do konzistence krému (zabere zhruba 3 hodiny, záleží na čokoládě).
  2. 2. Dort na obrázku je dělaný z porce a půl v 24 cm formě. Sepsané ingredience vystačí na vyšší dort, pečený ve formě s průměrem 20 cm. 
  3. 3. Nejdříve si vyšlehejte bílky s trochou soli dotuha.
  4. 4. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte zakysanou smetanu, kávu, vanilku, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a zamíchejte.
  5. 5. Po částech opatrně vmíchejte vyšlehané bílky, a nakonec přidejte nalámanou čokoládu a naposled lehce promíchejte. Těsto vlijte do formy vymazané máslem a vyložené pečícím papírem. Dejte péct na cca 45 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů. 
  6. 6. Korpus po vyndání nechte zcela vychladnout a poté ho dvakrát rozkrojte. Mezi každou část namažte ztuhlý krém (nechte si i na vršek dortu a kraje) a dejte na 30 minut do lednice. Nakonec můžete již ztuhlý dort ještě upravit stěrkou nebo horkým nožem. Nechte ho odpočinout minimálně 2 hodiny, ale lépe přes noc. 
  7. 7. Konečný výtvor můžete ozdobit ovoce, čokoládou, jedlými květy nebo čímkoliv, co vás napadne. Krásně vypadá i bez ozdobení, čistě jako Naked cake. A skvěle chutná v každém případě!

Přidat komentář