Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fajitas
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 760854 kcal
Bílkoviny 25344 g
Sacharidy 126651 g
Tuky 110 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fajitas neboli proužky či pásky patří ke klasice kuchyně v tex-mex stylu. Původně se název fajitas vztahoval k typu masa, dnes ale odkazuje ke způsobu úpravy a krájení.

Suroviny

flank steak o hmotnosti cca 1 kg
nakládané – okapané, včetně cibule a mrkve z nálevu
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
středně velká, nakrájená na kolečka silná necelých 1,5 cm, kroužky pohromadě
olivový olej extra panenský 2 PL
+ na potření
paprička poblano
papričky jalapeño čerstvé
česnek 1 stroužek
nasekaný
oregano 1 ČL
sušené
pšeničná, k podávání
Na guacamole
zralé, na kostičky
zbavené semínek a na kostičky
cibule ½ ks
nadrobno
čerstvá, zelená, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
koriandr čerstvý 2 hrsti
čerstvý, nasekaný
sůl mořská
podle chuti
Na pico de gallo
oválná, nakrájená na kostičky
malá, na kostičky
1–3 papričky jalapeño, na kostičky
koriandr čerstvý 1 svazek
listy nasekané
limeta ½ ks
šťáva vymačkaná
sůl mořská
podle chuti

Postup

1

Steak položte do zapékací mísy nebo pekáčku, obalte ho nakládanou jalapeño směsí, nechte 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.

2

Grilovací (nebo jinou vhodnou) pánev potřete olejem a rozehřejte na středním až silném ohni. Ze steaku odstraňte zeleninovou směs, osolte ho a opepřete a opékejte do tmavohněda, 3-4 minuty z každé strany. Přeneste na prkénko a nechte odpočívat.

3

Každé kolečko cibule podélně propíchněte párátkem nebo přiostřenou špejlí. Za občasného obracení je opékejte 10–15 minut doměkka, pak je vyjměte a nechte zchladnout. Mezitím na uvolněné pánvi opékejte papričky poblano a čerstvé jalapeños do tmavohněda (až černa) ze všech stran, asi 8 minut.

4

Odložte a nechte vychladnout tak, aby se s nimi dalo pracovat, pak je oloupejte a zbavte semen a stopky. Nakrájejte je na proužky. Jakmile to půjde, odstraňte z cibule párátka nebo špejle a rozdělte kroužky.

5

Na středním ohni rozehřejte velkou pánev. Steak nakrájejte na tenké plátky přes vlákno. Do rozpálené pánve vlijte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte česnek a oregano a opékejte asi 1 minutu. Vložte plátky steaku, cibuli a papričkové proužky a promíchejte, aby se směs prohřála. Osolte a opepřete.

6

Podávejte s tortillami, guacamole a pico de gallo (na guacamole a pico de gallo všechno smíchejte a dochuťte solí a citronovou, respektive limetovou šťávou). 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...