0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fajitas
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 760854 kcal
Bílkoviny 25344 g
Sacharidy 126651 g
Tuky 110 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fajitas neboli proužky či pásky patří ke klasice kuchyně v tex-mex stylu. Původně se název fajitas vztahoval k typu masa, dnes ale odkazuje ke způsobu úpravy a krájení.

Suroviny

hovězí maso 1 ks
flank steak o hmotnosti cca 1 kg
jalapeño 250 g
nakládané – okapané, včetně cibule a mrkve z nálevu
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
cibule bílá 1 ks
středně velká, nakrájená na kolečka silná necelých 1,5 cm, kroužky pohromadě
olivový olej extra panenský 2 PL
+ na potření
chilli paprička 4 ks
paprička poblano
chilli paprička 2 ks
papričky jalapeño čerstvé
česnek 1 stroužek
nasekaný
oregano 1 ČL
sušené
tortilla
pšeničná, k podávání
Na guacamole
avokádo 2 ks
zralé, na kostičky
rajče 1 ks
zbavené semínek a na kostičky
cibule ½ ks
nadrobno
chilli paprička 1 ks
čerstvá, zelená, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
koriandr čerstvý 2 hrsti
čerstvý, nasekaný
sůl mořská
podle chuti
citronová štáva
podle chuti
Na pico de gallo
rajče 5 ks
oválná, nakrájená na kostičky
cibule 1 ks
malá, na kostičky
jalapeño 3 ks
1–3 papričky jalapeño, na kostičky
koriandr čerstvý 1 svazek
listy nasekané
limeta ½ ks
šťáva vymačkaná
sůl mořská
podle chuti

Postup

1

Steak položte do zapékací mísy nebo pekáčku, obalte ho nakládanou jalapeño směsí, nechte 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.

2

Grilovací (nebo jinou vhodnou) pánev potřete olejem a rozehřejte na středním až silném ohni. Ze steaku odstraňte zeleninovou směs, osolte ho a opepřete a opékejte do tmavohněda, 3-4 minuty z každé strany. Přeneste na prkénko a nechte odpočívat.

3

Každé kolečko cibule podélně propíchněte párátkem nebo přiostřenou špejlí. Za občasného obracení je opékejte 10–15 minut doměkka, pak je vyjměte a nechte zchladnout. Mezitím na uvolněné pánvi opékejte papričky poblano a čerstvé jalapeños do tmavohněda (až černa) ze všech stran, asi 8 minut.

4

Odložte a nechte vychladnout tak, aby se s nimi dalo pracovat, pak je oloupejte a zbavte semen a stopky. Nakrájejte je na proužky. Jakmile to půjde, odstraňte z cibule párátka nebo špejle a rozdělte kroužky.

5

Na středním ohni rozehřejte velkou pánev. Steak nakrájejte na tenké plátky přes vlákno. Do rozpálené pánve vlijte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte česnek a oregano a opékejte asi 1 minutu. Vložte plátky steaku, cibuli a papričkové proužky a promíchejte, aby se směs prohřála. Osolte a opepřete.

6

Podávejte s tortillami, guacamole a pico de gallo (na guacamole a pico de gallo všechno smíchejte a dochuťte solí a citronovou, respektive limetovou šťávou). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč