Fajitas
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 760854 kcal
Bílkoviny 25344 g
Sacharidy 126651 g
Tuky 110 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fajitas neboli proužky či pásky patří ke klasice kuchyně v tex-mex stylu. Původně se název fajitas vztahoval k typu masa, dnes ale odkazuje ke způsobu úpravy a krájení.

Související recepty

Ceviche

Tahle lehká mexická pochoutka bude hvězdou letních...

Suroviny

hovězí maso 1 ks
flank steak o hmotnosti cca 1 kg
jalapeños 250 g
nakládané – okapané, včetně cibule a mrkve z nálevu
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
cibule bílá 1 ks
středně velká, nakrájená na kolečka silná necelých 1,5 cm, kroužky pohromadě
olivový olej extra panenský 2 PL
+ na potření
chilli paprička 4 ks
paprička poblano
chilli paprička 2 ks
papričky jalapeño čerstvé
česnek 1 stroužek
nasekaný
oregano 1 ČL
sušené
tortilla
pšeničná, k podávání
Na guacamole
avokádo 2 ks
zralé, na kostičky
rajčata 1 ks
zbavené semínek a na kostičky
cibule 0.5 ks
nadrobno
chilli paprička 1 ks
čerstvá, zelená, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
koriandr 2 hrsti
čerstvý, nasekaný
sůl mořská
podle chuti
citronová štáva
podle chuti
Na pico de gallo
rajčata 5 ks
oválná, nakrájená na kostičky
cibule 1 ks
malá, na kostičky
jalapeños 3 ks
1–3 papričky jalapeño, na kostičky
koriandr 1 svazek
listy nasekané
limeta 0.5 ks
šťáva vymačkaná
sůl mořská
podle chuti

1 Steak položte do zapékací mísy nebo pekáčku, obalte ho nakládanou jalapeño směsí, nechte 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.

2 Grilovací (nebo jinou vhodnou) pánev potřete olejem a rozehřejte na středním až silném ohni. Ze steaku odstraňte zeleninovou směs, osolte ho a opepřete a opékejte do tmavohněda, 3-4 minuty z každé strany. Přeneste na prkénko a nechte odpočívat.

3 Každé kolečko cibule podélně propíchněte párátkem nebo přiostřenou špejlí. Za občasného obracení je opékejte 10–15 minut doměkka, pak je vyjměte a nechte zchladnout. Mezitím na uvolněné pánvi opékejte papričky poblano a čerstvé jalapeños do tmavohněda (až černa) ze všech stran, asi 8 minut.

4 Odložte a nechte vychladnout tak, aby se s nimi dalo pracovat, pak je oloupejte a zbavte semen a stopky. Nakrájejte je na proužky. Jakmile to půjde, odstraňte z cibule párátka nebo špejle a rozdělte kroužky.

5 Na středním ohni rozehřejte velkou pánev. Steak nakrájejte na tenké plátky přes vlákno. Do rozpálené pánve vlijte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte česnek a oregano a opékejte asi 1 minutu. Vložte plátky steaku, cibuli a papričkové proužky a promíchejte, aby se směs prohřála. Osolte a opepřete.

6 Podávejte s tortillami, guacamole a pico de gallo (na guacamole a pico de gallo všechno smíchejte a dochuťte solí a citronovou, respektive limetovou šťávou). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit