Mexické placičky s fazolemi a quinoou

Mexické placičky s fazolemi a quinoou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1879 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 214 g
Tuky 60 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Mexiku si přijdou na své i labužníci milující zdravou stravu: quinoa, avokádo, fazole, batáty... 

Související recepty

Fajitas

Fajitas neboli proužky či pásky patří ke ...

Ceviche

Tahle lehká mexická pochoutka bude hvězdou letních...

Suroviny

vývar zeleninový 500 ml
quinoa 100 g
batáty 300 g
oloupané a nakrájené na 2cm kostičky
fazole červené 400 g
1 konzerva, scezená a propláchnutá
mrkev 1 ks
malá, nastrouhaná nahrubo
cibule červená 1 ks
malá, nadrobno
vejce 2 ks
středně velká
česnek 2 stroužky
malé
paprika uzená 0.5 ČL
nebo sladká
kajenský pepř 0.25 ČL
koriandr 1 hrst
nasekaný
limeta 1 ks
šťáva vymačkaná
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
na opékání
K podávání
salát
z rajčat, jarní cibulky, papriky a avokáda
zakysaná smetana
limeta
klínky

1 Vývar přiveďte k varu, vsypte quinou a batáty a vařte asi 10 minut. Na posledních 5 minut přidejte fazole. Až batáty změknou a quinoa bude hotová, pořádně sceďte a nechte vychladnout.

2 Všechny ostatní přísady kromě oleje vložte do mísy, přidejte vychladlou směs a šťouchadlem na brambory nebo koncem jednolitého tenčího válečku na těsto rozmačkejte (především batáty a fazole) a promíchejte. Osolte a opepřete, pak navlhčenýma rukama tvarujte 8 větších nebo 16 menších placiček. Dejte na talíř a na nejméně 45 minut odložte do chladničky.

3 Polovinu oleje rozehřejte ve velké pánvi a na středním ohni po dávkách opékejte placičky, z každé strany 3 minuty (vždy otočte, až spodek zhnědne), podle potřeby dolijte olej. Podávejte se zakysankou, čerstvým salátkem a klínky limety. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Komentáře

Petra Šťastná

Chuťově parádní, jen v mém podání se bohužel nedá mluvit o plackách :)) Ať jsem se snažil jak chtěla, výsledkem byla osmažená drť, kterou jsme nakonec snědli vidličkou. Netušíte prosím čím to?

Martina Zajícová

Kolegyně daly hlavy dohromady a shodly se, že by kámen úrazu mohl být v málo šťavnatých batátech a mrkvi, díky čemuž nebylo těsto dostatečně vlhké a soudržné. Možná by v takovém případě mohlo pomoct ještě jedno vajíčko. Další kolegyně upozornila, že problémem by mohla být i pánev, která musí být podle jejich slov opravdu "ultranepřilnavá". Držíme palce, aby příští pokus už vyšel na výbornou. M.

Kateřina Vocová

Recept v tomto poměru surovin a složení nefunguje. Nepomohly ani 2 vejce navíc, ani přidaná kukuřičná strouhanka. Super nepřilnavá pánev byla samozřejmostí. Chuťově dobré, ale placky z toho opravdu nedrží.

Martina Zajícová

Jak vidíte na fotce, tak nám fungoval na výbornou. Ale věříme, že vám se nedařilo, proto poprosím kolegyně a snad některá najde chvilku a vyzkouší ho doma znovu, ať víme, kde přesně je zakopaný pes.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit