Vyšlápněte si s kamarády na pořádný výlet a pak je pozvěte na skvělou sytou fazolovku. Nejlepší je uleželá, takže si ji připravte den předem podle našeho podrobného návodu.
Suroviny
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno, klobásy (nejlépe ostravské) na kolečka. Nerozmrazené fazolky vhoďte do vroucí osolené vody (stačí půl litru), přiveďte k varu a dvě až tři minuty vařte. Rozpalte olej. Dejte na něj cibulku, stáhněte plamen a smažte asi tři minuty, až zvláční.
K cibulce vhoďte klobásu a smažte asi pět minut, aby se zatáhla. Základ poprašte moukou a promíchejte, ať se cibulka i uzenina dobře obalí ve vzniklé jíšce. Na chvíli odstavte hrnec z ohně a za stálého míchání (aby se nevytvořily žmolky) vlévejte rajčatové pyré.
Do polévkového základu přilijte fazolky i s vodou, ve které se vařily, a vývar. Promíchejte, vhoďte koření a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a nechte částečně zakryté a za občasného promíchání probublávat na sporáku ještě asi deset minut. Dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s pečivem (třeba s dalamánky s datlemi a fíky), ozdobené kopečkem kysané smetany a vejcem natvrdo, hustě posypané nadrobno nasekaným koprem.
Pro vegetariány
Tato polévka chutná výborně, i když úplně vynecháte uzeninu. Můžete ji také nahradit uzeným tofu.
Komentáře
17.09.2008 11:29
Zelené fazole
17.09.2008 13:44
zelené fazolky
04.10.2014 18:38
Nás neoslnila, očekávala jsem
Nás neoslnila, očekávala jsem plnější chuť. V receptu je na můj vkus příliš mouky, příště dám max. 2 lžíce.
Musela jsem přidat ocet na dochucení.
Výborně ji doplňuje kváskový chléb.