Skvěle připravený steak je zlatým hřebem každé grilovačky. Šefkuchař Zdeněk Pohlreich doplnil medium rare steak hořčičným dipem, lehkým salátkem a nadýchanou focacciou. Recept pochází z jeho kuchařky Na grilu. Tenhle sendvič je zaručený hit!
Suroviny
Postup
Připravte salát. Všechna rajčata nakrájejte příčně na plátky. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Rajčata i cibuli dejte do salátové mísy, přidejte polníček a rukolu a jemně promíchejte. Zlehka osolte a opepřete.
Na zálivku prošlehejte v misce citronovou šťávu, olivový olej, javorový sirup, sůl a pepř tak, aby vznikla emulze. Přelijte přes salát a zlehka promíchejte.
Na hořčičný dip smíchejte v misce hořčici a zakysanou smetanu. Dejte stranou.
Focacciu přepulte a poté každou polovinu podélně rozřízněte, aby vznikly 4 kusy. Řeznou stranou je dejte na gril a krátce ogrilujte, aby byl povrch křupavý. Pozor, ať pečivo nespálíte.
Flank steak osolte a opepřete z obou stran. Potřete jej olejem a vložte na rozpálený gril nad přímé žároviště se středním ohněm. Grilujte z každé strany 4–5 minut pro medium rare (záleží na výšce masa). Propečení můžete kontrolovat vpichovým teploměrem a steak sundat, jakmile ve středu dosáhne 55 °C. Steak dejte na prkénko, nechte 5 minut odpočinout a poté ho přes vlákna nakrájejte na plátky o tloušťce 5 mm.
Na řeznou stranu focaccii rozetřete 1/4 hořčičného dipu, přidejte 1/4 salátu a na něj dejte plátky flank steaku. Stejný postup opakujte s dalšími focacciami.
Osolte, opepřete a servírujte.
Recept převzat z kuchařky Na grilu od Zdeňka Pohlreicha (Vydavatelství Sevruga).