Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční nádivka s mandlemi

Velikonoční nádivka s mandlemi

3.4/5 Počet hodnocení: 5
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3859 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 323 g
Tuky 161 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na klasickou velikonoční nádivku zkrátka nedáme dopustit. Zkuste ji ale posunout ještě o krok dál a vylepšit ji nasekanými mandlemi!

Suroviny

nebo housky, z předchozího dne
mléko 150 ml
plnotučné, část lze nahradit uzeným vývarem
změklé
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhaný
libovolné, předem uvařené, zchladlé, vývar můžete uchovat
150 g
zelené lupení mladý špenát, medvědí česnek, petrželka, kopřivy…
mandle 1 hrst
velká hrst, nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Pečivo nakrájejte na úhledné kostičky a nechte proschnout (nejlepší je pečivo nakrájené již předchozího dne. Pokud spěcháte, můžete si pomoci troubou a kostičky v ní za mírné teploty prosušit).

3

Mléko mírně ohřejte a rozmíchejte v něm máslo a žloutky, osolte, opepřete a párkrát strouhněte muškátový oříšek. (Část mléka můžete nahradit vývarem z uzeného masa.) Do mísy dejte pečivo a zalijte jej směsí mléka, másla a žloutků.

4

Uzené maso nakrájejte. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu.

5

Přidejte maso, zelené lupení (medvědí česnek posekejte, kopřivy jako jediné je lepší spařit a vymačkat z nich přebytečnou vodu). Směs spojte opatr- ně sněhem, nalijte do vymazané a strouhankou vysypané formy na biskupský chlebíček.

6

Posypte mandlemi, vložte do trouby a pečte asi 50 minut, nebo dokud nezezlátne.

NĚCO NAVÍC
Použít můžete cokoli zeleného, i rukolu nebo polníček. Nejlepší je směs, jen z rukoly by mohla nádivka chutnat hořce. Mandle můžete vmíchat i dovnitř nádivky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín