Místo obligátní nedělní bábovky podávejte tentokrát něco lehčího. Uvidíte, že vás jahody zapečené s tvarohem po masovém chodu příjemně osvěží. Gratinovaný tvaroh s jahodami je lehký dezert, kterým zabodujete u dětí i dospělých.
Suroviny
Postup
V rendlíku přiveďte k varu mléko (dvě lžíce nechte zvlášť v misce) s vanilkovým luskem a polovinou cukru.
V misce s mlékem rozmíchejte škrobovou moučku a touto směsí zahustěte vařící mléko. Za stálého míchání nechte dvě minuty povařit. Vanilku vyjměte, rendlík odstavte, nechte trochu zchladnout a metlou postupně vmíchejte žloutky a tvaroh.
Smetanu ušlehejte v čisté misce.
Z bílků se zbytkem cukru ušlehejte v jiné misce tuhý sníh a se smetanou jej opatrně přimíchejte do tvarohu.
Jahody rozložte do šesti mističek z ohnivzdorného skla, přelijte tvarohovým krémem a v grilu zapékejte asi 8–10 minut, až povrch lehce zhnědne. Posypejte cukrem a plátky mandlí.
Tip Apetitu
- Aby byl sníh opravdu tuhý, šlehejte nejprve samotné bílky, cukr přidejte až nakonec a znovu krátce vyšlehejte.
- Chcete-li na dezertu vytvořit slabou zkaramelizovanou vrstvu, posypejte dezert na poslední minutu až dvě grilování troškou krupicového nebo vanilkového cukru.
Komentáře