Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gratinovaný tvaroh s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1511 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 139 g
Tuky 68 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo obligátní nedělní bábovky podávejte tentokrát něco lehčího. Uvidíte, že vás jahody zapečené s tvarohem po masovém chodu příjemně osvěží. Gratinovaný tvaroh s jahodami je lehký dezert, kterým zabodujete u dětí i dospělých. 

Související recepty

Suroviny

mléko 200 ml
sůl 1 špetka
škrob 2 ČL
kukuřičný
vejce 2 ks
oddělené žloutky od bílků
polotučný
smetana 125 ml
jahody 300 g
umyté a podélně rozpůlené
k posypání
mandle plátky
pražené, na ozdobení

Postup

1

V rendlíku přiveďte k varu mléko (dvě lžíce nechte zvlášť v misce) s vanilkovým luskem a polovinou cukru.

2

V misce s mlékem rozmíchejte škrobovou moučku a touto směsí zahustěte vařící mléko. Za stálého míchání nechte dvě minuty povařit. Vanilku vyjměte, rendlík odstavte, nechte trochu zchladnout a metlou postupně vmíchejte žloutky a tvaroh.

3

Smetanu ušlehejte v čisté misce.

4

Z bílků se zbytkem cukru ušlehejte v jiné misce tuhý sníh a se smetanou jej opatrně přimíchejte do tvarohu.

5

Jahody rozložte do šesti mističek z ohnivzdorného skla, přelijte tvarohovým krémem a v grilu zapékejte asi 8–10 minut, až povrch lehce zhnědne. Posypejte cukrem a plátky mandlí.

Tip Apetitu

  • Aby byl sníh opravdu tuhý, šlehejte nejprve samotné bílky, cukr přidejte až nakonec a znovu krátce vyšlehejte.
  • Chcete-li na dezertu vytvořit slabou zkaramelizovanou vrstvu, posypejte dezert na poslední minutu až dvě grilování troškou krupicového nebo vanilkového cukru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

13.09.2007 16:38
tak nevim,kdo mohl dát tomuhle receptu 168 palců, já jsem teda větší nesmysl ještě neviděla...tak jednak se to popisované množství v žádném případě nevejde do 6 mističek, já bych jich potřebovala min 2x tolik..zapékat 8-10 min...ještě po 15 min byl obsah úplně tekutý pod ugrilovanou krustičkou, takže jsme vypli gril a zapékali zhruba půl hodiny...no ani potom to nebyla žádna nadýchana kompaktní hmota...navíc se upekly jahody a pustily také šťávu...a klidně jsem místo čerstvých mohla dát jahodový kompot a vyšlo by to nastejno...takže když to shrnu:děsně moc práce při přípravě, našlehat sníh,šlehačku atd, drama při zapékání a výsledek, kterým se svým hostům opravdu nepochlubíte...my nakonec přibrali na pomoc dlouhé piškoty, kterými jsme tu kejdu nabírali:-))))))
21.04.2008 13:21
díky za "tip".Chtěla jsem se do toho pustit,ale po tomto příspěvku ani náhodou,protože jsou vaše připomínky zcela logické.Ale aspoň jsem se pěkně zasmála,při představě toho tyjátru.
13.05.2008 15:48
Nenechala jsem se odradit a zkusila jsem a výsledek byl vynikající! Přidala jsem raději ještě 2 lžičky škrobu. Jahody lze nahradit i zmrzlým lesním ovocem. I když se dole v misce utvoří troška šťávy z ovoce, ničemu to nevadí. Celá rodina dává palec!

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...