
Povidloň
Dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle moučník dostal do kolen!
Ingredience
- 100 g másla + na vymazání plechů
- špetka soli
- 200 g hladké mouky
- 5 vajec
- 3 vaničky polotučného tvarohu (750 g)
- 3–4 sáčky vanilkového cukru (podle chuti)
- 3 kelímky smetany ke šlehání (600 g)
- 2 sáčky ztužovače šlehačky
- 250 g povidel
- 50–100 ml rumu tuzemáku
- moučkový cukr na posypání
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Nejprve udělejte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody, máslo a špetku soli. Pak přimíchejte mouku a energicky míchejte, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Nechte vychladnout.
2 Předehřejte troubu na 180 °C. Do vychladlého těsta postupně zašlehejte vejce. Dva plechy důkladně vymažte máslem (když je navíc pokropíte studenou vodou, budou se placky péci ještě lépe, ale těsto půjde hůř roztírat), rozdělte na ně těsto a rovnoměrně ho rozetřete a obrácenou lžící na ploše těsta udělejte vlny.
3 Vložte do dobře předehřáté trouby a na dno trouby postavte kastrůlek s horkou vodou. Pečte cca 20 minut. Troubu můžete ztlumit, ale v žádném případě ji v průběhu pečení neotvírejte – placky by zbytečně spadly. Upečené pláty nechte zcela vychladnout.
4 Jeden z plátů nakrájejte na čtverce. Všechen tvaroh našlehejte s vanilkovým cukrem, pak do něj vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem.
5 Povidla rozmíchejte s rumem podle potřeby a potřete jimi jeden vychladlý plát, navrch rozetřete tvarohovou směs a navrch poskládejte čtverce z druhého plátu těsta. Díky tomu půjde dezert mnohem lépe krájet. Poprašte moučkovým cukrem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Aneta Janošková
15. Listopad 2015 15:26
Jana Kopřivová
20. Listopad 2015 09:34
Terezie Chýlová
16. Prosinec 2015 09:40
Aneta Janošková
25. Leden 2016 18:05
Zuzana Bačíková
26. Listopad 2015 20:29
Terezie Chýlová
16. Prosinec 2015 09:36
Zuzana Sitárová
12. Srpen 2016 10:22
Martina Zajícová
12. Srpen 2016 14:07
recept je určen na takový ten klasický plech, co bývá součástí každé trouby (tuším, že 35x42 cm). Pokud máte třeba jen větší plech nebo by vám přišlo těsta málo, určitě ho můžete rozetřít jen např. na 2/3 plechu. Jak říká kolegyně - "Roztírejte, dokud jde roztírat" :-)!
Zuzana Sitárová
12. Srpen 2016 16:46
Michaela Aulická
11. Červen 2017 22:28
Dagmar Swigoňová
15. Květen 2020 09:22
Lucie Velek
15. Květen 2020 12:21
Milena Monsportová
15. Květen 2020 17:48
Mám domácí povidla...kyselkavé....tak je to mňamka.
Taky by mě zajímalo, z čeho je tedy pravý povidloň?
Miroslav Klouda
26. Září 2020 15:45