Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Povidloň
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 180
Do 90 minut Snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6987 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 860 g
Tuky 291 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Povidloň – dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle moučník dostal do kolen! Mezi dva pláty upečeného odpalovaného přijde vrstva švestkových povidel a tvarohového krému se šlehačkou. Dokonalá souhra chutí a barev. I přes jeho luxusní vzhled je tento recept na povidloň skutečně jednoduchý.

Související recepty

Suroviny

máslo 100 g
+ na vymazání plechů
sůl 1 špetka
vejce 5 ks
Na dokončení
polotučný ve vaničce (750 g)
podle chuti
600 g
šlehačky
švestková povidla 250 g
rum 50 ml
až 100 ml, tuzemský
na posypání

Postup

1

Nejprve udělejte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody, máslo a špetku soli. Pak přimíchejte mouku a energicky míchejte, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Nechte vychladnout.

2

Předehřejte troubu na 180 °C.

3

Do vychladlého těsta postupně zašlehejte vejce. Dva plechy důkladně vymažte máslem (když je navíc pokropíte studenou vodou, budou se placky péci ještě lépe, ale těsto půjde hůř roztírat), rozdělte na ně těsto a rovnoměrně ho rozetřete a obrácenou lžící na ploše těsta udělejte vlny.

4

Vložte do dobře předehřáté trouby a na dno trouby postavte kastrůlek s horkou vodou. Pečte cca 20 minut.

5

Troubu můžete ztlumit, ale v žádném případě ji v průběhu pečení neotvírejte – placky by zbytečně spadly. Upečené pláty nechte zcela vychladnout.

6

Jeden z plátů nakrájejte na čtverce. Všechen tvaroh našlehejte s vanilkovým cukrem, pak do něj vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem.

7

Povidla rozmíchejte s rumem podle potřeby a potřete jimi jeden vychladlý plát, navrch rozetřete tvarohovou směs a navrch poskládejte čtverce z druhého plátu těsta. Díky tomu půjde dezert mnohem lépe krájet.

8

Poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Komentáře

12.04.2022 12:56
Skvělý recept! Už jsem dělala několikrát. Dneska opět a to jako větrníky místo na plech.
15.05.2020 17:48

Povidloň je vynikající...už jsem dělala podruhé. Jen tentokrát jsem upekla profiterolky místo plátů....takže je to ,,raz do huby" :-D
Mám domácí povidla...kyselkavé....tak je to mňamka.
Taky by mě zajímalo, z čeho je tedy pravý povidloň?

15.05.2020 09:22

Pravý povidloň není z tvarohu!

15.05.2020 12:21

A z čeho ho děláte vy? Poraďte nám. :-)

11.06.2017 22:28

Dnes jsem dělala povidloňka přesně podle receptu a vyšel mi krásně! Dost těsta na dva velké plechy a k tomu úměrně dostatek krému. Ten jsem měla sice řidší, ale to bylo dle mého kvůli druhu použitého tvarohu. A neocenitelnou radou bylo nařezání plátu na kostky (vyšlo mi jich 24ks) díky čemuž se pak celý zakusek báječně krájel, jinak by naplň zbytečně vytékala po stranách. JEDNIČKA S HVĚZDIČKOU!

12.08.2016 10:22

Dobrý deň, na aké veľké plechy je recept určený? Ďakujem

12.08.2016 14:07

Dobrý den,
recept je určen na takový ten klasický plech, co bývá součástí každé trouby (tuším, že 35x42 cm). Pokud máte třeba jen větší plech nebo by vám přišlo těsta málo, určitě ho můžete rozetřít jen např. na 2/3 plechu. Jak říká kolegyně - "Roztírejte, dokud jde roztírat" :-)!

12.08.2016 16:46

Ďakujem veľmi pekne :)

16.12.2015 09:36

Dezert byl chuťově výborný, postup jednoduchý. Jen malá poznámka: stačil mi jeden plech (máme poměrně velkou troubu a plechy), musíte sami vyzkoušet. Krému mi přišlo zbytečně moc, příště ho udělám pouze ze 2 tvarohů a 1 šlehačky (tento poměr nám chutnal). Také doporučuji vybrat opravdu kvalitní povidla, pak je výsledek zaručen :-)

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...