Dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle moučník dostal do kolen!
Suroviny
Postup
Nejprve udělejte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody, máslo a špetku soli. Pak přimíchejte mouku a energicky míchejte, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Nechte vychladnout.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Do vychladlého těsta postupně zašlehejte vejce. Dva plechy důkladně vymažte máslem (když je navíc pokropíte studenou vodou, budou se placky péci ještě lépe, ale těsto půjde hůř roztírat), rozdělte na ně těsto a rovnoměrně ho rozetřete a obrácenou lžící na ploše těsta udělejte vlny.
Vložte do dobře předehřáté trouby a na dno trouby postavte kastrůlek s horkou vodou. Pečte cca 20 minut.
Troubu můžete ztlumit, ale v žádném případě ji v průběhu pečení neotvírejte – placky by zbytečně spadly. Upečené pláty nechte zcela vychladnout.
Jeden z plátů nakrájejte na čtverce. Všechen tvaroh našlehejte s vanilkovým cukrem, pak do něj vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem.
Povidla rozmíchejte s rumem podle potřeby a potřete jimi jeden vychladlý plát, navrch rozetřete tvarohovou směs a navrch poskládejte čtverce z druhého plátu těsta. Díky tomu půjde dezert mnohem lépe krájet.
Poprašte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- Putování za švestkovou vůní(17 receptů)
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
- Na švestkách: 15 ověřených receptů se švestkami(15 receptů)
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů)
Komentáře
Anonym
15.11.2015 15:26
Dneška jsem se rozhodla
Dneška jsem se rozhodla recept vyzkoušet.Netuší v jaké troubě bylo pečeno,ale po 20-ti minutách jsem měla pláty stále syrové. Nakonec jsem pekla asi 2 hodiny a pak jsem to vzdala.Zbytečná práce.Myslím,že jestli se rozhodnutí příště tak upeču 2 pláty listového těsta a mám závodníků hotovo.
Jana Kopřivová
20.11.2015 09:34
Dobrý den, to nás mrzí.
Dobrý den, to nás mrzí. Bohužel netušíme, v čem je chyba, pokud jste postupovala přesně podle receptu. Nám se povidloň povedl, jak vidíte na obrázku. A od jiných čtenářů máme potvrzené, že s receptem problém neměli.
Anonym
16.12.2015 09:40
Listové těsto ale není to
Listové těsto ale není to samé co odpalované, tudíž půjde o jiný dezert... Navíc pokud používáte kupované, není to kvalitní, protože obsahuje ztužené tuky (včetně palmového) a aroma. Možná jste neměla pořádně rozpálenou troubu? Já jsem těsto pekla poprvé, a po 20 min. bylo akorát upečené. Pekla jsem jeden plech (dva naráz by se možná mohly péct déle).
Aneta Janošková
25.01.2016 18:05
Nepoužívá jsem listové těsto
Nepoužívá jsem listové těsto.Myslela jsem tím,že než se dělat s odpalovány použijí listové těsto :-) Ale už jsem zjistila v čem byl asi háček.Slavná babiččina mouka na křehké pečivo.Dělala jsem pak odpalované těsto z jiné a všechno OK.
Zuzana Bačíková
26.11.2015 20:29
Já se držela přesně receptu a
Já se držela přesně receptu a byl vynikající. Určitě jsem nedělala naposledy.
Anonym
16.12.2015 09:36
Dezert byl chuťově výborný,
Dezert byl chuťově výborný, postup jednoduchý. Jen malá poznámka: stačil mi jeden plech (máme poměrně velkou troubu a plechy), musíte sami vyzkoušet. Krému mi přišlo zbytečně moc, příště ho udělám pouze ze 2 tvarohů a 1 šlehačky (tento poměr nám chutnal). Také doporučuji vybrat opravdu kvalitní povidla, pak je výsledek zaručen :-)
Zuzana Sitárová
12.08.2016 10:22
Dobrý deň, na aké veľké
Dobrý deň, na aké veľké plechy je recept určený? Ďakujem
Martina Zajícová
12.08.2016 14:07
Dobrý den,
Dobrý den,
recept je určen na takový ten klasický plech, co bývá součástí každé trouby (tuším, že 35x42 cm). Pokud máte třeba jen větší plech nebo by vám přišlo těsta málo, určitě ho můžete rozetřít jen např. na 2/3 plechu. Jak říká kolegyně - "Roztírejte, dokud jde roztírat" :-)!
Zuzana Sitárová
12.08.2016 16:46
Ďakujem veľmi pekne :)
Ďakujem veľmi pekne :)
Michaela Aulická
11.06.2017 22:28
Dnes jsem dělala povidloňka
Dnes jsem dělala povidloňka přesně podle receptu a vyšel mi krásně! Dost těsta na dva velké plechy a k tomu úměrně dostatek krému. Ten jsem měla sice řidší, ale to bylo dle mého kvůli druhu použitého tvarohu. A neocenitelnou radou bylo nařezání plátu na kostky (vyšlo mi jich 24ks) díky čemuž se pak celý zakusek báječně krájel, jinak by naplň zbytečně vytékala po stranách. JEDNIČKA S HVĚZDIČKOU!