Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Povidloň

Dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle moučník dostal do kolen!

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
65 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 12 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    • 100 g másla + na vymazání plechů
    • špetka soli
    • 200 g hladké mouky
    • 5 vajec

    NA DOKONČENÍ

    • 3 vaničky polotučného tvarohu (750 g)
    • 3–4 sáčky vanilkového cukru (podle chuti)
    • 3 kelímky smetany ke šlehání (600 g)
    • 2 sáčky ztužovače šlehačky
    • 250 g povidel
    • 50–100 ml rumu tuzemáku
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1 Nejprve udělejte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody, máslo a špetku soli. Pak přimíchejte mouku a energicky míchejte, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Nechte vychladnout.

2 Předehřejte troubu na 180 °C. Do vychladlého těsta postupně zašlehejte vejce. Dva plechy důkladně vymažte máslem (když je navíc pokropíte studenou vodou, budou se placky péci ještě lépe, ale těsto půjde hůř roztírat), rozdělte na ně těsto a rovnoměrně ho rozetřete a obrácenou lžící na ploše těsta udělejte vlny.

3 Vložte do dobře předehřáté trouby a na dno trouby postavte kastrůlek s horkou vodou. Pečte cca 20 minut. Troubu můžete ztlumit, ale v žádném případě ji v průběhu pečení neotvírejte – placky by zbytečně spadly. Upečené pláty nechte zcela vychladnout.

4 Jeden z plátů nakrájejte na čtverce. Všechen tvaroh našlehejte s vanilkovým cukrem, pak do něj vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem.

5 Povidla rozmíchejte s rumem podle potřeby a potřete jimi jeden vychladlý plát, navrch rozetřete tvarohovou směs a navrch poskládejte čtverce z druhého plátu těsta. Díky tomu půjde dezert mnohem lépe krájet. Poprašte moučkovým cukrem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohová zmrzlina s povidly či švestkami

Hadí koláč

Bramborové krokety plněné povidly

Tereziny loupavé rohlíčky s mákem

16x povidla a co s nimi!

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Putování za švestkovou vůní

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dneška jsem se rozhodla recept vyzkoušet.Netuší v jaké troubě bylo pečeno,ale po 20-ti minutách jsem měla pláty stále syrové. Nakonec jsem pekla asi 2 hodiny a pak jsem to vzdala.Zbytečná práce.Myslím,že jestli se rozhodnutí příště tak upeču 2 pláty listového těsta a mám závodníků hotovo.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, to nás mrzí. Bohužel netušíme, v čem je chyba, pokud jste postupovala přesně podle receptu. Nám se povidloň povedl, jak vidíte na obrázku. A od jiných čtenářů máme potvrzené, že s receptem problém neměli.
Obrazek uzivatele
Listové těsto ale není to samé co odpalované, tudíž půjde o jiný dezert... Navíc pokud používáte kupované, není to kvalitní, protože obsahuje ztužené tuky (včetně palmového) a aroma. Možná jste neměla pořádně rozpálenou troubu? Já jsem těsto pekla poprvé, a po 20 min. bylo akorát upečené. Pekla jsem jeden plech (dva naráz by se možná mohly péct déle).
Obrazek uzivatele
Nepoužívá jsem listové těsto.Myslela jsem tím,že než se dělat s odpalovány použijí listové těsto :-) Ale už jsem zjistila v čem byl asi háček.Slavná babiččina mouka na křehké pečivo.Dělala jsem pak odpalované těsto z jiné a všechno OK.
Obrazek uzivatele
Já se držela přesně receptu a byl vynikající. Určitě jsem nedělala naposledy.
Obrazek uzivatele
Dezert byl chuťově výborný, postup jednoduchý. Jen malá poznámka: stačil mi jeden plech (máme poměrně velkou troubu a plechy), musíte sami vyzkoušet. Krému mi přišlo zbytečně moc, příště ho udělám pouze ze 2 tvarohů a 1 šlehačky (tento poměr nám chutnal). Také doporučuji vybrat opravdu kvalitní povidla, pak je výsledek zaručen :-)
Obrazek uzivatele
Dobrý deň, na aké veľké plechy je recept určený? Ďakujem
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
recept je určen na takový ten klasický plech, co bývá součástí každé trouby (tuším, že 35x42 cm). Pokud máte třeba jen větší plech nebo by vám přišlo těsta málo, určitě ho můžete rozetřít jen např. na 2/3 plechu. Jak říká kolegyně - "Roztírejte, dokud jde roztírat" :-)!
Obrazek uzivatele
Ďakujem veľmi pekne :)
Obrazek uzivatele
Dnes jsem dělala povidloňka přesně podle receptu a vyšel mi krásně! Dost těsta na dva velké plechy a k tomu úměrně dostatek krému. Ten jsem měla sice řidší, ale to bylo dle mého kvůli druhu použitého tvarohu. A neocenitelnou radou bylo nařezání plátu na kostky (vyšlo mi jich 24ks) díky čemuž se pak celý zakusek báječně krájel, jinak by naplň zbytečně vytékala po stranách. JEDNIČKA S HVĚZDIČKOU!

Přidat komentář