0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7 / 5. Počet hodnocení: 240
Do 20 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1603 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 149 g
Tuky 90 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houbová polévka je klasika. Recept na ni se hodí na čas vánoční i mimo něho. Do téhle fantastické polévky se hodí jakékoli jedlé houby – hřibovité, ale i lišky, bedly či masáky. Samozřejmě jen ty, co dobře znáte! Pouze žampiony jsou příliš jemné. Mimo sezonu se hodí i sušené (asi 100 g), napřed je čtvrt hodiny povařte, pak nechte čtvrt hodiny stát ve vroucí vodě, pak je vyjměte a důkladně vyždímejte. Vodu můžete uschovat a použít do polévky – bude pak ještě houbovější.

Suroviny

houby 500 g
čerstvé, lesní
kmín
sůl
cibule 1 ks
na kostičky
brambory 500 g
oloupané, na menší kostky
máslo 50 g
máslo 20 g
na dušení (nemusí být)
mouka pšeničná hladká 40 g
12%, lze nahradit smetanou ke šlehání, podle chuti a diety
petrželka
zelená, na ozdobu, nemusí být

Postup

1

Čerstvé houby dočistěte nožem od hlíny, listí a jiných důkazů jejich lesního původu. Chcete-li, opláchněte je (nebo otřete mokrým hadříkem), ale pak je také dokonale osušte. Houby svisle nakrájejte na plátky, větší kusy napřed rozpulte anebo překrájejte.

2

Plátky hub vložte do hrnce na kostičky cibule, osolte a posypte kmínem; můžete přidat 20 g másla. Přiklopte a za občasného míchání nechte podusit. Až houby změknou, přidejte kostky brambor a zalijte je litrem vody. Přiveďte k varu a vařte, aby brambory změkly.

3

Stranou si připravte světlou jíšku: na másle za stálého míchání zpěňte hladkou mouku. Na minutu dvě odstavte a pak zalijte 200 ml studené vody. Hotovou jíškou zahustěte vývar a povařte patnáct až dvacet minut. Občas polévku zamíchejte, aby se nepřipalovala ke dnu.

4

Polévku s provařenou jíškou odstavte z ohně a opatrně do ní za stálého míchání vlijte smetanu o pokojové teplotě. Dále nevařte. Podle chuti dosolte. Podávejte ihned.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč