Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houbová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 276
Do 20 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1603 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 149 g
Tuky 89 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do téhle klasické polévky se hodí jakékoli čerstvé houby – hřibovité, lišky i bedly či masáky. Žampiony jsou však příliš jemné. Mimo sezonu se hodí i houby sušené. Napřed je čtvrt hodiny povařte, pak nechte čtvrt hodiny stát ve vroucí vodě, pak je vyjměte a důkladně vyždímejte. Vodu můžete uschovat a použít do polévky – bude pak ještě houbovější.

Suroviny

houby 500 g
čerstvé, lesní
sůl
20 g na podušení hub, zbytek na jíšku
smetana 1 bal
petrželka
na ozdobu

Postup

1

Čerstvé houby dočistěte nožem od hlíny, listí a jiných důkazů jejich lesního původu. Chcete-li, opláchněte je (nebo otřete mokrým hadříkem), ale pak je také dokonale osušte. Houby svisle nakrájejte na plátky, větší kusy napřed rozpulte anebo překrájejte.

2

Plátky hub vložte do hrnce na kostičky cibule, osolte a posypte kmínem; můžete přidat 20 g másla. Přiklopte a za občasného míchání nechte podusit. Až houby změknou, přidejte kostky brambor a zalijte je litrem vody. Přiveďte k varu a vařte, aby brambory změkly.

3

Stranou si připravte světlou jíšku: na másle za stálého míchání zpěňte hladkou mouku. Na minutu dvě odstavte a pak zalijte 200 ml studené vody. Hotovou jíškou zahustěte vývar a povařte patnáct až dvacet minut. Občas polévku zamíchejte, aby se nepřipalovala ke dnu.

4

Polévku s provařenou jíškou odstavte z ohně a opatrně do ní za stálého míchání vlijte smetanu o pokojové teplotě. Dále nevařte. Podle chuti dosolte. Podávejte ihned.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...