Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (141)
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1603 kcal
Bílkoviny 34 g
Cukr 149 g
Tuky 90 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Do téhle fantastické polévky se hodí jakékoli jedlé houby – hřibovité, ale i lišky, bedly či masáky. Samozřejmě jen ty, co dobře znáte! Pouze žampiony jsou příliš jemné. Mimo sezonu se hodí i sušené (asi 100 g), napřed je čtvrt hodiny povařte, pak nechte čtvrt hodiny stát ve vroucí vodě, pak je vyjměte a důkladně vyždímejte. Vodu můžete uschovat a použít do polévky – bude pak ještě houbovější.

Suroviny

houby 500 g
čerstvé, lesní
kmín
sůl
cibule 1 ks
na kostičky
brambory 500 g
oloupané, na menší kostky
máslo 50 g
máslo 20 g
na dušení (nemusí být)
mouka pšeničná hladká 40 g
smetana 1 ks
12%, lze nahradit smetanou ke šlehání, podle chuti a diety
petrželka
zelená, na ozdobu, nemusí být

1. Nakrájejte houby
Čerstvé houby dočistěte nožem od hlíny, listí a jiných důkazů jejich lesního původu. Chcete-li, opláchněte je (nebo otřete mokrým hadříkem), ale pak je také dokonale osušte. Houby svisle nakrájejte na plátky, větší kusy napřed rozpulte anebo překrájejte.

2. Poduste dary lesa i pole
Plátky hub vložte do hrnce na kostičky cibule, osolte a posypte kmínem; můžete přidat 20 g másla. Přiklopte a za občasného míchání nechte podusit. Až houby změknou, přidejte kostky brambor a zalijte je litrem vody. Přiveďte k varu a vařte, aby brambory změkly.

3. Jíška hustí polévku
Stranou si připravte světlou jíšku: na másle za stálého míchání zpěňte hladkou mouku. Na minutu dvě odstavte a pak zalijte 200 ml studené vody. Hotovou jíškou zahustěte vývar a povařte patnáct až dvacet minut. Občas polévku zamíchejte, aby se nepřipalovala ke dnu.

4. Smetana zjemňuje
Polévku s provařenou jíškou odstavte z ohně a opatrně do ní za stálého míchání vlijte smetanu o pokojové teplotě. Dále nevařte. Podle chuti dosolte. Podávejte ihned.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit