Slavný recept francouzské kuchyně. Vyžaduje více času, ale rozhodně stojí za to.
Suroviny
hovězí maso
600
g
zadní, na kostky
cibule
1
ks
nahrubo
mrkev
2
ks
na plátky
bouquet garni
svazek petrželky, bobkový list, tymián rozmarýn
pepř
5
kuliček
sůl mořská
víno červené
300
ml
suché
olivový olej
2
PL
anglická slanina
80
g
na nudličky
vývar hovězí
dle potřeby
máslo
50
g
změklé
mouka pšeničná hladká
1
PL
Postup
1
Maso promíchejte s cibulí a mrkví, přidejte bylinky a kuličky pepře. Zalijte vínem a v chladu marinujte minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc.
2
Potom sceďte a marinádu s kořením uschovejte. Oddělte maso od zeleniny. V silnostěnném hrnci na oleji opékejte asi 3 minuty slaninu.
3
Přidejte okapané maso a opečte ze všech stran. Osolte, přidejte zeleninu a opékejte ji tak dlouho, aby přestala být vlhká a začala se smažit. Zalijte uschovanou marinádou a na mírném ohni duste asi 1,5 hodiny.
4
V případě potřeby přilévejte vývar. Když je maso měkké, zahustěte šťávu změklým máslem utřeným s moukou (tzv. beurre manié). Povařte ještě 10 minut. Podávejte s křupavou bagetou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Co se dá vařit v pomalém hrnci? (24 receptů)
Komentáře
Eva Lapešová
22.05.2018 20:48
Manželův komentář "to
Manželův komentář "to nejlepší hovězí, jaké jsi kdy udělala" :)