Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí bourguignon
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 68
Více než dvě hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2335 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 41 g
Tuky 150 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí bourguignon, nebo také hovězí po burgundsku je slavný recept francouzské kuchyně. Vyžaduje více času, ale rozhodně stojí za to. Na kvalitě masa ani červeného vína nešetřete, odrazilo by se to na výsledné chuti a to po tolika hodinách práce určitě nechcete.

Suroviny

zadní, na kostky
nahrubo
mrkev 2 ks
na plátky
bouquet garni
svazek petrželky, bobkového listu, tymiánu a rozmarýnu
pepř celý 5 kuliček
sůl mořská
suché
olivový olej 2 PL
na nudličky
vývar hovězí
dle potřeby
změklé

Postup

1

Maso promíchejte s cibulí a mrkví, přidejte bylinky a kuličky pepře. Zalijte vínem a v chladu marinujte minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc.

2

Potom sceďte a marinádu s kořením uschovejte. Oddělte maso od zeleniny. V silnostěnném hrnci na oleji opékejte asi 3 minuty slaninu.

3

Přidejte okapané maso a opečte ze všech stran. Osolte, přidejte zeleninu a opékejte ji tak dlouho, aby přestala být vlhká a začala se smažit. Zalijte uschovanou marinádou a na mírném ohni duste asi 1,5 hodiny.

4

V případě potřeby přilévejte vývar. Když je maso měkké, zahustěte šťávu změklým máslem utřeným s moukou (tzv. beurre manié). Povařte ještě 10 minut. Podávejte s křupavou bagetou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/4

Komentáře

22.05.2018 20:48

Manželův komentář "to nejlepší hovězí, jaké jsi kdy udělala" :)

Apetit magazín